blog placeholder

De keuze voor een huisdier is bepaald niet makkelijk te noemen, dit omdat er zoveel verschillende dieren en factoren zijn die de keuze bemoeilijken.

 In dit artikel wordt je op een makkelijke manier informatie gegeven over hoe je tot de juiste keuze kunt komen.

Waar is de keuze van afhankelijk?

De keuze is afhankelijk van een aantal factoren;

 • Uw woonsituatie
 • Uw gezins samenstelling
 • Hoeveel tijd kan/wil u aan uw huisdier besteden
 • Wilt u actief bezig zijn of juist niet
 • Wilt u een jong dier of een wat ouder dier

Woonsituatie

Uw woonsituatie is dermate van belang want u kunt in een kleine woning bv. geen grote dieren houden.

Gezin samenstelling

De samenstelling van uw gezin is mede bepalend voor de keuze, heeft u bv. kleine kinderen dan lopen zij de kans om omver gelopen te worden door grote of enthousiaste jonge honden, ook beseffen kleine kinderen niet goed dat zij het dier pijn kunnen doen.

Tijd besteding aan het dier

Hierbij is het van belang dat u bekijkt hoevaak u zich kunt bezig houden met het dier.

Actief of niet?

Wat u zich hierbij moet afvragen wat wil ik met het dier, is het een gezellige kameraad of wil ik met wedstrijden gaan meedoen?

Jong of een wat ouder dier

Dit hangt af van de vorige punten en natuurlijk wat zelf wilt, bij een jong dier heeft u een blanco blad die u zelf kunt invullen doormiddel van opvoeding/training, een wat ouder dier heeft al een opvoeding achter de rug,maar kan natuurlijk nog het een en ander erbij leren.

Heeft u weinig tijd om een jong dier alles te leren dan is de wat oudere dier voor u een optie.

 

De keuze is bepaald wat nu?

U heeft alles op een rijtje gezet en uw keuze is op een pup uit gekomen,

Dan heeft u de volgende afwegingen nog voor de boeg wil ik een rasdier of een mix?

Als u een rasdier wilt zoekt u deze dan bij een erkend fokker, de fokker zal u alles over het ras uitleggen en tips geven ook kunt u na aanschaf bij een fokker altijd terecht als u vragen heeft of als u problemen tegenkomt.

Ook kunt u terecht in vele asiels in nederland waar ook raspups te koop zijn.

Koop uw pup niet bij een zogenaamde “broodfokker” dit zijn mensen die niets om het dier zelf geven maar enkel aan de centen die zij ermee kunnen verdienen!

U gaat uw pup ophalen

Op een leeftijd van ca. 9 weken kan een pup bij een fokker opgehaald worden, Verzeker u ervan dat u het volgende voor uw pup in huis heeft;

 • een bench
 • een kleed/mand of kussen
 • eet en drink bak
 • een halsband (verstelbaar)
 • een riem
 • een speeltje
 • kam/borstel/vlooien/teken kam

Zet de bench op een rustige plaats in de kamer of hal, dit is de plek voor de pup waar het zich kan terug trekken, zorg ervoor dat uw kinderen het dier daar met rust laten.

De fokker zal u meestal een zakje voeding waar het diertje aan gewend is mee geven, als u wilt overschakelen naar een ander type voedsel doe dat dan zo gelijdelijk mogenlijk om het darmsysteem niet te veel te belasten.

U kunt met het diertje even langs de dierenarts gaan voor een fysiek onderzoekje waar gekeken wordt naar de gezondheid van het diertje, u kunt dan ook kijken wanneer het diertje een prikje kan komen halen.

Laat het diertje de eerste 2 dagen bijkomen en zoveel mogenlijk met rust.

Ga op gezette tijden met het diertje naar buiten om zijn/haar behoefte te laten doen dit is meestal na het slapen, en een half uurtje na het eten.

Zodra het diertje wat gedaan heeft prijst u het dit hoeft echter niet altijd met voedsel een aai over het koppie of een spelletje is ook goed.

Als het diertje zo’n 3 maanden is kunt u eens een kijkje gaan nemen bij een gehoorzaamheids cursus.

 Fouten en gevolgen

De grootste fout die men maakt is het impulsief kopen van een dier.

De gevolgen daarvan kunnen rampzalig zijn voor de eigenaar en het dier.

Tips:

Als u kiest voor een bepaald ras dan kunt u in de boekhandel een boekje kopen over dat ras daar staan  ondermeer specifieke ras eigenschappen in.

U kunt spelender wijs uw hondje de basis van gehoorzaamheid als “hier”en “zit” leren, dit bevordert het leer vermogen van uw pup en pakt het dingen op de cursus sneller op.

Eis niet te veel in een keer van uw pup want dit kan verwarring bij uw pup veroorzaken waardoor het minder presteert en onwillig wordt.

Laat uw pup zeker in het eerste jaar geen trappen lopen, dit kan vergroeiingen in het beendergestel veroorzaken waardoor uw hond op later leeftijd veel pijn en problemen kan krijgen.