blog placeholder

De Labrador Retriever zoekt een baas die tijd voor hem heeft. De Labrador heeft veel energie en is erg beweeglijk, daar moet de baas mee aan de slag. De Labrador werkt erg graag en is gek op zwemmen en apporteren. Labradors zijn erg geschikt als jachthond, blindengeleidehond en speurhond bij opsporingsdiensten.

De Labrador Retriever

 

Geschiedenis

Oorspronkelijk (16e eeuw) komt de Labrador uit Newfoundland vandaan. Het waren de vissershonden die de vissen, netten en lijnen binnenhaalden. In de 19e eeuw werd het ras in Engeland geïntroduceerd en kreeg daarna steeds meer naamsbekendheid. De vissers waren hier erg onder de indruk van de vaardigheden van de Labrador, zoals het apporteren.

 

Uiterlijk

De Labrador Retriever is een sterk gebouwde hond. Hij heeft korte en brede lendenen. Hij heeft een brede schedel en de oren horen dicht tegen het hoofd aan gedragen te worden. De staart wordt soms ook een ‘otterstaart’ genoemd. De ideale schouderhoogte van een reu is 56-57 cm, teven iets kleiner. De drie toegestane vachtkleuren zijn: effen zwart, chocoladekleurig en geel. Chocoladekleurig wordt ook wel eens leverkleurig genoemd. Een kleine witte borstvlek is geen ramp. Op het Internet worden soms zilverkleurige Labradors aangeboden, maar deze kleur wordt officieel niet erkend. De ogen zijn meestal bruin. De vacht is kort en voelt hard aan. De ondervacht is waterafstotend.

 

Aanleg en karakter

De Labrador Retriever staat algemeen bekend als intelligent, vrolijke en vriendelijke honden. Ze werken graag voor hun baas, hebben een zogenaamde ‘will to please’. Ze zijn betrouwbaar mits ze goed opgevoed zijn. Sommige mensen veronderstellen dat een Labrador van nature al goed luistert naar zijn baas, maar ook deze hond heeft een opvoeding nodig. Labrador Retrievers houden van actie en zijn enorme liefhebbers van water. Verder heeft deze hond een uitstekende neus. Labradors worden lichamelijk en geestelijk wat later volwassen dan veel andere rassen. Ze blijven vaak lang speels en onstuimig, vooral de reuen. Labradors kunnen uitstekend opgeleid worden tot blindengeleidehond of als drugshond bij de opsporingsdienst. De Labrador is van origine uitstekend geschikt als jachthond.

 

Opvoeding

Het is niet moeilijk om een Labrador op te voeden, maar wel noodzakelijk. Een puppycursus is de ideale plek om te beginnen. Daar kan de Labrador tevens leren omgaan met andere honden. De Labrador wil graag voor u werken en heeft veel energie. Als hij zijn energie niet kwijt kan, zal hij de aandacht op gaan eisen of branieachtig gedrag vertonen. Naast gewone beweging houdt de Labrador veel van apporteren en zwemmen.

 

Verzorging

  • Houd de nagels kort.
  • De vacht vraagt niet zoveel verzorging. Borstel één keer per week met een pennenborstel de vacht goed uit. Kam tijdens de rui wat vaker.
  • De Labrador kan snel te dik worden. Geef niet teveel eten. Kijk niet alleen naar de aanwijzingen van het pak hondenvoer, maar kijk ook zelf naar uw hond. De ribben moeten niet zichtbaar zijn, maar wel voelbaar. Naast eten is beweging ook een belangrijke manier om uw hond slank en gezond te houden.

 

Een Labrador Retriever kopen

De Nederlandse Labradorvereniging kan informatie verschaffen over recente nesten en fokkers. De vereniging helpt ook bij bemiddeling en herplaatsing van honden. Zes keer per jaar verschijnt het clubblad ‘Labrador Post’. Ze hebben een zeer overzichtelijke puppylijst op hun website en geven veel tips. Ook op marktplaats, Internet en hondenbladen worden Labradors aangeboden. Ga altijd kijken, een foto is niet genoeg! De Labrador is een populair ras en er zijn helaas ook slechte fokkers waarbij het vooral om het geld gaat. Wees zelf alert. De pups moeten er gezond uit zien, geen afscheiding uit neus en ogen hebben. Ze moeten levendig en attent zijn. Verder is het belangrijk dat de fokker de pups heeft laten inenten en chippen.

 

Voor meer informatie:

www.nederlandselabradorvereniging.nl

 

 

Voor meer informatie over de Labrador Retriever als blindengeleidehond of informatie over het puppypleeggezin:

 

www.geleidehond.nl