blog placeholder

Wat maakt de Maine Coon zo uniek? Heb je nog vragen omtrent de Maine Coon of wil je een Maine Coon in huis halen? Dit artikel kan je hierbij zeker helpen.

                        De Maine Coon

 

Herkomst

Noord-Amerika in de staat Maine in het gebied van New England. Dit gebied bevat de volgende staten: Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut en Vermont.

Geschiedenis

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de Maine Coon. Niemand weet precies wat hun juiste geschiedenis is. Wat men wel weet is, dat de naam Maine Coon, gebruikt wordt sinds 1976 in Amerika en sinds 1983 in Europa. Voor 1976 was het ras al erkend in Amerika, maar onder een andere naam: katten van Maine en Coon Cat. Onder druk van verschillende organisaties heeft men de naam officieel veranderd in Maine Coon Cat.

Verhalen

Vikingen

De Noorse Boskat en de Maine Coon hebben veel gemeen, vandaar dacht men dat de Vikingen de basis hebben gelegd voor dit prachtige ras. De Noorse Boskat is afkomstig van Scandinavië alsook de Vikingen. De Vikingen zouden een dorp in de buurt van Maine hebben gehad, men vermoedt dit, omdat er een Noorse munt uit de regeerperiode van Olav de Kyrre gevonden is in Maine. De Noorse boskat zou dus wel aan de basis kunnen liggen voor het ontstaan van de Maine Coon.

Wasbeer

Er zou in der tijd een wasbeer zijn geweest die verliefd was geworden op een Boskat. De combinatie van de twee zou er voor gezorgd hebben dat de Maine Coon ontstaan is. Het is een feit, als je naar de twee dieren afzonderlijk kijkt, dat je wel wat gelijkenissen kan vinden. Dit is lang het meest geloofwaardige verhaal geweest. Komt er nog is bij dat een wasbeer in het Engels Raccoon wordt genoemd. Zo zou men op het tweede gedeelte van de naam zijn gekomen (Raccoon – Coon). Vandaag de dag heeft men dit verhaal kunnen verwerpen. Door onderzoeken te doen is men er achter gekomen dat een kruising tussen een wasbeer en een Boskat biologisch en genetisch onmogelijk is.

Wilde Katten

Velen dachten dat het ontstaan te maken heeft gehad met de kruising tussen inheemse kleine wilde Amerikaanse katten en katten die werden meegenomen door mensen van andere delen uit de wereld. Een van deze inheemse katten zou de Bobcat geweest zijn. Dit omdat de Bobcat bepaalde kenmerken heeft die de Maine Coon ook heeft zoals: pluimpjes op de oren en pluimpjes tussen de tenen. Komt er nog is bij dat een Bobcat haar kittens veel gelijkenissen vertonen met de Maine Coon kittens. Echter is het ook hier genetisch en biologisch onmogelijk om de twee te kruisen en de staart van de Bobcat is eerder stomp vormig.

Kapitein Coon

Dit verhaal vertelt ons, dat er een kapitein Coon in Maine aan land was gegaan. Deze kapitein dreef voornamelijk handel. Hij had verschillende Langharige Angorakatten waar hij erg op gesteld was. Het zou dus best kunnen dat deze katten gekweekt hebben met andere raskatten waar hij aan land is gegaan. Ook in Maine is hij aan land geweest. Zijn katten zouden gekweekt hebben met inheemse katten uit de streek van Maine. De Mensen zeiden dan, als ze een nestje hadden, dit zijn Coon katten. Dit verhaal verklaart vooral de Coon uit Maine Coon en niet zozeer het ontstaan van het ras opzich.

Marie Antoinette

Tijdens de Franse Revolutie zou Marie Antoinette en haar Koninklijke familie per schip naar Amerika worden gebracht. Waarom precies Maine? Maine was toen nog onder een zeer grote invloed van de Fransen. De Koninklijke familie zou nooit op de boot zijn geraakt, maar hun bezittingen wel. Ook de zes langharige katten van de koningin waren aan boort en onderweg naar Maine. Men denkt, door de voorliefde van de koningin, dat de zes langharige katten Angora katten waren. Dit is nooit bewezen, maar in die tijd waren Angora katten zeer geliefd bij de welgestelden onder de Fransen. Dit blijkt ook uit schilderijen uit die tijd. Jammer genoeg werd de koningin onthoofd, maar haar spullen werden nooit opgeëist dus bleven de spullen en de katten in Maine.

Koloniale tijd

Tijdens de koloniale tijd werden er veel katten mee aan boord genomen, om er voor te zorgen dat de ratten niet met al het eten gingen lopen. De langharige katten waren des tijds zeer populair omdat ze beter tegen de winter koude konden dan kortharige katten. Hierdoor bleven de langharige katten in leven. Als het schip aan wal ging, gingen de katten ook aan wal en gezegd wordt dat er dan veel katten achterbleven. De katten hadden geen onderkomen dus zij blijven hoofdzakelijk aan de kustlijn. Zo zou de Maine Coon ontstaan zijn. De Maine Coon is al vanaf de achttiende eeuw een algemene verschijning in de havens van Maine.

Conclusie

Een combinatie van de meest gangbare verhalen is niet uitgesloten. Feit is dat de Maine Coon die we vandaag kennen een kruising is tussen een half langharige kat en een kortharige kat. Door de intensieve zeehandel zijn er verschillende soorten katten van over heel de wereld in Amerika terecht gekomen. De Maine Coon heeft zichzelf moeten aan passen aan het klimaat in Maine, temperaturen liggen tussen de +35 en -30 graden Celsius. Zo zijn de staart, oren en vacht dusdanig gevormd dat de kat strenge winters kan overleven.

Raskenmerken

De Maine Coon is één van de grootste raskatten ter wereld. Een mannelijke Maine Coon kan een gewicht halen van 8-9kilo. Veel kleine honden wegen nog geen 9kilo dus dit is weldegelijk opmerkelijk voor een kat. Qua kleuren valt er weinig op te merken. Het merendeel bevat een bruin gestreepte vacht of een zilver gestreepte vacht. Natuurlijk komen ook Maine Coons voor die effen zijn qua kleur. De Maine Coon is een uiterst natuurlijk ras. De vacht, staart, pluimpjes in de oren, etc. zijn niet verkregen door het eindeloos her fokken van de kat. Dit is vaak het geval bij andere raskatten.

Karakter

De Maine Coon is een echte gezelschaps kat, ze vragen veel aandacht. De Maine Coon is doorgaans vriendelijk naar andere mensen en kunnen ook goed overweg met andere dieren. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op de regel ook mogelijk. De Maine Coon is ook erg geïnteresseerd in wat jij als baasje allemaal doet. Als je op de computer bezig bent kan het goed zijn dat ze ineens voor je scherm gaan zitten om te kijken wat je aan het doen bent. Ze volgen je ook overal. Er wordt gezegd dat de Maine Coon geen prater is, maar ook hier zijn uitzonderingen zeker mogelijk. De Maine Coon heeft een aandachtspuntje. Ze zijn doorgaans verzot op water. Het kan goed zijn dat ze in je douche gaan liggen nadat jij je gedoucht hebt. Anderzijds is het ook mogelijk dat ze met hun drinkbak willen spelen. Ze pletsen dan met hun poot in het water, verschuiven het bakje of proberen het om te draaien. Hierbij bestaat dus de kans dat hun drinkbaje leeg is en jij werken bent… uiteraard is de Maine Coon een speelse kat die graag eens kattenkwaad uithaalt, maar zeg nu zelf dit maakt een kat tot wat ze is. Over het algemeen zijn katers liever dan kattinnen. Katers kunnen wel wat meer verzorging vragen dan kattinnen doordat een kater meer bezig is met ondernemen en vleien dan met zichzelf proper houden. De uitzonderingen bestaan, maar zijn eerder zeldzaam. Een kattin daarentegen zal meer babbelen dan een kater, maar zal ook rapper een slechter humeur krijgen. Dit lijken grote verschillen, maar uiteindelijk is dit voor mens en dier niet veel verschillend en de uitzonderingen zijn zeker van toepassing op dit ras.

Rasstandaarden

De Maine Coon kent heel wat rasstandaarden die terug te vinden zijn bij verschillende verenigingen.

Shows

De Maine Coon is een kat waar je perfect shows mee kan gaan doen. Er zijn verschillende Maine Coons die al prachtige prijzen hebben gewonnen. Uiteraard is niet elke kat gemaakt om een show mee te doen. Vaak ligt dit aan de opvoeding. Een kat die van jongs af aan gewend is aan de routine die een show kat kent, zal later ongetwijfeld geen enkel probleem hebben met zichzelf te showen voor een jury. Houdt er wel rekening mee dat de Maine Coon soms verlegen kan zijn ten opzichte van mensen die hij of zij niet kent.

Verzorging

Vacht

De vacht van de Maine Coon dient toch één keer per week gekamd te worden. Het is natuurlijk wel zo dat het van Maine Coon tot Maine Coon kan schelen. De één verzorgd zichzelf zo goed dat jij je kan beperken tot het minimum. Verzorgd je kat zichzelf duidelijk minder dan zal je zelf ook meer tijd moeten vrijmaken om je Maine Coon te verzorgen. Let vooral op de klitten, dit kan voor problemen zorgen voor je kat. Er is ook een groot verschil tussen katten die buiten komen en katten die binnen blijven. De Maine Coon heeft net als de meeste soorten katten twee ruifperiodes. Net voor de winter en net na de winter. Tijdens deze periodes zal je de Maine Coon, vanzelfsprekend, meer moeten kammen. Het is wel zo dat de Maine Coon door heel het jaar haar blijft verliezen. Uiteraard is dit in geen geval te vergelijken met de ruifperiode. Mocht het zijn dat je kat in zo’n mate vuil is, dan kan je hem altijd wassen. Let hier wel op de shampoo die je gebruikt! De dierenarts of dierenwinkel weet hier wel raad mee. Er zijn ook shampoos op de markt die je kan gebruiken zonder je kat nat te maken. Bij de staartstreek van je kat zijn verschillende talgklieren aanwezig. Dit kan een probleem vormen bij puberkaters en eventueel kattinnen. Je kan dit onmiddellijk herkennen dat er een probleem is… Rond de staartstreek zal er een bruine vuile plek vormen. Bij niet behandelen kan dit ernstige problemen veroorzaken, maar als je de plek behandeld met een shampoo dan is het probleem meestal wel opgelost. Mocht het toch zijn dat het daarmee niet is opgelost wordt er aangeraden om naar de dierenarts te gaan. Dit komt zeker niet bij elke kat voor, maar het weten kan nooit kwaad.

Vlooien

Vlooien vormen een groot probleem bij de meeste huisdieren. Vlooien hebben niets te maken met het onhygiënisch zijn van je kat. Vlooien zijn nu eenmaal een plaag. Het beste wat je kan doen is, je kat preventief behandelen doormiddel van pipetjes, etc. er zijn verschillende producten op de markt.

Nagels

De Maine Coon zijn nagels dienen, net als bij andere katten, regelmatig gecontroleerd te worden. Het is een fabeltje dat de krabpaal de nagels kort houdt! Integendeel. De krabpaal zal er juist voor zorgen dat de nagels scherp blijven. Het beste wat je kan doen is regelmatig kijken hoe het met de kat haar nagels is gesteld. Let wel op als je de nagels wilt knippen, enkel het witte gedeelte is dood. Het roze gedeelte is nog in leven dus dat mag niet geknipt worden. Je kan een nagelknipper voor mensen gebruiken of een speciaal voor dieren ontwikkelde nagelknipper kopen. Het hangt van je persoonlijke voorkeur af. Ook kan je te raden gaan bij je dierenarts.

Oren

De oren dienen regelmatig gecontroleerd te worden op oorsmeer. Indien je Maine Coon hier te veel last van zou hebben, volstaat het om met een wattenstokje, doekje, washandje, … met lauw water vochtig te maken en voorzichtig de oren te reinigen. Ook heb je hier speciale middeltjes om de oren proper te maken. Deze kan je bij de apotheker vinden.

Neus

Sommige Maine Coons hebben vaak last van een vieze neus. Door het vuil van de neus weg te halen help je de ademkwaliteit van je Maine Coon te verbeteren. Het weghalen kan je, simpelweg doen, door met een licht vochtig doekje over de neus te vegen.

Tanden

De Maine Coon kan ook last hebben van tandplak of tandsteen. Je kan dit laten weghalen door je dierenarts, maar in de meeste gevallen volstaat het om je kat droge brokken te geven. Snoepjes die speciaal ontwikkeld zijn tegen tandplak en tandsteen kunnen je Maine Coon zijn tanden helpen te onderhouden. Tandplak valt te herkennen aan de bruine kleur die vooraan de tanden zichtbaar wordt. Men zegt dat bepaalde vleessoorten die rauw gegeten kunnen worden, door de kat, zouden helpen. Informeer je hierover alvorens toe te passen want niet elk stuk vlees mag rauw gegeten worden.

Voeding

De beste voeding voor je kat is en blijft uiteraard droge brokken. Je kan voor de afwisseling is natvoer (blikvoer, zakjes en speciale blikjes) geven. Dit wordt het beste niet dagelijks gegeven. Eenmaal je Maine Coon dit gewend is dan zal ze de gewone brokken laten staan. Zoals eerder verteld helpen brokken tandsteen een tandplak te voorkomen. Qua drinken is het aan te raden om water te geven. Je mag ook, ter afwisseling, is kattenmelk geven maar ook hier, eenmaal ze dit gewend zijn zullen ze het water laten staan. Snoepjes mogen uiteraard ook gegeven worden, zolang je maar niet overdrijft. Mensen eten kan ook geen kwaad, dit zou goed zijn voor de darmen, maar vervang de gewone brokken niet. Welk merk het beste is voor de Maine Coon valt moeilijk te bepalen. Lees aandacht de verpakking zodat je weet hoeveel voedingswaarden er in de brokken zit. Indien je kat moet overgeven of diarree krijgt van een bepaald merk dan is het aan te raden van een ander merk te proberen. Mocht het probleem blijven dan kan je best eens naar je dierenarts gaan.

Gezondheid

Een kat kan verschillende ziektes oplopen. Uiteraard dien je te vragen aan de persoon bij wie je jouw kat haalt of de ouders getest zijn op de meest voorkomende ziektes. Ook al zijn de tests goed dan nog bestaat de kans dat jouw kat een van de ziektes krijgt. In de meeste gevallen kan er wel degelijk iets aan gedaan worden, maar is het vaststellen vaak belangrijker dan de ziekte zelf. Hoe vroeger je er bij bent des te rapper kan er een oplossing gevonden worden. Ook is het aan te raden als je kat ziek lijkt, de dierenarts te raadplegen. Probeer zelf niet te achterhalen wat de ziekte kan zijn en middeltjes te geven. Je dierenarts kan een betere diagnose vaststellen opdat je kat de juiste behandeling kan krijgen. Voor de verschillende ziektes kan je het internet is raadplegen. Het gebeurt wel regelmatig dat je Maine Coon een haarbal zal uitbraken. Dit is heel normaal, een kat die buiten komt zal dit doorgaans ook buiten doen en een kat die binnen blijft zal dit dan ook binnen doen. Soms kan het ook zijn dat je jouw kat aan een plant ziet bijten. Dit wordt om verschillende redenen gedaan. Het kan zijn dat ze dit doen om een tekort van een bepaalde stof aan te vullen, maar meestal doen ze dit om het braakproces te versnellen. Als je niet wilt dat ze juist jouw mooie plantjes kapot bijten, dan kan kattengras een uitkomst bieden. Kattengras is in verschillende winkels te verkrijgen en is zeker niet duur. Dit is een kleine stap die gezet kan worden om jouw plantjes te beschermen.

Algemene indruk

De Maine Coon is een echte knuffelbeer. Je zal zijn aanwezigheid zeker merken, maar je kan hem ook gerust alleen laten. De vriendschap van een hond en het gemak van een kat wordt bij de Maine Coon gecombineerd. Qua verzorging blijft het een kat met langer haar dus iets meer tijd insteken is wel een vereiste.