blog placeholder

Honden zijn niet graag alleen thuis, dit is heel normal en natuurlijk. Een hond is een sociaal dier dat van oorsprong in groepen (roedels) leeft. Door middel van training kan bereikt worden dat de hond het alleen zijn accepteert als een “normaal” onderdeel van de dag.

Verlatingsangst van de hond kan zich uiten in onder meer vernielen, onzindelijk zijn en janken en blaffen als de hond alleen thuis is. Als u er achter wilt komen wat uw hond doet als hij alleen thuis is, kunt u dit nagaan d.m.v. video-opname tijdens het alleen zijn. Aan de hand van de beelden van de video kunt u tevens nagaan of uw hond een nerveuze indruk maakt.

Afhankelijk van het karakter van uw hond, eerdere ervaringen met het alleen zijn en nog een aantal zaken, is de training een min of meer gemakkelijke opgave. Wanneer er sprake is van heftige stress bij de hond zodra die alleen thuis moet blijven, is het verstandig om tijdens de training de hulp van een proffessionele gedragsbegeleider in te schakelen. Is er geen sprake van stress bij het alleen zijn, of wilt u uw pup leren alleen te zijn, dan kunt u dit doen aan de hand van de volgende tips.

  1. Leer uw hond de commando’s AF en BLIJF; als uw hond blijft liggen op de plek waar hij ligt terwijl u afwezig bent, kunt u de hond belonen bij terugkomst. De hond zal hond zal uw afwezigheid als symbool zien van uw terugkomst met de daarbij behorende beloning.
  2. Stel een trainingsschema samen waarin het alleen thuis zijn van uw hond in stappen word opgebouwd.
  3. Geef de hond speelgoed dat bedoeld is dat de hond zich er alleen mee kan vermaken, zo verveelt hij zich niet en zal hij zich minder snel “druk maken” om het feit dat hij alleen is.
  4. Als uw hond al zenuwachtig word wanneer hij de gaten krijgt dat u hem bijna gaat verlaten, doe dan regelmatig alsof u wilt gaan. Trek uw jas aan, pak de sleutels op, loop richting deur etc. Door deze handelingen regelmatig te doen leert uw hond om minder gevoelig te reageren op deze signalen. Het is wel belangrijk dat u geen aandacht besteed aan het gedrag dat uw hond vertoond.
  5. Maak geen drama van uw vertrek en thuiskomst. Hoe meer u uitstraalt dat het heel normaal is dat u weggaat en vervolgens terugkomt hoe eerder uw hond dit zal accepteren.

Mocht dit alles niet helpen, kunt u uw dierenarts raagplegen voor eventuele medicijnen die bedoeld zijn als ondersteuning bij de gedragstherapie voor honden met verlatingsangst.