De Saarlooswolfhond is een zeldzaam Nederlands ras. De Saarlooswolfhond staat nog dicht bij de natuur. Het is een prachtige hond om te zien, maar dit ras heeft een sterk zelfstandig karakter dat niet voor beginners geschikt is.
Korte geschiedenis
Leendert Saarloos (1884-1969) hield zich bezig met het kruisen van allerlei dierenrassen. Hij experimenteerde ook met honden. Hij wilde de ideale combinatie van huishond/ werkhond fokken. Hij kruiste een Duitse herder en een Midden-Europese wolvin. Hij selecteerde de nakomelingen. Dit leidde tot het ontstaan van de Europese Wolfhond. Het ras wekte belangstelling op en kreeg aanhangers. Veel mensen vielen voor het uiterlijk, terwijl Leendert Saarloos dit minder belangrijk vond dan het karakter. Leendert wilde graag erkenning van het ras. Pas na zijn dood in 1975 werd de Europes Wolfhond erkend door de Raad van Beheer. Het ras heette vooraan Saarlooswolfhond. Enkele jaren later werd het ras ook internationaal erkend.
Uiterlijk
De Saarloos is een mooie wolfachtige verschijning. De ras staat hoger op zijn poten dan een Duitse Herder en heeft een soepele loop. Bij reuen is de schouderhoogte tussen 65 en 75 centimeter. Bij de teven ligt dit tussen de 60 en 70 centimeter. De vacht is stokharig met een zachte dichte ondervacht. Wolfsgrauw is de meest voorkomende kleur, maar ook bosbruin komt voor. Vroeger kwamen ook nog crèmekleurige honden voor. Qua uiterlijk lijkt de Tsjechoslowaakse Wolfhond op de Saarlooswolfhond, maar het karakter is zeer verschillend.
Karakter
Saarlooswolfhonden zijn zeer intelligent. Ze zijn dol op hun eigen roedel (het gezin en alles wat daarbij hoort). Ze hebben een terughoudendheid ten opzichte van vreemden en vreemde situaties. De vluchtdrift overheerst de aanvalsdrift. De Saarlooswolfhond heeft een stevige basisconditie en jachtinstinct. Ze blaffen erg weinig. De Saarlooswolfhond is niet graag alleen thuis. Veel Saarlooswolfhonden staan erom bekend meubilair te vernielen in afwezigheid van de baas vanwege het niet alleen kunnen blijven. De hond hierin goed opgevoed worden. Het is aan te raden om de Saarlooswolfhond niet als eenling te houden. Saarlooswolfhonden worden over het algemeen maar 1 keer per jaar loops, net als wolven.
Opvoeding
De Saarlooswolfhond vraagt veel kennis van hondengedrag. De baas moet goed om kunnen gaan met de terughoudendheid en onafhankelijkheid van het ras. Van kleins af aan moet de pup goed gesocialiseerd worden. In sommige gevallen kan de Saarlooswolfhond schuw worden voor vreemden en het onbekende. Dit kan leiden tot onaangepast gedrag. Een Saarlooswolfhond is intelligent en leert snel commando’s, maar dat betekent niet automatisch dat de hond luistert. Absolute gehoorzaamheid is van dit ras niet te verwachten, daar zijn de honden te zelfstandig voor. Saarlooswolfhonden hechten zich zeer sterk aan hun bazen. Leer de pup geleidelijk van kleins af aan dat hij ook af en toe alleen thuis moet blijven om latere problemen te voorkomen. De Saarlooswolfhond is een echte huishond, maar heeft veel beweging, ruimte en frisse lucht nodig!
Verzorging
Voorkom dat de nagels te lang worden. De vacht verzorgen, kan met een herdersharkje of een zaagkam. De Saarlooswolfhond verhaart het hele jaar en op sommige momenten nog meer!
Ziekten en erfelijke afwijkingen
Bij elk hondenras komen bepaalde ziekten en afwijkingen voor. Rasverenigingen proberen met hun fokbeleid een zo sterk en gezond mogelijk ras te waarborgen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar PRA bij dit ras. Saarlooswolfhonden kunnen gevoelig zijn voor narcose.
Tips bij aanschaf van een Saarloos Wolfhond
Heb je genoeg tijd en ruimte? Kies niet voor dit ras enkel en alleen vanwege het mooie uiterlijk. Kijk op de sites van de Nederlandse Rasvereniging van Saarlooswolfhonden of op de site van de Algemene Vereniging voor liefhebbers van Saarlooswolfhonden (AVLS). Bezoek eens een keer een hondenshow, dan kun je meerdere honden in actie zien. Bezoek meerdere fokkers en laat je goed voorlichten. Er zijn talloze boeken geschreven over opvoeding van honden en rasinformatie. Bekijk ook al vast welke hondenschool in de buurt is.
Als je weet waaraan je begint, haal je met de Saarlooswolfhond een vriend voor het leven in huis.