blog placeholder

De Manx , een kat zonder staart of met een kort stompje is nog niet zo bekend, maar een prachtkat met een fijn karakter. Meer weten over deze kat, lees dan gerust verder.

De Manx:

manx

Ontelbare verhalen doen de ronde over de verklaring van het ontbreken van de staart bij deze kat. Zo verteld de ene legende dat deze kat op het nippertje op de ark van Noach kon komen en met zijn staart tussen de dichtvallende luik terecht kwam. Een ander verhaal verteld weer dat de staarten van de Manx dienst deden als pluim op de helmen van soldaten. En wat dacht je van het verhaal dat de moederpoes de jongen meenam naar een bergtop om hun jongen hier van hun staarten te ontdoen of klinkt het laatste verhaal aannemelijker dat deze kat die zich als een konijn voortbeweegt een kruising moet zijn tussen een kat en een konijn. Nou wat het verhaal ook mag zijn, ik vindt het een mooie kat ondanks het ontbreken van een staart.

In Europa onderscheid men deze kat als de staartloze Rumpy en de Stumpy, de kat met het stompje.

Uiterlijke kenmerken:

Lichaam: Stevig,compact en gespierd met een afgerond achterlichaam.

Kop: Rond, breed met een lange neus en ronde ogen. Stevige nek.

Vacht: Dikke vacht met een goede textuur, fijne en soepele haren toegestaan in alle kleuren.

Afkomst:

De oorsprong van de Manx ligt op het eilandje Man. Volgens beweringen deed op deze eiland zich een schipbreuk voor en op dit schip bevonden zich katten zonder staart. Maar ook in China,Siam,Japan en zelfs Frankrijk leefden er katten zonder staart of met een stompje.En toch is het ook weleens voorgekomen dat deze staartloze Manx jongen ter wereld bracht met een korte of zelfs een normale staart.

Het voortbewegen van deze kat is heel speciaal te noemen. Het heeft wel iets konijnachtigs. Hij huppelt als hij wil lopen en springt als hij wil rennen. Dit komt ondat zij achterpoten langer zijn dan zijn voorpoten.

Karakter:

De Manx is een gezellige huiskat dat dol is op gezelschap. Hij is aanhalig en zo huiselijk dat hij zelfs makkelijk op een flat gehouden kan worden. Het is geen wegloper. Wel heeft de Manx nog steeds een groot jachtinstinct. Ook qua verzorging is het een gemakkelijk huisdier. Twee maal per week zachtjes borstelen is voldoende.

Kortom lijkt dit beestje u wat en u hebt geen zin in lange wandelingen zoals dat wel moet met een hond, dan is dit misschien de ideale huisdier voor u.