blog placeholder

Wil jij ook zo een lief klein beestje als huisdier? Hier vind je informatie over de aanschaf, verzorging, huisvesting, voeding en een beetje geschiedenis. Lees verder en kom er achter of de Russische dwerghamster hét huisdier is voor jou!

Wat is een Russische dwerghamster?

De Russische dwerghamster is een knaagdier van ongeveer 7 cm groot. Oorspronkelijk komt het beestje uit het Zuidoosten van Rusland, Siberië en de noordelijke delen van China. Het leeft in het steppen gebied. Dit zorgt ervoor dat het in de meest noordelijke streken leeft van alle dwerghamsters.

De Russische dwerghamster is in 1773 voor het eerst beschreven. Hierna heeft het nog lang geduurd voordat ze gevangen waren en bestudeerd konden worden. De eerste twee koppels zijn in de jaren ’60 in gevangenschap gehouden door de wetenschapper dr. Figala. Deze koppels zijn in het wild gevangen en zijn gehouden in West-Duitsland. Pas in de jaren ’70 zijn ze uiteindelijk naar Nederland gekomen.

Hoe ziet een Russische dwerghamster eruit?

De Russische dwerghamster heeft twee oren die een kreukel bevatten. Hiermee kan hij ze ‘inklappen’ zodat er op koude dagen geen onnodige warmte verloren gaat. De hamster hoort heel goed. Ook hebben ze twee kraaloogjes die een beetje bol op het hoofdje staan. Omdat de oogjes zo hoog staan kunnen ze hier meer mee overzien, maar over het algemeen zien ze niet heel goed. Aan de achterkant van de hamster zit een heel klein staartje. Vanaf dit staartje loopt een aalstreep (een donkerdere streep) over de ruggengraat helemaal door tot tussen zijn ogen. Bij het hoofd vormt deze streep een verdikking. De vacht van dit dier zit erg dicht op elkaar en het heeft vaak een lichtere buikkleur dan de kleur van de rug. Tegenwoordig zijn er verschillende vachtkleuren waardoor dit verschil in buik en rug minder of niet meer te zien is. De meest voorkomende kleur van de Russische dwerghamster is de wildkleur, maar er zijn ook kleuren als mandarijn, Russisch blauw, Pearl en camel. Er zijn ook combinaties van deze kleuren.

Hoe leeft de Russische dwerghamster in het wild?

In het wild leeft de Russische dwerghamster in paren onder de grond. Dit betekent dat er veel gegraafd wordt. In hun holen zijn vaak verschillende kamers te vinden. Zo graven ze een voorraadkamer, een nestkamer en vaak ook nog een kamer die dient als toilet. Ook zijn er meestal meerdere in- en uitgangen. De voorraadkamer wordt gebruikt om voedsel in op te slaan. Dit is omdat er in de leefgebieden maar een korte tijd voedsel aanwezig is. Het voedsel verzamelen ze in hun wangzakken (hamsteren) en brengen ze naar de voorraadkamer.

Hoe kan een Russische dwerghamster het best als huisdier gehouden worden?

De Russische dwerghamster is de meest gehouden dwerghamster, vanwege zijn vriendelijke karakter. Wel wordt er aangeraden om dit beestje bij een fokker (hamstery) te kopen. Hier blijven de jongen lang genoeg bij de moeder, worden ze handtam en zindelijk gemaakt. De beestjes uit een dierenwinkel komen vaak bij een broodfokker vandaan. Hier blijven ze vaak niet lang genoeg bij de moeder en wordt er met de oudere dieren vaak te jong en te vaak gefokt.

Als de hamster bang is zal het op zijn rug gaan liggen en gaan krijsen. Bij het uiterste geval zal het bijten. Ze reageren zo omdat het prooidieren zijn en van nature zijn het erg schuwe beestjes. Het bijten wordt afgeleerd in een van de laatste weken dat ze bij de moeder zijn. Hierdoor zijn de hamsters uit de dierenwinkel bijten vaak sneller dan de dieren van een hamstery.

In het wild leven de Russische dwerghamsters in een koppel. Dit is ook de beste manier om de beestjes te houden. Omdat de voorkeur vaak niet bij een nestje ligt en twee van hetzelfde geslacht kunnen gaan vechten, kan het beestje ook solitair gehouden worden.

De hamsters hebben niet super veel aandacht nodig en zijn gemakkelijk te houden. Het beste is om het een uurtje los in de kamer te laten lopen. Zorg er dan wel voor dat de kamer is afgesloten en pas op met gevaarlijke dingen zoals huisdieren, snoeren, dingen waar het af kan vallen, giftige planten en gaten in de muur of vloer.

De kooi moet regelmatig schoon gehouden worden. Heb je een toiletje in je kooi en is jouw hamster zindelijk dien je dit één keer per dag schoon te maken. De rest van de kooi kan dan eens in de twee weken worden schoon gemaakt. Heb je geen wc’tje is de aanrader om elke week de kooi schoon te maken. Denk bij het schoonmaken van de kooi aan het slaapplaatsje, hierin verstopt het al zijn eten en dit kan gaan schimmelen.

In wat voor kooi kan de Russische dwerghamster gehouden worden?

De kooi van een (dwerg) hamster moet een minimale afmeting hebben van 50x25x30 cm (lxbxh). Dit mag niet kleiner zijn maar een grotere kooi is altijd beter! Er zijn verschillende soorten kooien, maar hieraan zitten wel voor en nadelen.

De makkelijkste bak is een plastic of glazen aquarium. Het leuke is dat je de hamster meteen ziet als het uit zijn slaapplaatsje komt. Ook is het gemakkelijk schoon te houden. De nadelen van deze kooi is dat het drinkflesje moeilijk te bevestigen is.

Er zijn ook enkele verbindingskooien te koop. Deze kooien zijn van plastic en bestaan uit twee delen, een niet doorzichtige onderbak en een doorzichtige bovenkant. Deze bakken kunnen verbonden worden met andere kooien met behulp van buizen. De buizen kunnen ook als extraatje voor het beestje gebruikt worden, het is erg leuk om het daardoorheen te zien kruipen. Ook zijn deze kooien erg gemakkelijk schoon te maken. Een nadeel van deze kooien is dat ook de buizen schoon gemaakt moeten worden, dit is een lastigere opgave. Ook is het lastig hier een drinkflesje in te plaatsen.

Traliekooien zijn ook erg geschikt als kooi voor de Russische dwerghamster. Hierin kunnen ze lekker klimmen en knagen aan de tralies. Wel moet er opgelet worden of de afstand tussen de tralies niet meer is als 1 cm en niet kleiner als 3mm. Ook mag er geen ronde gaatjes zijn bij de deurtjes. Deze kooien zijn erg gemakkelijk schoon te houden en het drinkflesje is gemakkelijk te bevestigen. Een nadeel van deze kooi is dat de onderbak niet zo een hoge rand heeft. Omdat de Russische dwerghamster van graven houd zal er regelmatig bodembedekking naast de kooi liggen.

Een goede bodembedekking voor de hamster is gemakkelijk te krijgen. De Russische dwerghamster heeft niet veel last van stof dus zaagsel kan hier goed voor gebruikt worden. Ook houtsnippers of krantensnippers kunnen gebruikt worden als bodembedekker. Gebruik alleen geen stro, de scherpe uiteinden kunnen verkeerd terecht komen bij de beestjes en dit kan nare gevolgen geven. Leg een lekkere dikke laag bodembedekking neer zodat het veel kan graven.

Verplichte dingen in een hamsterkooi zijn een loopradje en een huisje. Pas met het loopradje wel op dat het een dichte is, zodat zijn pootjes er niet in kunnen blijven hangen. De Russische dwerghamster is gek op klimmen, dus extra attributen is een leuke extra voor de hamster, maar het is ook leuk om te zien hoe het geniet. In verband met de blijvend groeiende tanden van het knaagdier is een knaaghoutje ook een must, als de tanden niet kunnen afslijten kan dit grote gevolgen hebben.

Wat eet de Russische dwerghamster?

Van nature is de Russische dwerghamster een omnivoor. Dit houdt in dat het vlees en groente eet. Er is bij de dierenwinkel vaak goed gemengd hamstervoer te koop. Houd hierbij wel rekening dat er 15% tot 20% eiwitten inzitten, want dit wil niet altijd het geval zijn. Hierbij kunnen wel extraatjes toegevoegd worden. Bedenk wel van te voren of het goed is voor de hamster. Zo mag hij geen frisdranken, azijn, snoep, zout of het groen van een tomaat, aardappel, wortel en aardbei, rabarber, ui, knoflook en boterbloem. Wel mag hij een beetje hondenvoer of kattenvoer, gewassen groenten of fruit dat niet teveel vocht bevat, zonnebloempitten, etc., etc.

Sommige knaagdieren eten af en toe hun eigen ontlasting op. In hun verteringstelsel wordt namelijk de vitamine B12 aangemaakt en dit is een belangrijke vitamine voor ze. Het is dus volkomen normaal.

In verband met de hygiëne van het drinkwater wordt dit bij voorkeur in een drinkflesje gegeven. In een bakje wordt vaak de bodembedekker in het water gegooid. Ze drinken niet veel, maar het is wel belangrijk dat het minstens om de dag ververst wordt.