blog placeholder

Hier lees je vanalles over de vogel spin. en geven we ant woord op de volgende vragen: Hoe komt de Vogelspin aan zijn naam? Is een Vogelspin gevaarlijk? Waar leeft de vogelspin van?

Vogelspinnen

Er zijn ongeveer 850 soorten vogelspinnen bekend, maar er lopen er waarschijnlijk nog wel veel meer op deze wereld rond. Vogelspinnen bestonden al in de tijd van de dinosaurussen, dat is 180 tot 135 miljoen jaar geleden.

Vogelspinnen weven geen web om hun prooi te vangen. Zij liggen op de loer : ze wachten tot hun ‘maaltijd’ voorbijkomt en maken dan gebruik van hun kracht om de prooi te vangen en te verlammen. Vogelspinnen doden hun prooi met behulp van gif.

Vogelspinnen die wij zien (in dierentuinen bijvoorbeeld) zijn even groot als een hand van een volwassen mens. Dus ze zijn groter dan de spinnen in ons land. Maar er zijn ook wel grotere exemplaren, hoor! De kleinste vogelspin is 3 centimeter, dat is een Spaanse soort.

Hoe komt de Vogelspin aan zijn naam?

In 1705 beschreef en tekende Maria Merian in haar boek een grote zwarte spin die voor haar ogen een kleine vogel had opgegeten. Haar beschrijving belandde in de Latijnse naam Avicularia (avis is Latijns voor vogel).

Nu heet de hele familie vogelspin, terwijl van de ongeveer 850 vogelspinnen alleen maar een paar soorten af en toe een klein vogeltje opeten. Nog een reden kan zijn dat sommige vogelspinnen die in bomen leven zich bij gevaar uit de boom laten vallen. Soms gaan ze daarbij van tak tot tak, waarbij ze hun poten helemaal uitspreiden. Ze zweven dan en soms lijkt dat zelfs op vliegen…

Is een Vogelspin gevaarlijk?

Mensen denken dat vogelspinnen vies en gevaarlijk zijn. Vogelspinnen worden daarom vaak gebruikt in griezelfilms.

Dat is jammer want vogelspinnen zijn eigenlijk heel mooi om te zien. Er zijn veel mensen die daarom een vogelspin als huisdier houden. Voor mensen zijn ze bijna nooit gevaarlijk. Het grootste wat een vogelspin kan eten is een muis. Eigenlijk zijn vogelspinnen banger voor jou dan jij voor hen moet zijn.

 Wij mensen stampen veel te hard, zo kan hij ons niet aanzien voor een prooi. Bovendien ziet hij zo slecht dat hij ons grote lichaam niet eens kan zien.

Vogelspinnen zijn niet zo heel erg giftig, de beet is een beetje te vergelijken met een wespensteek. Maar er zijn ook soorten met een giftiger gif die bijvoorbeeld lichte verlamming veroorzaakt. De beten van een vogelspin zijn bij een gezond persoon niet dodelijk.

Veel vogelspinnen hebben ook nog een ander wapen, namelijk brandharen. Deze haren zitten op het achterlijf van de vogelspin. Als de vogelspin bedreigd wordt dan kan hij met zijn poten de haren los wrijven en zo een wolk van brandharen afschieten op de vijand. Deze brandharen kunnen erg irriterend zijn en veel jeuk veroorzaken.

 • Waar leeft de vogelspin van?Vogelspinnen komen op alle werelddelen voor. In Europa vind je ze alleen in Spanje en Italië. In Canada en Alaska zijn geen vogelspinnen. In tropische gebieden zijn er heel veel verschillende soorten.

De meeste vogelspinnen wonen in een hol dat is uitgegraven in de grond of in een boom. Het vrouwtje verblijft bijna de hele tijd in het hol. Zij komt er alleen maar uit om te eten. Vogelspinnen hebben hechtende borsteltjes aan het uiteinde van hun poten. Daardoor kunnen zij op bladeren lopen.

 • Waar leeft de vogelspin van?

Een vogelspin eet vooral insecten en andere kleine dieren, zoals kikkertjes, kleine hagedissen, muizen en zelfs vogeltjes. Ook soortgenoten omdat hij slecht ziet. Hij zit rustig te wachten tot er een prooi voorbij loopt. Met zijn poten voelt hij de kleinste trillingen. Zo voelt hij ook voetstappen van een krekel of een sprinkhaan.

Hij bijt met zijn giftanden en verlamt hiermee de prooi door inspuiting van een gif. Hij bedekt het met een krachtig spijsverteringssap, dit maakt de prooi zo slap dat hij deze kan opzuigen