blog placeholder

De puppie tijd is een hele leuke tijd voor hondeneigenaars, maar ook een hele intensieve. Voor zowel jou als baas, als voor je pup is deze periode een belangrijke leerfase. In deze beginperiode leer je je pup onder andere, om zindelijk te worden en naar jou als baas te luisteren. Ook zoek je voor jezelf uit, hoe je je pup de best mogelijke verzorging en gezondheid kan bieden. In dit artikel staan enkele handige tips, die vast van harte welkom zijn voor jou, als kersverse hondeneigenaar!

Het aanschaffen van een pup

Als je een pup wilt aanschaffen, dan is het belangrijk om van te voren over een aantal zaken heel goed na te denken. Er worden veel honden na een aantal jaren in het asiel gedumpt, omdat hun baasjes toch niet meer de tijd en/of het geld hebben voor hun hond. Dit is natuurlijk heel zielig, daarom is het dus extra belangrijk om bij jezelf na te gaan of je dit echt niet zal gebeuren in de toekomst.

Kan ik mijn hond nu en in de toekomst de tijd en het budget bieden, die hij nodig heeft?

Het hebben van een hond heeft veel voordelen. Die zijn je vast bekend. Het hebben van een hond heeft echter ook nadelen. Heb je daar weleens goed bij stil gestaan? Bijvoorbeeld, dat je hond niet te lang alleen thuis kan zijn. Als je graag af en toe een weekendje weggaat, dan moet je wel zorgen voor een goed oppasadres voor je hond. De mogelijkheid is er natuurlijk ook, om je weekendje weg aan de hond aan te passen. Zo zijn er verschillende parken etc. waar honden zijn toegestaan.

Vergeet dus ook zeker niet, om na te denken over je te besteden budget. Ook een blik in de toekomst, is hierbij niet overbodig. Dit kan natuurlijk nooit helemaal, maar een persoonlijke inschatting moet lukken. Denk hierbij onder andere, aan de kosten van de voeding voor je hond. Deze is natuurlijk altijd onmisbaar! Je kunt je hond niet overslaan, als je ( een keer ) niet zo ruim bij kas zit. Ook de dierenarts kost geld. Dit kan ook onverwachts voorkomen, als je hond bijvoorbeeld een virus heeft opgelopen of een ongelukje heeft gehad. De meeste honden zijn immers niet verzekerd voor ziektekosten, zoals wij. Dit kan overigens wel, maar gebeurd in de meeste gevallen niet. Waarom wel of niet? Die informatie kun je opzoeken op internet. Zo kun je voor jezelf een idee krijgen en een plan opstellen naar je eigen voorkeur en beschikbare mogelijkheden.

 

Waar moet ik op letten bij het uitkiezen van de pup uit een nest?

Let bij het uitkiezen van een pup, goed op of de pup lief is en niet te bijterig. Puppies die te schichterig zijn hebben later meer kans om heel aanhankelijk te worden van hun baasjes. Ook bestaat de kans, dat ze gaan bijten, omdat ze zich willen verdedigen. Dit worden “angstbijters” genoemd. Let ook op, of de pup niet erg dominant overkomt. Pups die erg dominant gedrag vertonen, hebben meer kans om later agressief te worden. Er zijn veel fokkers, die een nest pups opkopen. Dit is dan puur voor de handel. Dit worden “doorfokkers” genoemd.  Vraag bij het uitkiezen van een pup, of je de moeder van de pup mag zien, dan worden deze ‘broodfokkers’ niet door jou bijdrage in stand gehouden.

Als je een pup uitkiest, om het nieuwste lid van je gezin te worden, wil je natuurlijk ook dat je pup gezond is. De gezondheid van een pup kan onder andere worden herkend aan schone oren, een schone achterkant ( een vuile achterkant kan duiden op diarree ) en schone, heldere ogen. Let ook op, of de pup wel of niet een opgeblazen buik heeft. Dit kan namelijk duiden op wormen.

Wat is belangrijk om te weten, als ik een nieuwe pup in huis heb?

Laat de pup eerst rustig rondsnuffelen, als hij voor de eerste keer bij je thuis is. Het is voor je pup allemaal nieuw en eng. Voor de pup 12 weken oud is, dan heeft hij als het goed is al zijn inentingen gehad, kun je hem het beste nog niet bij andere honden laten. Hij kan dan nog besmet raken door de ziektekiemen van andere honden, die in de urine en ontlasting kunnen zitten.

Zorg voor een duidelijke drink-plek voor de pup. Ook een veilig, afgeschermd slaapplekje is belangrijk. Het is aan te raden, om hier een knuffeltje in te leggen met de nestgeur er nog aan. De pup krijgt hierdoor een veilig, vertrouwd gevoel. Een pup slaapt nog heel veel. Stoor hem daar ook liever niet bij, deze slaapjes zijn erg belangrijk voor je pup.

De eerste paar nachten, zijn even flink doorbijten voor zowel jou als de pup. Je pup kan enorm tekeergaan, dit wordt een “verzamelroep” genoemd en is een natuurlijke reactie van je hond. Als je hier op in zou gaan, leert je pup dat hij door te “roepen”, voor elkaar krijgt wat hij wil. Dit is haast niet meer af te leren op de lange duur. Negeer het een paar nachten en je pup krijgt door, dat zijn geroep geen reactie veroorzaakt. Het zal dan vanzelf overgaan. Je pup went ook steeds meer aan zijn omgeving, dus het is ook echt niet zielig, al gaat het soms wel eens door merg en been natuurlijk.

 

Wat eet een pup?

De voedingsbehoeften van je pup zijn anders, dan die van jou. Geef je pup daarom ook nooit jouw etensresten, maar geef hem zijn eigen voeding, die is afgesteld op zijn behoeften. Je kunt deze voeding gewoon als kant-en-klaar-maaltijd in de winkel kopen. Hierin zitten alle elementen, die onmisbaar zijn voor zijn groei. Zoals vitaminen, mineralen, proteïnen en sporenelementen. Op het label van de zak met voer, kun je vaak een heleboel informatie vinden over de dosering van de voeding.Bijvoorbeeld, dat voor een hond van 5kg, 525 gram voer staat.

Knapperig droogvoer, is het beste voer voor je pup.  Ook voor zijn gebit. Deze vorm van voeding, is ook het goedkoopste en het langst houdbaar.

Is het goed voor mijn hond om op botjes te kluiven?

Het kluiven op bijvoorbeeld een runder- of varkensbot is goed voor je hond. Hierin zit kalk, die goed is voor zijn botten. Pas op, met kippen- of konijnenbotjes. Deze botjes versplinteren en kunnen zijn darmen doorboren, met alle gevolgen van dien.

Hoe kan ik mijn pup helpen gezond te zijn en blijven?

Als je pup gezond is, voelt hij zich goed en kan hij uitgroeien tot een mooie hond. Hou daarom je pup goed in de gaten en zorg, dat hij op tijd zijn inentingen en ontwormingskuren krijgt.

Ogen

Let goed op, of de ogen van je pup helder zijn. Dus niet rood en niet overmatig aan het tranen.

Nagels

Het is belangrijk voor een hond, om kortgeknipte nagels te hebben. Dit moet jij als baas, dus heel goed bijhouden. Lange nagels zijn lelijk, breken snel af en zorgen voor een verkeerde loopgang en voetstand. je kunt een nagelschaartje of knipper halen bij de dierenarts of dierenwinkel. Hier kunnen ze je ook helpen, om de juiste maat knipper te vinden, voor de nagels van jouw hond.

Ontwormingskuur

Zorg er goed voor, dat je pup op tijd zijn ontwormingskuren krijgt. Meer dan één op de drie pups krijgt last van wormen. Wormen kunnen een slechte invloed hebben op het immuunsysteem en de spijsvertering van je hond. Niet goed dus, beter voorkomen als genezen. Bij de dierenarts kunnen ze je de juiste kuur voor je hond adviseren en verkopen.

Inentingen

Zorg ervoor, dat je pup op tijd zijn inentingen krijgt bij de dierenarts. De dierenarts kan je precies vertellen, wanneer en waarvoor je moet komen met je pup voor de desbetreffende vaccinatie.

Hoe moet ik mijn pup opvoeden?

Je pup heeft een naam nodig. Een herkenningsroep zeg maar. Leer je pup deze naam al vroeg, door hem altijd te gebruiken, als je hem bijvoorbeeld roept voor het eten of hem aanspreekt. Bedenk het maar, zoveel mogelijk. Kies een korte, krachtige naam die bij je hond past.

Zorg ervoor, dat je hond al van begin af aan weet waar zijn plaats is in het gezin. Dat betekend dus, dat hij niet de baas mag spelen over jullie. Hij moet luisteren naar jou en eventuele andere gezinsleden. Zorg ervoor, dat jij wint als jullie bijvoorbeeld een trekspelletje met een stok of touw doen.

Geef je hond niets, als hij schooit. Aai je hond, alleen als jij dat wilt en niet, omdat hij dat afdwingt.

Let goed op met straffen, wees consequent en straf je hond op het moment van het incident. Dus niet nog eens veel later, dan snapt hij de link niet, tussen de straf en zijn gepleegde ondeugd.

Er zijn diverse puppiecursussen, waar je samen met je pup aan deel kunt nemen. Deze cursussen zijn heel leerzaam en natuurlijk ook heel gezellig. Een perfecte plek, om andere hondenliefhebbers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Het is natuurlijk zoiezo leuk, om samen met je pup een dagje er op uit te gaan. Samen iets ondernemen, versterkt ook nog eens jullie band.

 

Wil je graag meer informatie over dit onderwerp?

Heb je dit artikel gelezen en heb je nog meer vragen over pups, of iets wat daarmee te maken heeft? Op internet kun je van alles vinden. Typ je vraag, of het onderwerp waar je meer over wilt weten, in op een zoekmachine. Een goede, zeer uitgebreide zoekmachine is bijvoorbeeld Google. Typ je vraag of zoekwoord in de zoekbalk.  Drukt ‘Enter’ of klik op ‘Zoeken’ en talloze links, naar diverse sites met informatie, zullen op je beeldschermen verschijnen. Het wijst zich eigenlijk vanzelf, proberen maar! Veel plezier en succes gewenst!!