Je bent eindelijk zover dat je bij dat grote dier in de buurt durft te komen en dat je hem of haar op een relaxte manier aan het aaien bent. Je bent echter niet alleen gekomen om er lieve woordjes tegen te zeggen en het te aaien, je bent ook gekomen om er een keer op te klimmen en je eerste ervaring op de paardenrug mee te maken.Voordat je er op kunt klimmen, heb je wel wat voorbereiding nodig. Nee, niet alleen mentaal. Je zult het paard moeten voorbereiden en klaarmaken voor het rijden.
Borstelen
Het klaarmaken van het paard begint met borstelen. Paarden vinden het van nature heerlijk om te liggen rollen in zand, modder of in de stal en de vacht zit dan regelmatig onder de vieze plekken of het zand. Niet prettig als je een wit paard voor je neus hebt. Het borstelen van de paarden moet je eigenlijk zien als een soort douche die wij ook nemen, alleen dan doen we het bij de paarden voordat ze inspanning gaan leveren. We zorgen dat de vieze, harde plek en het zand zo veel mogelijk uit de vacht verdwenen is. Dat doen we om te zorgen dat het tuig niet gaat schuren.
Verschillende soorten borstels
Er bestaan verschillende soorten borstels om je paard mee schoon te maken. Meestal beginnen we met de zogenoemde ‘rosborstel’ of ‘roskam’. Dit is een ronde borstel waarmee je ook ronde bewegingen over de paardenhuid maakt. Je rost de loszittende haren en het vuil los waarna je het met een andere borstel verder kunt verwijderen. De meeste paarden vinden deze behandeling heerlijk. Voor degene die de behandeling uitvoert, is het iets minder lekker omdat alle viezigheid die uit de vacht komt, vaak op jou beland. Maar dan is het paard wel lekker schoon en daar waren we mee bezig.
Na de rosborstel gaan we over op de harde borstel. De naam zegt het al, deze borstel voelt hard aan. Hiermee verwijderen we het vuil en de haren die we hebben losgemaakt met de rosborstel. Gebruik deze harde borstel niet op het hoofd van het paard, de meesten vinden dit niet fijn omdat de borstel zo hard is. Sommigen paarden vinden het ook niet fijn als je met deze borstel onder de buik borstelt, let dus goed op eventuele signalen van het paard.
Na de harde borstel sluiten we af met de zachte borstel. En inderdaad, deze borstel is dus zacht. Hiermee strijken we de haren glad, kunnen we ook het hoofd en de benen borstelen, het sluiten we het borstelproces netjes af.
Hoeven uitkrabben
Een ontzettend belangrijk onderdeel in de verzorging van het paard zijn de hoeven. Deze hoeven zitten vaak vol met mest en andere rotzooi en bacterien vinden het erg prettig om daar te vertoeven. Je kunt je voorstellen dat een paard niet kan lopen als zijn hoeven pijn doen. Daarom aan ons de taak om deze goed schoon te maken zodat het voor bacterien minder aantrekkelijk is om er te huisvesten. Dit schoon maken van de hoeven begint al met hoeven krabben elke dag. De hoeven krabben doe je met een hoevenkrabber. Voordat je begint met de hoeven schoon te maken, is het verstandig om te weten hoe dat deze in elkaar steekt.
Wanneer je de voet van het paard optilt, zul je aan de onderkant van de hoef als eerste een soort driehoekje in het midden zien liggen. Dit driehoekje noemen we de straal en is het leven van de hoef. Het is dus niet prettig als je hier met je hoevenkrabber in gaat zitten prikken. Aan de randen van de straal liggen de straalgroeven. Dit zijn de belangrijkste plekken waar dat bacterien zich huisvesten. Deze moeten dus vrij gemaakt worden van vuiligheid. Rondom de straal, het platte gedeelte van de hoef, zit de zool. Het paard loopt hierop en vaak zitten hier wat plakaten mest onder die je weg kunt halen. Aan de rand van de hoef loopt de witte lijn. In deze lijn kunnen vaak steentjes blijven zitten en wanneer deze er niet uit gehaald worden, gaan ze irriteren en kunnen ze een ontsteking veroorzaken. Check dus goed bij het hoevenkrabben of dat er geen steentjes in deze rand zitten.
Elke hoef is van onder hetzelfde. Je moet alle vier de hoeven uitkrabben want op drie benen kan een paard ook niet lopen.
Bijna klaar
Als je deze handelingen hebt verricht, heb je je paard bijna zover dat je het tuig kunt gaan aanbrengen. Sluit af met het verwijderen van stro uit de staart en de manen van je paard. Het ziet er zo raar uit als je je paard netjes geborsteld hebt maar zijn staart en manen volledig onder de stroplukken zitten. De staart kun je borstelen, maar doe dit liever niet te vaak. Je trekt vrij snel haren uit de staart en deze groeien niet zomaar terug.
Check nog even na of je alle plekken die kunnen gaan schuren hebt schoongepoetst. Betrek daarbij vooral de plekken waar het zadel en het hoofdstel komen te liggen. Achter de voorbenen is een belangrijke plaats waar opgedroogd zweet kan gaan irriteren. Ook achter de oren moet je even nakijken of daar nog wat zit.
Als alles helemaal volledig is en je paard er op en top uit ziet, kun je overgaan naar het zadelen van het dier en ben je bijna aan het rijden toegekomen.