blog placeholder

Is de Witte Herder gewoon een Duitse Herdershond met een ander kleurtje? Kijk verder dan de herderneus lang is…

De Witte Herder

 

Geschiedenis

Oorspronkelijk stamt de Witte Herder af van de Duitse Herdershond. In het fokbeleid van de Duitse Herder waren vroeger de kleuren zwart en wit ongewenst. Veel Witte Herders werden geëxporteerd naar het buitenland. Op een gegeven moment ontstond er zelfs een fokverbod in Europa voor Witte herders. In Noord-Amerika waren de Witte Herders juist geliefd. Rond 1980 kwamen de Witte Herders weer terug naar Europa. Sinds 1 januari 2003 is de Witte Herder erkend als ras door de FCI onder de naam: White Swiss Sheperd Dog (Zwitserse Witte Herder).

 

Uiterlijk

De Witte Herder dient natuurlijk zo’n wit mogelijke vacht te hebben, maar de hond is duidelijk geen albino. Een zwarte neus heeft de voorkeur, maar mag ook lichter van kleur zijn. De vacht is stokharig of langstokharig. Stokharig betekent een dichte, harde aaneengesloten dekvacht met ondervacht. Bij een langstokharige vacht zijn de haren langer en liggen ze minder dicht op de huid. De Witte Herder heeft staande oren op een wigvormige schedel. De schofthoogte is bij de reuen van 60-66 cm en bij de teven 55-61.

 

Aanleg/ karakter

De Witte Herder is een vrolijke, temperamentvolle hond. Tegenover vreemden stelt de Witte Herder zich soms wat gereserveerd op. Dit is geen schuwheid. Het is een veelzijdige gezinshond. Het karakter is wat zachter dan van de Duitse Herder. De Witte Herder leert snel en is prima in te zetten voor hondensport en werk. Voor het fellere werk, zoals politiehond, is de Witte Herder minder geschikt door het zachte karakter. De Witte Herder wordt ook ingezet als reddingshond en blindengeleidehond. De Witte Herder is loyaal aan zijn baas en staat bekend als kindervriend. Vanwege zijn intelligentie en bewegingsbehoefte is het een hond die uitdaging nodig heeft.

 

Opvoeding

De socialisatiefase van de pup is bij de Witte Herder erg  belangrijk vanwege zijn gevoelige karakter. Puppycursus is een ideale manier om te starten. De Witte Herder heeft veel ‘will to please’, dat wil zeggen: hij werkt graag voor zijn baas. De Witte Herder heeft behoefte aan veel beweging en beweging. Zwemmen, hardlopen, wandelen in het bos, hondensport… er is zat te doen. Verveling moet voorkomen worden. Ook al is de Witte Herder over het algemeen gek op kinderen, moet er altijd volwassen toezicht in de buurt zijn. Dit geldt overigens voor alle honden.

 

Aanschaf van een Witte Herder.

De Zwitserse Witte Herder Vereniging Nederland wil graag toekomstige eigenaren begeleiden. De vereniging houdt een puppylijst en herplaatsingslijst bij. De vereniging probeert via hun fokbeleid de rasstandaard zo gezond en goed mogelijk te houden. Ook op Marktplaats bieden officiële fokkers hun puppy’s aan, maar dat geldt ook voor broodfokkers. Informeer goed bij de vereniging of Raad van Beheer en gebruik uw gezonde verstand. De witte pups zijn onweerstaanbaar schattig en kunnen tot een overhaaste aankoop verleiden. Koop nooit alleen van een foto. Bezoek het nest en bestudeer de moeder en haar pups. Zijn ze levendig? Zien ze er gezond uit? Een goede fokker zorgt ervoor dat de pup is ingeënt en gechipt, dan heeft uw toekomstige kameraad een goede start.