blog placeholder

Gerbils worden ook wel woestijnratten, renmuizen of zandmuizen genoemd. Het zijn hele energieke, nieuwsgierige beestjes die erg leuk zijn als huisdier. Helaas schaffen veel mensen gerbils aan zonder dat ze weten hoe ze het dier precies moeten verzorgen. Daarom hier een artikel over de Mongoolse gerbil.

De oorsprong van de gerbil ligt in Mongolië. Daar leven ze in de woestijn. Een van hun vijanden is de roofvogel. Om zich te beschermen tegen de gevaren van de roofvogel hebben de gerbils een staart die ze, als ze worden gegrepen door een roofvogel aan hun staart, kunnen losmaken waardoor ze dus weer vrij zijn. Daarom mag je een gerbil nooit aan zijn staart optillen, omdat er dan kans is dat je alleen nog een staart in je handen hebt.

Huisvesting

De huisvesting van een gerbil is erg belangrijk. Een gerbil houdt erg van graven, daarom moet je er altijd voor zorgen dat je een hok hebt met een dikke laag bodembedekking. Geschikte materialen als bodembedekking zijn zand of houtkrullen. Alleen zaagsel is erg stoffig en niet goed voor de luchtwegen van je gerbil. Wat je wel kan doen is het zaagsel mengen met bijvoorbeeld zand. Ook moet je bij het kiezen van een bodembedekking letten op of het materiaal genoeg vocht opneemt. Hooi bijvoorbeeld neemt amper vocht op en is dus niet geschikt. Omdat je gerbils graag graven en je hok grotendeels uit bodembedekking bestaat is een aquarium prima geschikt als hok. Hokken met tralies is niet handig aangezien gerbils erg van knagen houden en je bodembedekking valt er uit. Ook hebben je gerbils een slaapplekje nodig. Dit kunnen je gerbils uitstekend zelf maken. Je kunt ze er wel bij helpen door wat hooi in het hok te leggen, dit gebruiken ze als nestmateriaal, en door bijvoorbeeld stevige kartonnen buisjes in het hok te leggen. Met een bloempotje met een gaatje erin zijn ze ook altijd blij. Pas wel altijd op dat er nergens in je hok scherpe randjes of iets dergelijks zitten. Het hok moet wel veilig zijn. Zandbaden vinden gerbils ook geweldig. Zet dus af en toe een bakje met zand in het hok (erg geschikt is chinchilla zand, te koop in dierenwinkel). Ze zullen er dan lekker door heen gaan rollen.

Voeding

Het basisvoer van een gerbil bestaat uit droogvoer. Dit kunt u kopen in een dierenwinkel. In de meeste dierenwinkels is speciaal gerbilvoer te koop. Als dit niet het geval is bij jouw dierenwinkel, koop dan hamstervoer. Dit is ook geschikt. Je kunt het in een voederbakje leggen of los in het hok strooien. Het laatste raad ik u sterk aan aangezien het bakje heel snel wordt ondergegraven en het natuurlijk is om het eten zelf op te zoeken.

Gerbils vinden het lekker om af en toe wat fruit en groenten te krijgen. Geef dit alleen niet te vaak in verband met het vochtgehalte. 1 of 2 keer per week is meer dan genoeg. Let op dat je ze geen spinazie en kropsla in de winter geeft in verband met het nitraatgehalte. Ook zijn een aantal planten giftig zoals venijnboom, klimop, hulst, azalea’s en rododendrons. Ook rauwe bonen zijn giftig.

Verder vinden gerbils vooral zonnepitten, nootjes en meelwormen om te smullen. Geef dit alleen niet te vaak, want hier worden ze snel dik van.

Last but nog least: Zorg altijd dat er water aanwezig is in het hok!!

Aanschaf

Een gerbil kun je het beste bij hobbyfokkers kopen, omdat je dan kunt zien of ook de ouders gezond zijn. Het is wel mogelijk om een gerbil in een dierenspeciaalzaak te kopen. Als je een keuze moet maken tussen het geslacht kun je letten op het volgende: mannetjes zijn rustiger en kunnen makkelijk in een grotere groep. Vrouwtjes zijn dominant en het beste is om maximaal twee vrouwtjes samen te doen. Anders heb je kans dat ze gaan vechten. En natuurlijk is het belangrijk om te zorgen dat je of kiest voor of vrouwtjes of voor mannetjes, tenzij je natuurlijk graag een nestje wil (als dit het geval is, raad ik aan om hier eerst meer informatie over in te winnnen).

Gerbils kunnen wel tam worden, maar ze zullen nooit echte knuffeldieren worden! Hiervoor zul je toch echt een konijn of een cavia moeten kopen. Gerbils zijn ook niet geschikt voor erg jonge kinderen, omdat ze gewoon erg energiek zijn!

 

Veel plezier met je gerbils!