blog placeholder

Een mooi pony ras met erg veel kracht.

een sterke uitstralling en een verfijnd hoofd. Wat voor karakter heeft dit ras? En hoe horen ze er nu eigenlijk uit te zien?

Wanneer kwam dit ras naar Nederland?

Tot 1958 waren er nog geen Welsh pony’s in Nederland te vinden. Het enige ponyras in Nederland was toen de shetlander nog. Omdat er mensen waren die meer behoefte hadden aan een grotere pony voor het werk en voor de sport. Enthousiast geworden door foto’s die 2 paardenliefhebbers hadden gezien hebben ze contact opgenomen met de Welsh Pony & Cob Society en zijn toen naar Wales getrokken om enkele Welsh ponyfokkers te bezoeken wat in die tijd nog een grote onderneming was. Na een jaar van experimenteren en afwachten werd de Welsh pony steeds populaider en is in Mei 1959 het welsh pony stamboek opgericht daarna is het ras in Nederland hard gegroeid.

Welke paarden liggen aan de basis van dit ras.

De Welsh pony stamt waarschijnlijk van de Keltische of hoogvlakte pony af.

De romeinen omschreven de pony als een pony van adel en hardheid. Ze werden gezien in de Heuvels van Wales waar de pony oorspronkelijk dan ook altijd geleeft heeft. Door de jaren heen is dit ras waarschijnlijk met spaanse en Arabische paarden gekruist dit kwam omdat de mensen de spaanse en Arabische paarden gebruikte voor de kruistochten. Waarschijnlijk is het welsh ras nog meer beïnvloed door oosterse rassen dit kwam ook omdat het in Wales vroeger niet ongewoon was om de Arabische hengsten met een kudde de heuvels in te sturen.

Uit welk land is de welsh afkomstig .

De Welsh pony komt oorspronkelijk uit Wales. In 1958 werd deze pony in Nederland ingevoerd dit was een hele onderneming in die tijd.

Waarvoor werdt dit ras vroeger gebruikt?

De Welsh pony is gefokt voor het hoeden van schapen en wilde pony’s in het ruige en bergachtige terrein van Wales de pony’s moesten goed in balans zijn en het moesten sterke pony’s zijn dit omdat ze ook in dit terrein moesten overleven.

Later werd de Welsh pony vaak gebruikt in de kolenmijnen. Er zijn ook gegevens dat de Welsh pony in de tijd van de Romeinse bezetting de strijdwagens in de arena’s trokken. Ook werd deze pony gebruikt op de boerderij, tevens werd de pony gebruikt om de post rond te brengen. Het was dus een veelzijdig en sterk pony ras dat veel voor zwaar werk in werd gezet.

Waarvoor wordt dit ras tegenwoordig gebruikt?

De Welsh wordt tegenwoordig veel ingezet als rijpony, hij word hiervoor dan ook uitgebreid ingezet. Hij wordt ingezet bij het springen, dressuur, endurance, mennen het is dan ook een pony voor groot en klein voor ieder is er wel iets. Het is een pony met een goede beweging en een appart en sterk karakter. Het is dan meestal ook geen pony voor een echte beginner.

Het uiterlijk van dit ras.

Het is een ponyras met een mooi klein hoofd en kleine spitse oortjes met grote uitspringende neusgaten. Een gespierde en sterke rug. En een actieve vooruitgrijpende beweging. Er moet veel buiging in het spronggewricht zitten en de beenbeweging moet krachtig zijn. Ze komen in vrijwel alle kleuren voor en alleen platenbont is niet toegestaan. Kort omschreven is het een stevige pony met een echte ponyuitstraling.

Het karakter van het ras.

De Welsh pony is een pony met een apart karakter het is een pittige pony met een groot uithoudingsvermogen, dit is dan ook de reden dat deze pony over het algemeen geen beginnerspony is. Ze kunnen erg eigenwijs zijn en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat dan vaak ook duidelijk laten merken. Wel zijn ze erg werklustig en willen graag nieuwe dingen leren.