informatie over de zwarte parels die vaak in films te zien zijndie vaak een grote indruk maaken. Tegenwoordig zijn ze ook veel in nederland te vinden vanwege het werkwillige en lieve karakter.
daarnaast is het een veelzeidig ras dat ruim inzetbaar is.
Een stukje geschiedenis over het ras.
Op 1 mei 1879 werd het Friese paardenstamboek in café “De Drie Romers” opgericht, omdat het ras aan het uitsterven was. Daarom werden alle Friese paarden geregistreerd. Dit heeft een korte tijd gewerkt om het Friese paardenras goed staande te houden maar de zwaardere rassen bleven populairder omdat deze beter geschikt waren voor de landbouw. Hierdoor ging het na korte tijd weer snel bergafwaarts waardoor er in 1913 nog maar 3 oudere stamboekhengsten waren om mee te fokken. Gelukkig waren er Friese mensen die het ras graag zagen en het overeind wilden houden en ze gingen aan de slag met o.a. een deskundig fokbeleid. Zo heeft het Friese paardenras stand kunnen houden en is het op het moment een van de grootste paardenstamboeken van Nederland.
Het karakter van dit ras.
Het Friese paard is over het algemeen een intelligent en leergierig ras dat koel in het hoofd is waardoor ze erg gemakkelijk dingen kunnen leren. Ze zijn vriendelijk en trouw en werken graag voor je. Ze zijn erg levendig en willen graag vooruit. Toch zijn het erg makke dieren.
Over het algemeen zijn het ook eerlijke dieren die ook naar andere paarden erg sociaal zijn.
De uiterlijke kenmerken van dit ras.
Je kunt een Fries herkennen aan zijn zwarte kleur. Ze moeten egaal van kleur zijn, wel mogen ze een klein wit kolletje op het voorhoofd hebben dat niet groter is als 3 cm doorsnee maar dit wordt liever niet gezien bij dit ras. Een goede Fries heeft lange manen en een dikke volle lange staart. Ook behoren ze sokken (de lange haren aan de benen) te hebben alhoewel je dit niet altijd meer ziet en een elegant hoofd dat op een licht gebogen nek hoort te staan.
waarvoor is dit ras vroeger gefokt.
In het begin van de jaartelling werd het Friese paard al gebruikt voor de krijgsdienst. Van deze tijd is verder niet veel bekend. Later, rond de 17de eeuw, werd het ras al bekender en werd het ook al gebruikt in verschillende rijscholen waar de hogeschool der rijkunst werd beoefend. Rond de 18de en 19de eeuw werd het paard vooral gebruikt als luxe koetspaard voor de boerenfamilies die op zondag naar de kerk moesten. Tevens werd het gebruikt voor kortebaan-draverijen onder het zadel.
Waar wordt dit ras tegenwoordig voor gebruikt?
Tegenwoordig wordt het Friese paard vooral ingezet voor de dressuur en mensport. Toch blijft het een veelzijdig inzetbaar ras en wordt het ook voor o.a. recreatief gebruik ingezet, worden er af en toe kleine sprongetjes mee gemaakt en wordt het paard in de endurance sport gebruikt. Ook zie je ze vaak in films omdat ze vaak een grote indruk maken op mensen en omdat je ze makkelijk dingen kunt leren dit is ook een van de redenen dat deze paarden ook wel zwarte parels worden genoemd.. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen waar het Friese paard voor wordt ingezet. Het is dan ook een leergierig en intelligent ras dat graag voor je wil werken.