blog placeholder

Niet iedereen is bekend met het feit dat pups in de pubertijd komen, rond de leeftijd van 6 maanden. Ook pups in de puberteit kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen. Hier kunt u lezen hoe u met uw puberende pup om kunt gaan.

De puberteit begint bij een pup op een leeftijd van ongeveer 6 maanden en duurt ongeveer tot 8 maanden. In deze periode kunnen ze behoorlijk eigenwijs zijn, ze zoeken de grenzen op van wat wel en niet mag en ze proberen je te laten zien dat ze onafhankelijk zijn. De pup zal waarschijnlijk zijn baasje proberen uit te testen en zal minder zijn best doen om gewaardeerd te worden. Daarbij word de pup vruchtbaar en word dit gedrag verhevigd door hormonen die op beginnen te spelen.

Hoe gaat u met uw puber om?

In deze periode is socialiseren erg belangrijk, blijf de pup blootstellen aan andere omgevingen, mensen en dieren. Het is ook erg belangrijk dat u regelmatig een spelletje speelt met uw pup.

Houd er rekening mee dat een pup die zijn baasje overal braaf volgt, nu kan weigeren te komen als hij word geroepen. Daarom moet u goed aantonen wat wel en niet mag door goed gedrag te belonen en slecht gedrag te straffen.

Een pup heeft in de puberteit grote aandrang ergens op te kauwen. Dit kan komen door het vervelende gevoel van het doorkomen van de kiezen, of het hoort bij het ontdekken en onderzoeken van de omgeving. Geef uw pup daarom iets waarophij mag kauwen, bijv een speeltje of een kluif en zorg ervoor dat uw pup niet bij waardevolle spullen kan komen.

Vechten in de pubertijd.

Puber-pups worden vaak lastig gevallen door oudere honden die ze hun plaats proberen te wijzen, dit komt voornamelijk voor bij de reuen. Het wil dan ook wel eens voorkomen dat de pup met de oudere hond in gevecht raakt. Het ‘vechtgedrag’ komt mede door het testosteron en kan dus verminderen door de hond te laten castreren.

Prijs uw hond altijd als hij aardig doet tegen andere honden. Als hij tijdens het uitlaten onbekende honden groet en zich goed gedraagt, geeft u een complimentjes en eventueel ook een koekje.