blog placeholder

De jack russell terrier is een kortbenige hond met een gespierd en droog lichaam. de rug is recht. de korte, hoog aangezette staart wordt vrolijk gedragen. de benen zijn recht en droog ze vertonen goede hoekingen. jack russell terriers hebben kattenvoeten.

Jack Russell Terrier

land van herkomst: Engeland

oorspronkelijke taak: Het ras is ontwikkeld om ondergronds vossen en dassen aan te blaffen, zodat ze het hol verlaten en gejaargd kunnen worden.

Uiterlijke kenmerken

Lichaam: de Jack Russell Terier is een kortbenige hond met een gespierd en droog lichaam. de rug is recht. De korte, hoog aangezette staart wordt vrolijk gedragen. De benen zijn recht en droog en ze vertonen goede hoekingen. Jack Russell Terriers hebben kattenvoeten.

Hoofd: de kleine oren zijn V-vormig en worden hangend, dicht tegen het hoofd aan gedragen. De ogen zijn amanelvormig. Jack Russells hebben een schaargebit.

Schouderhoogte: Jack Russell Terriers zijn niet hoger dan 28 centimeter.

Vacht: Jack Russell Terriers hebben een dubbele cacht, wat inhoudt dat ze een voven- en ondervacht hebben. ze komen zowel in glad- als ruwhaar voor. Beide soorten vachten zijn stug, gesloten en dicht. Ruwharige Jack Russell Terriers mogen geen wollige of krullende vacht hebben.

Kleuren: de voorkeur gaat uit naar witten hondne en honden met aftekeningen aan het hoofd en de staartaanzet. Deze aftekeningen kunnen zwart, bruin, lemon of zwart-bruin (black and tan) zijn. Gestroomde aftekeningen zijn ongewenst.

Aard

Karakter: Jack Russell Terriers zijn heel spontane en levendige honden. Ze zijn zeer moedig, ghard, actief en ondernemend, erg speels en zelfverzekerd. ze barsten van het zelfvertrouwen. Sommige exemplaren, met name de reuen, kunnen wat dominant zijn. hun scherpe intelligentie moet nooit worden onderschat en ze zijn ook behoorlijk eigenzinning. Jack Russell Terriers zijn zeer alert op wat er in hun omgeving gebeurt en ook behoorlijk waaks. als gevolg daarvan kunnen sommige exemplaren wel eens meer blaffen dan wenselijk is, maar een goee opvoeding kan dit voor een groot deel verhelpen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden, maar stellen het gezelschap van hun baas wel op prijs.

Sociale aanleg: mits de hond goed gesocialiseerd en opgevoed is, zal de omgang met soortgenoten niet op problemn stuiten, al kunnen met name de reuen wat overmoedig en streberig zijn tegen andere reuen. De Jack Russell Terrier kan met een huiskat waarmee hij van jongs af aan is opgeroeid harmonieus samnelveen, maar zal het vaak wel meoilijk vindne om wegvluchtende katten buitenhuis te negeren. met kinderen gaan deze gezonde honden in de regel erg goed om; ze kunnen tegen een stootje en ze voelen zich niet snel door hen bedreigd. hoewel het ras waakzaam reageert op onbekenden die bij u op visite komen, laten ze het daar meestal wel bij.

Omgang

Verzorging: deze sovere honden zijn vrij eenvoudig te verzorgen. de vacht van de gladharige Jack Russell Terrier kunt u tijden de verharingsperiode dagelijks met een rubberen borsteltje doorborstelen/ alle dode en losse harenhaalt u op deze wijze eenvoudig uit de vacht. Buiten de verharingsperiode is een wekelijkse borstelbeurt voldoende. de ruwharige Jack Russell Terrier moet 3 tot 4 keer per jaar worden geplukt. Hierbij wordt het dode en oude haar met de hand uit de vacht geplukt, zodat het nieuwe haar alle ruimte heeft om door te kmen. houd de nagels kort.

Opvoeding: voor een consequente baas die niet met zich laat sollen is deze pientere hond niet zo moeilijk op te voeden. Eeen ander verhaal wort het als de baas toegeeflijk is of zich in laat palmen door zijn uitgbreide trucendoos. in dat geval zal de baas uit de strijd komen met een vrijbuiter die zijn iegen gangetje gaat en zich door niets en niemand daarvan laat weerhouden. Blijf daarom altijd consequent. Stel een ontmoedigingsbeleid in ten aanzien van eventueel excessief blafgedrag en leer de hond op zeer jonge leeftijd al naar u toe te komen als u hem roept.

Beweging: hondne van dit ras hebben enorm veel energie en zijn erg graag bezig. Ze nemen dan ook geen genoegen met driemaal daags blokjes om. Ze willlen graag rennen en spelen en ze graven erg graag. Balspelletjes behoren eveneens tot de favoriete bezigheden. Omhein de tuin goed, omdat deze terriers wel eens de neiging hebben om zelfstandig aan de wandel te gaan. Tijdens onaangelijnde wandelingen in de natuur zijn er maar weinig Jack Russell Terriers die klein wild dat hun pad kruist negeren! Leer uw hond daarom al op jongen leeftijd om direcht bij u terug te komen als u hem roept.

Gebruiksmogelijkheden: deze kleine vrijbuiters komen we veel tegen in paardenstallen en op boerderijen, waar ze zich bijzonder nuttig maken als ongedierteverdelgers. Als gezinshond in een spoertief ingesteld gezein passen ze zich ook erg goed aan. Wilt u met deze hond aan hondensporten deelnemen, dan zijn vooral behendigheid en flybal zeer gechikt. De actie en uitdaging van deze sporten spreken honden van dit ras zeker aan.

bijzonderheden: Dit populaire ras is nog niet officieel door de F.C.I. erkend, wel door kynologische organisaties in een aantal lander waaronder Nederland, Ierland en Australië. De ormaalbenige Parson Jack Russel Terrier is wel officieel door de F.C.I.erkend.