De aanschaf van een konijn gaat vaak gemakkelijk. Ze zien er lief en schattig uit en lijken makkelijk in de verzorging. Het tegendeel is echter waar. Een konijn heeft juist veel aandacht en verzorging nodig.
Ook het aanschaffen van één of meerdere konijnen is niet zo makkelijk als het lijkt. In dit artikel enkele tips en valkuilen rondom de verzorging van je konijn.
Denk je erover om een konijn aan te schaffen? Ga dan niet naar het eerste de beste tuincentrum, maar win informatie in. Elk konijn heeft zijn eigen karakter. Zoek van tevoren uit welk ras het beste bij je wensen past, des te kleiner is straks de teleurstelling als je het konijn eenmaal in huis hebt. Een tuincentrum lijkt vaak een ideale plek om een konijn vandaan te halen, maar vaak zijn de daar aangeboden konijnen nog te jong om verkocht te worden. Ga daarom liever naar een dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt, met mensen die er echt verstand van hebben.
Als je eenmaal een konijn naar je smaak gevonden hebt, kijk dan of het konijn gebreken vertoont en of de gezondheid van het beestje goed is. Dit doe je door te kijken naar de vacht, de oren, de tanden en de nagels.
De vacht van een gezond konijn is glanzend en vertoont geen kale plekken. Door in de vacht te blazen kan een extra controle uitgevoerd worden: Als de haren in een rondje uiteenwaaien en snel weer op hun plek zijn, is de vacht goed verzorgd. Kijk verder of de oren geen schilfers bevatten, de tanden niet de scheef staan of te lang zijn en of de nagels goed kort zijn.
Nu je een konijn hebt gevonden wordt het tijd te kijken naar de huisvesting. Bedenk dat een konijn een erg sociaal dier is, dat niet gebaat is bij alleen zijn. Als u van plan bent je konijn buiten te zetten is het vaak beter er nog een konijn bij te nemen. Houd je je konijn binnen, ga er dan vanuit dat je vaak thuis bent om het konijn de nodige aandacht te geven. Het uitzoeken van twee konijnen die bij elkaar passen is nogal lastig. Zorg in het begin voor twee hokken, naast elkaar, of voor één hok met een tijdelijke afrastering ertussen. Zo geef je de konijnen de tijd om aan elkaars gezelschap te wennen. Geadviseerd wordt een gecastreerde ram en een gesterilisteerde voedster bij elkaar te plaatsen. Dit zorgt doorgaans voor de minste problemen. Als de konijnen aan elkaar gewend zijn kun je ze samen zetten. In de meeste gevallen doen zich dan geen problemen meer voor.
Het hok dient het konijn genoeg bewegingsvrijheid te geven. Ook is het handig het konijn een gesloten ruimte te geven, waar hij of zij zich ongestoord terug kan trekken. Je kan voor de grootte van een hok uitgaan van 1 tot 2 vierkante meter per konijn. Als je een gesloten tuin hebt kan je het konijn er gerust van tijd tot tijd uitlaten. Wees er dan wel attent op dat het konijn kan gaan graven. Als je geen zin hebt in gaten in je gazon, neem dan een ren of maak een afrastering op de stenen. Zo geef je het konijn de beweging die het nodig heeft.
Qua voeding doe je er goed aan vooral hooi of droge brokken te geven. Geef geen voer met vanalles erdoor. Het konijn zal hierdoor kieskeurig worden en alleen het lekkers eruit eten. Zorg bovendien voor voldoende water. Een drinkfles voldoet. Ververs het water liefst elke dag. Als tussendoortjes eten konijnen graag wortel, appel of speciale konijnensnoepjes die je in de dierenwinkel kunt kopen. Pas op met aardappelschillen en schillen in het algemeen. Vaak bevatten deze bestrijdingsmiddelen die je konijn erg ziek kunnen maken.