U heeft een Shetlandpony, of overweegt een Shetlandpony te kopen? U wilt meer informatie over dit unieke paardenras? Dan bent u hier aan het juiste adres. Kort en gebonden staat hier alles wat u wilt weten over de Shetlander.Wat zijn de kenmerken van de Shetlander en hoe verzorgt u uw Shetlander?
Wat zijn de raskenmerken van de Shetlander?
Waar komt de Shetlander vandaan?
De Shetlandpony is afkomstig uit Noord-Schotland, van de Shetland en de Orkney Islands. Daar heeft dit ras dan ook zijn naam aan te danken. Doordat er hier veel geklommen moest worden, en eten schaars was, is dit kleine, maar sterke ras ontstaan.
Hoe groot is een Shetlander?
De stokmaat (de stokmaat is de hoogte een paard, gemeten van de grond tot de schoft) is maximaal 1,10 m. Shetlanders die kleiner zijn dan 86 cm worden ook wel mini-shetlanders genoemd.
In welke kleuren komt de Shetlander voor?
Dit ras heeft een uitgebreid kleurenpatroon. Elk kleurvariant is mogelijk. Zwart en bruin komen het meeste voor. Een ook veel voorkomende kleur is bont.
Wat voor karakter heeft de Shetlander
De meeste Shetlanders zijn heel vriendelijk en rustig. Ze zijn vaak wel wat eigenwijs. Ze zijn heel intelligent en leergierig, waardoor ze gemakkelijk te beleren zijn.
Hoe is de bouw van de Shetlander
Van alle paarden- en ponyrassen is de Shetlander in verhouding de sterkste. Hij kan tot wel 2 keer zijn gewicht trekken. Deze kracht is terug te zien in de bouw. De dieren hebben een klein hoofd, met vaak grote neusgaten. De benen en rug zijn kort, maar sterk. De Shetlander wordt gekenmerkt door een grote bos manen.
Hoe verzorg en onderhoud ik mijn Shetlander?
Omdat de Shetlander een fijn karakter heeft, een klein formaat en makkelijk is in onderhoud is het de meest voorkomende pony in Nederland. In Nederland wordt deze pony vooral gebruikt als kinderpony.
Welk voer en welke leefomgeving is geschikt voor mijn Shetlander?
De Shetlander is winterhard. Dit betekend dat hij dag en nacht buiten kan staan. In de winter krijgt hij dikke vacht die hem beschermd tegen regen, wind en kou. Zorg echter wel, dat hij altijd een plek heeft om te schuilen. Dit ras heeft niet veel voedsel nodig. Deze pony heeft genoeg aan ruwvoer, zoals stro en hooi. Dit is echter ook afhankelijk van de hoeveelheid werk die de pony moet verrichten. Als de pony hard moet werken, zult u hem bij moeten voeren met krachtvoer, denk hierbij aan paardenbrokken of haver. U kunt er voor kiezen uw Shetlander ook in het weiland te zetten. Laat het dier hierbij wel langzaam wennen aan de hoeveelheid gras, anders bestaat er kans op koliek. Omdat Shetlanders van nature weinig voedsel nodig hebben, is het ook belangrijk om het gewicht van de pony in de gaten te houden. Shetlanders worden snel te dik. En dit kan nare gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld hoefbevangenheid, waardoor u in het ergste geval uw pony in moet laten slapen.
Kan een Shetlander alleen staan?
Paarden en pony’s zijn kuddedieren. Laat uw Shetlander daarom niet alleen staan. Dit voorkomt dat het dier zich gaat vervelen en gedragsproblemen krijgt. Als contact met een andere pony niet nodig is, kan eventueel een ander dier, zoals ezel of geit, ook een goede afleiding zijn. Echter kan dit nooit het sociale contact met een andere pony vervangen!
Hoeveel beweging heeft mijn Shetlander nodig?
Van nature graast en loopt een pony of paard de gehele dag. Zorg dus dat uw Shetlander niet de hele dag op stal hoeft te staan. Het beste is daarom een stal met uitloop, of weiland. Staat uw pony toch op stal? Zorg dan dat de pony minimaal 3 uur per dag eruit gaat. Dit lijkt lang, maar bedenk dat de andere 21 uur de pony zich in de stal moet vermaken. Daarnaast kunt u voerbakken en hooinetten kopen waardoor de dieren er meer moeite voor moeten doen om hun voer te pakken te krijgen. Dit is uitermate geschikt als afleiding.
Hoe houd ik mijn Shetlander gezond?
De meeste Shetlanders hebben sterke hoeven, en hebben geen ijzers nodig. Dit scheelt behoorlijk wat kosten, wat u anders kwijt was geweest aan de hoefsmid. Controleer wel vaak de hoeven, en als de hoeven te lang worden, moet de pony wel bekapt worden door een hoefsmid. Als de pony veel op een harde ondergrond loopt kunnen de hoeven sneller slijten en zijn er wel ijzers nodig.
Shetlanders hebben net als elk ander paard om de zoveel tijd een wormenkuur nodig ter bestrijding van wormen. Dit moet één keer in de 3 maanden gebeuren. Daarnaast is het belangrijk uw pony goed ingeënt te hebben tegen Influenza en Tetanus. Vraag hiernaar bij de dierenarts!