blog placeholder

Dogwhisperer of een hondenfluisteraar is iemand die op hoger niveau met dieren of honden in het speciaal communiceert. In principe is het voor iedereen weggelegd om dit te leren, je moet er alleen voor open staan en naar je gevoel en je hart durven luisteren. Je moet je in een dier kunnen verplaatsen en willen horen wat hij te vertellen heeft.

Wat doet een hondenfluisteraar

Omdat wij mensen van een andere soort zijn als honden is het soms moeilijk om effectief te communiceren met elkaar. Je kunt met een hond niet zomaar gaan zitten met een kopje koffie erbij en dan een goed gesprek met hem voeren. Een hondenfluisteraar probeert het niveau van communicatie af te stemmen op de hond zodat het overeenkomt met de hond.

Helaas is de communicatie tussen mens en hond ergens scheef gegroeid.Tegenwoordig proberen we met de hond te communiceren door hem uitsluitend commando’s te geven die hij dan moet opvolgen zonder dat we ons willen verdiepen in wat de hond werkelijk te communiceren heeft. Dit wil overigens niet zeggen dat je gesprekken met een hond moet gaan voeren maar als een hond een commando niet uitvoert wordt vaak de schuld bij de hond gelegd, “hij kan het wel maar wil het niet” is een veelgehoorde kreet.

Iedereen kent vast een zeer dominant persoon in zijn omgeving die op het moment dat je hem tegenkomt ergens je overdonderd met wat hij te vertellen heeft en op het moment dat je zelf iets te vertellen hebt luisteren ze niet of negeren ze je volkomen. Dit is iets wat onze viervoeters nog heel regelmatig overkomt.Onze honden proberen als je ervoor open staat voortdurend te communiceren met ons, dan wel in hondentaal maar het is voor de mens makkelijker zich te verdiepen in de hondentaal, sterker nog de hond kan onze taal niet leren, nu niet en nooit niet.

Honden communiceren door het gebruik van hun energie,lichaamstaal, geur, gezichtsuitdrukking, beweging van de oren en de staart, de stem en de algemene houding.Dit zijn vrijwel allemaal non-verbale communicatieve vaardigheden terwijl wij als mens juist heel erg verbaal zijn ingesteld.

Wat een hondenfluisteraar doet is het verschil erkennen tussen mens en hond. . Een hondenfluisteraar neemt een stap terug, sluit op, observeert en begrijpt deze gebaren van onze honden en spreekt ze uit naar ons. Zij respecteren een hond voor wat het is en werken met moeder natuur en de natuurlijke instincten van de hond, helaas is dit begrip en respect niet voor iedere hond weggelegd, Veel goedbedoelde “hondenliefhebbers” smoren hun honden met genegenheid en het beste van alles (speelgoed, traktaties, luxe bedden etc.), maar dit is niet wat de hond graag zou willen.

Beste manier om het hondenfluisteren te gebruiken in uw eigen trainingstechnieken.

De beste manier om te starten met een hondentraining is dat je een omgeving maakt voor de hond waarin je met de hond samenwerkt en niet een omgeving waarbij hij onder dwang dingen moet uitvoeren.In de praktijk maakt een hond fluisteraar gebruik van observatie vaardigheden, luistert, identificeert, interpreteert en ontwikkelt een begrip van de honden acties, gevoelens en behoeften.Hij / zij maakt ook gebruik van energie, stem in een zachte toon, subtiele bewegingen (lichaamstaal) en geur – op een consistente, betrouwbare manier. U kunt er zeker van zijn dat de betrokken honden heel veel gebaren afgeven, ongeacht hoe subtiel ze lijken te zijn.

honden fluisteraar is geen hocus pocus of voodoo, het is er voor iedereen te zien / doen als je gewoon de tijd en moeite neemt. . Je kan nu echt beginnen met het bestuderen van je eigen hond, kijken naar hoe andere honden met elkaar omgaan in het park en, indien mogelijk, ga het eens bekijken bij een hondenschool tijdens een training. Als u geïnteresseerd bent in het leren van meer over hondenfluisteren, hond psychologie en hoe deze toe te passen in uw hondtraining kijk dan eens op