blog placeholder

De familie de Dolfijnen (Delphinidae) is een onderorde van de familie der tandwalvissen (een Dolfijn kan wel 250 tanden hebben). Net als alle walvisachtigen stammen zij af van landzoogdieren die zich miljoenen jaren geleden geleidelijk aan aangepast hebben aan het leven in zee. Qua uiterlijk lijken ze heel erg op een vis maar het zijn dus wel degelijk  echte zoogdieren. Aan de buitenkant van de Dolfijnen is dat duidelijk te zien aan het ontbreken van de, voor vissen zo kenmerkende, kieuwen. In plaats daarvan hebben ze een spuitgat , bovenop hun hoofd, waar ze door ademen. Nog duidelijker is het te zien aan een dwarsdoorsnede van het Dolfijnen lichaam. Daar is heel duidelijk een grote long te zien. De tepels waar de vrouwtjes de jongen mee zogen, zijn wat minder makkelijk te zien, deze zitten onder het lichaam verborgen in twee kleine gleufjes aan weerszijden van de genitale gleuf.

dolfijnen

dolfijnen

Kenmerken van Dolfijnen:
De kleuren van de Dolfijnen verschillen van soort tot soort. Dolfijnen hebben hele goede ogen waar ze zowel onder als boven water heel goed mee kunnen zien. Dolfijnen hebben zeer kleine oren maar kunnen geluiden met een frequentie van 75 tot 150.000 Hertz waarnemen. (de mens 20 tot 20.000 Hertz). Dit komt doordat ze hun onderkaak gebruiken om geluidsgolven op te vangen en door te geven aan het binnenoor. Door het “uitzenden” van zgn. kliks  en het vervolgens weer opvangen van de teruggekaatste kliks kunnen Dolfijnen de lokatie van een prooi bepalen. Ook de tastzin van Dolfijnen is heel goed ontwikkeld. Dolfijnen ruiken waarschijnlijk niets, ze hebben namelijk geen reukzenuw. Dolfijnen hebben heel gestroomlijnd lichaam, met een hele bijzondere huid*, dat uitermate geschikt is voor snel zwemmen. De staartvin wordt gebruikt voor stuwkracht terwijl de borstvinnen samen met de hele staartsectie worden gebruikt voor de aansturing. Bij de soorten die deze hebben, zorgt de rugvin voor stabiliteit tijdens het zwemmen. De gewone dolfijn kan een snelheid van ruim 50 kilometer per uur halen, doordat Dolfijnen zulke uitstekende zwemmers zijn, hebben ze haast geen vijanden. De maximum leeftijd verschilt strek per soort en varieert van 15 tot 40 jaar.

dolfijnen

**Dolfijnen huid:
De huid van Dolfijnen schilfert voortdurend af, waardoor ze zich elke twee uur vernieuwt. Het loslaten van de huidschilfers vermindert de waterwrijving doordat de waterstroom rond het lichaam kalmeert. Hierdoor gaat er minder energie verloren aan het overwinnen van de waterweerstand en gebruiken Dolfijnen minder energie voor het zwemmen.

dolfijnen

Leefwijze van Dolfijnen:
Het leefgebied van de Dolfijnen strekt zich uit over alle ondiepere gedeeltes van alle wereldzeeën. Dolfijnen eten vooral vis en ook regelmatig inktvis, daarbij hebben ze een sterke voorkeur voor bepaalde soorten vis met een hogere energetische waarde, zoals Haring. Dolfijnen leven in groepen van 10 tot 500 en zijn intelligente** en hele sociale dieren. Dolfijnen zijn seksueel actieve dieren en verrichten ook seksuele daden zonder de voortplanting als doel te hebben. De enige twee andere diersoorten die dat doen zijn de Bonobo en de Mens.

dolfijnen

**Dolfijnen intelligentie:
Dolfijnen zijn zeer intelligente dieren. Uit MRI onderzoek op de Emory University in 2010,  is gebleken dat dolfijnen qua intelligentie net na mensen komen. Dolfijnen zouden dit te danken hebben aan relatief grote hersenen t.o.v. hun lichaam, de opvallend goede ontwikkeling van bepaalde belangrijke delen van de hersenen en de mogelijkheid om complexe emoties te beleven en zichzelf te herkennen.

dolfijnen

Voortplanting van Dolfijnen:
Dolfijnen paren onder water of aan de oppervlakte. Na ongeveer 9 maanden, meestal vanaf het midden van de winter tot de zomer, wordt er één jong (kalf) geboren. Het jong is bij de geboorte tussen 0,7 en 1 meter lang en weegt ongeveer 10 kg. Het spenen lijkt sterk afhankelijk van het leefgebied: in de Zwarte Zee gebeurt dit tussen 5 en 6 maanden, elders kan dat oplopen tot 19 maanden. Ook de tijd tussen 2 jongen hangt af van de locatie: in de Zwarte Zee is dit 1 jaar, in het oosten van de Stille Oceaan kan dit oplopen tot 3 jaar. Ook de geslachtsrijpe leeftijd is afhankelijk van de locatie. Dit kan gaan van 2 tot 7 jaar voor vrouwtjes en 3 tot 12 jaar voor mannetjes.

dolfijnen

Soorten Dolfijnen:
De Dolfijnen familie omvat de volgende geslachten en soorten: de Kortsnuitdolfijn, de Witbuikdolfijn, de H(e)avisidedolfijn, de Hectordolfijn, de Kaapse dolfijn , de Gewone dolfijn, de Dwerggriend, de Indische griend, Griend, Gramper, Sarawakdolfijn, de Witflankdolfijn, de Witsnuitdolfijn, de Dolfijn van Peale, de Zandloperdolfijn, de Witgestreepte dolfijn, de Donkergestreepte dolfijn, de Noordelijke gladde dolfijn, de Zuidelijke gladde dolfijn, de Irrawaddydolfijn, de Orcaella heinsohni, de Orka, de Witlipdolfijn, de Zwarte zwaardwalvis, de Tucuxi, de Sotalia guianensis, de Chinese witte dolfijn of “Roze dolfijnen”, de Kameroendolfijn, de Slanke dolfijn, de Clymenedolfijn, de Gestreepte dolfijn, de Atlantische vlekdolfijn, de Langsnuitdolfijn, de Snaveldolfijn, de Langbektuimelaar, de Tuimelaar.