blog placeholder

De Syberische husky

Wat je je goed moet bedenken bij het aanschaffen van een husky. De voor en nadelen hiervan lees je in dit artikel. Want een husky kies je niet alleen vanwege hun mooie uiterlijk.

Het uiterlijk

Huskies zijn er in alle mogelijke kleuren. Je hebt ze in het wit,grijs,zwart en wit, rood, met of zonder aftekening of masker.Hun ogen zijn bruin, blauw, amber, groen, hazelaar of lichtbruin. De Siberische Husky is een middelgrote werkhond, die zich licht, snel, soepel en elegant beweegt. De syberische husky is een relatief gemakkelijk te verzorgen hond qua uiterlijk. Een husky is van nature erg schoon op zichzelf en is meestal vrij van lichaamsgeur op parasieten, daarom hoef je ze niet vaak te douchen.Omdat de Syberische husky een poolhond is heeft hij een dubbele vacht, die er twee keer per jaar uitvalt. U zult dus in die tijd altijd haren blijven vinden, hoe vaak u ook de stofzuiger erbij pakt.Het verharengaat meestal gepaard met plukjes meestal beginnend bij de achterpoten en duurt veelal 2 tot 3 weken. Syberische huskieshebben een dubbele vacht, een zachte ondervacht en een bovenvacht (dekharen) die fungeert als isolatie tegen zowel kou en warmte. Eenhusky moet je daarom absoluut niet trimmen of scheren, 2 keer per dag borstelen vermindert de uitval en houdt hun vacht mooi zacht en glimmend. Huskies worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Het karakter en opvoeding van de Syberische husky

De husky is een vriendelijk en zachtaardige hond, maar tegelijk wel heel levendig en oplettend. Zij hebben de neiging om een wolf-achtige verschijning te hebben. Hoewel het ras niet dichter verwant is met de wolf dan een ander hondenras. Een Syberische husky is een roedeldier en niet graag alleen, hij vindt het heerlijk om gezelschap te hebben. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, ze vinden het heerlijk om met andere huskies te spelen. Een husky alleen houden is dan ook erg moeilijk omdat het kan zijn dat hij slecht eet, dingen stuk maakt of huilt als er niemand is.Gevolg daarvan is dat je ruzie krijgt met de buren, die gek worden van het gehuil. Vaak kopen mensen een husky vanwege hun uiterlijk zonder verder iets af te weten van het karakter, zijn behoeftes of benodigheden. Daarom worden siberische Husky’s over het algemeen niet geadviseerd voor iemand die voor de eerste keer hondeneigenaar wordt.

Ook denken de meeste mensen er niet bij na bij aanschaf van een husky dat hij veel aandacht en beweging nodig heeft en vind het dus heerlijk om met U te wandelen, maar de meest van ons hondenbezitters toch een baan hebben en er dus weinig tot geen tijd voor hebben. Hij kan soms uitdagend zijn wegens zijn onafhankelijk denken en hebben dan ook een sterke hand nodig om ze op te leiden, de juiste opleiding vereist veel geduld. Een husky gehoorzaamt alleen wanneer hij zelf het nut van een commando inziet. De Syberische husky is een fantastische hond, maar stelt zoals u ziet de nodige eisen aan zijn baas. Vaak zult u uw manier van leven moeten aanpassen bij uw hond, en is hij dus niet geschikt voor iedereen al ziet hij er nog zo mooi uit. Een Syberische husky is speels tot op zijn oude dag en dus altijd op de voorgrond aanwezig. Een husky vind het dan ook geweldig om met U naar het strand of bos te gaan om zich lekker te kunnen uitleven. Onderweg is hij steeds op jacht en onderzoekt van alles wat hij onderweg tegen komt, dat maakt het voor zijn eigenaar ook spannend want nu kunt u zien dat er onderweg veel meer te beleven valt dan u in eerste instantie zou denken. Een husky is van oorsprong een jachthond, en alles dat zich snel beweegt met een bontjas zal hij vangen en mogelijk doden zoals muizen, konijnen, eekhoorns, katten en ja zelfs kippen ook al hebben die dan geen bontjas.

Een Syberische Husky niet aanlijnen is onverantwoord. Heb niet de illusie dat u hem buiten onder controle hebt, want hij komt op een zeker moment niet terug. Husky’s zijn zacht en lief voor mensen, zijn ondernemend, ondeugend, en zeer slim. Door zijn slimheid blijft hij zijn grenzen verkennen, mensen die niet konsequent zijn in de opvoeding van hun husky zullen merken dat de husky de baas in huis wordt. Zo gaan zij bijvoorbeeld op de bank liggen en zit het baasje bij wijze van op de grond. Een husky is een slechte waakhond, dit omdat ze uiterst vriendelijk en nieuwsgierig naar mensen toe zijn. Goed gesocialiseerde Siberische husky’s zijn vrij zacht met kinderen. Kleine kinderen moet je toch altijd in het oog te houden, omdat een husky zich zijn voedsel niet zomaar afnemen, aangezien het voedsel vroeger vaak schaars was en kleine kinderen vaak nog weleens de neiging hebben dit te willen doen als een vorm van spelen. Ondanks hun hartelijke aard zijn huskies niet zo aanhankelijk aan hun baasjes zoals andere hondenrassen.

Het normale begroetingspatroon van een husky is net als bij de wolf, een forse lik over de snuit. Het vrolijke vriendelijk karakter van de Husky is aanstekelijk, ze brengen vreugde met zich mee. Het zijn heerlijke honden met een heel eigen karakter en daarnaast nog eens prachtig om te zien. Een husky voelt zich het beste thuis bij mensen die een grote tuin met hoge omheining hebben waar hij lekker zijn gang kan gaan. Door hun zware jassen hebben ze behoefte aan een koel klimaat of geef ze voldoende schaduw en airconditioning.Zorg er ook voor dat ze voldoende water in de buurt hebben.Pas echter welop huskies zijn goede gravers en graven grote gaten in de tuin en het zou zo kunnen zijn dat ze toch kunnen ontsnappen dus verlies ze ook niet uit het oog. Weglopen is voor huskies geen ongewone zaak. Omdat het ras is ingesteld in nood te zwerven, is ze erg gevoelig om te ontsnappen, via het hek, riemen, en open deuren. Houd poorten dan ook gesloten of vergrendeld en sluit de deuren achter je dicht. Zorg ervoor dat ze niet uit de halsband kunnen schieten en hou de riem stevig vast bij het uitlaten.