blog placeholder

Wist u dat poedels erg slim zijn? Het zijn niet alleen schoothondjes, maar ook honden die uitblinken in hondensporten! Maak kennis met het karakter van deze bijzondere hond.

De Poedel

Beroemde geschiedenis

De poedel was al bekend in de Middeleeuwen. De poedel werd ingezet als waterhond om het wild te apporteren in moerasgebieden. De vacht werd geschoren zodat de hond niet vast kwam te zitten in het moeras. De poedel is altijd een zeer populair ras geweest bij beroemdheden. Picasso, George Washington, Grace Kelley en de franse koning Louis XIV waren bekende poedeleigenaren.

Uiterlijk van de Poedel

Poedels komen in verschillende groottes voor:

  • Grote poedel: hoogte 45-60 cm.
  • Middenslagpoedel: hoogte 35-45 cm.
  • Dwergpoedel: 28-35 cm Toypoedel: tot 28 cm.

Poedels komen elegant over. Er komen twee verschillende vachtsoorten voor bij de poedels. De kroesvacht is het meest bekend. Deze krullende vacht heeft geen ondervacht.  De Koordenpoedel heeft een andere vacht, die lijkt op dreadlocks. Het voordeel van de poedelvacht is dat de poedels niet verharen zoals veel andere hondenrassen. Dit scheelt in stofzuigen! De haren blijven doorgroeien, dus worden veel poedels geschoren of geknipt. Het is noodzakelijk om de hondentrimmer vaak te bezoeken. Kammen en scheren is nodig om klitten te voorkomen.

Aanleg/ karakter

Poedels zijn meestal aanhankelijke honden. Poedels worden vaak onderschat door hun wollige uiterlijk. Ze horen tot de meest intelligente honden. Ze zijn speels, vrolijk en trouw. De meeste poedels kunnen het goed vinden met kinderen. Dit maakt hen een ideale familiehond. Poedels kunnen erg hard voor zichzelf zijn. Ze zijn waaks, maar niet zo sterk als bijvoorbeeld een Duitse Herder. Sommige poedels blaffen vaak. Hou hier rekening mee bij de aanschaf van uw hond. In een flat of rijtjeshuis wordt geblaf niet gewaardeerd. De Poedel werkt graag voor zijn baas. De poedel heeft een zogenaamde ‘will to please’, dit wil zeggen dat ze graag voor de baas werken. Poedels blinken uit in meerdere hondensporten, zoals behendigheid, breitensport, gehoorzaamheid en de jacht. Er zijn ook grote Poedels werkzaam als blindengeleidehond. De Middenslag en Grote poedel hebben wegens hun grootte behoefte aan veel beweging.

Opvoeding van de Poedel

Poedels zijn over het algemeen makkelijk te trainen. De baas moet wel consequent zijn, anders wil de poedel zelf de zaakjes gaan regelen. Ook de kleinere varianten moeten goed opgevoed worden. Het is verleidelijk om een kleine hond te verwennen en snel op te tillen (in plaats van opzij te laten gaan). Een puppycursus/ hondentraining zijn erg belangrijk. De hond leert er te socialiseren en de baas leert hoe de hond getraint kan worden tot een prettige gehoorzame huishond.

Verzorgingtips voor de Poedel

De poedel is een hond die veel verzorging nodig heeft.

  • Wasbeurten zijn regelmatig noodzakelijk, omdat ze vacht vrij snel vies wordt en vettig gaat aanvoelen. Kammen hoort hier ook bij in verband met klitten. Soms kunnen de klitten grote knopen in de vacht veroorzaken. Dit is heel onprettig en soms zelfs pijnlijk voor de hond. De meeste poedels bezoeken de trimsalon eens in de 6 weken. Dit kost tijd en geld.
  • Houdt de nagels kort.
  • Heeft u een gladde vloer, houdt dan de haren tussen de voetzooltjes ook kort. De hond heeft dan meer grip op de vloer.
  • Controleer af en toe de gehoorgang. Bij veel poedels groeit er haar in de gehoorgang, dit kan tot ontstekingen leiden. Overtollig haar moet geplukt worden. Dit gebeurt meestal ook bij de hondentrimmer. Vraag er even naar.

Een poedel kopen

De Nederlandse Poedelclub heeft een goede koopwijzer opgesteld vol tips voor toekomstige eigenaren. Er staat ook een puppylijst op hun site. Op Marktplaats en andere internetsites worden puppy’s en volwassen poedels aangeboden. Naast gelegenheidsfokkers hebben ook serieuze fokkers dit forum ontdekt. In de hondenbladen wordt regelmatig geadverteerd. Hoe mooi de foto’s en beschrijvingen ook zijn, neem altijd een kijkje bij het nest. De pups moeten attent en levendig overkomen. De fokker behoort de pups te laten inenten en te chippen. Luister naar uw gevoel bij de fokker, omgeving en de pups. Veel plezier met uw nieuwe vriend voor het leven!