blog placeholder

De hamerhaai

1.De kenmerken

2.Tanden en ademhaling

3.Zijn vinnen

4.De paartijd

5.Eetgewoontes

1.De kenmerken.

De ogen van de hamershaai staan aan het eind van de uitsteeksels op hun kop. Op deze manier kunnen ze goed zien als ze hun kop heen en weer bewegen. Doordat de neusgaten ver uit elkaar staan,weten ze beter waar een geur vandaan komt. De hamerhaai weegt tussen de 200 en 600 kg. De grootste soort van de hamerhaai kan 5 meter lang worden.

 

2.Tanden en ademhaling.

De hamerhaai zijn bek is hoekig met scherpe tanden. Als hun voorste tanden versleten zijn,worden ze meteen vervangen doornieuwe tanden. Zo kan die dus wel honderden tanden verslijten.Tijdens de groei is de volgende rij tandenveel en veel groterdan de vorige tanden. De grootte van de tanden helpt ons daar ook me om te zien hoe oud de haai is. De haai behoort tot de roofvissen,dus de haai ademt met zijn kieuwen.

Hoe dat werkt.:

-het water stroomt in zijn mond 

-het water loopt door de kieuwen 

-zuurstof wordt uit het water gefilterd doordekieuw

-het water gaat door de kieuwspleten weer naar buiten

 

3.Zijn vinnen.

De hamerhaai heeft 2 borstvinnen, 2 buikvinnen, 1 aarsvin en 2 rugvinnen. De borstvinnen zijn groter en driehoekig. De staartvin is groot en sterk,en heeft bijna de vorm van een boemerang. De haaien bewegen zich door het water met zijwaartse slagen van hun staart. De borstvinnen geven extra drijfkracht zodat ze niet omlaag kunnen zinken,en de staart zorgt natuurlijk voor de snelheid. De borstvinnen worden ook gebruikt als een soort remmen. De haai zwemt in normale omstandigheden 3km per uur.

 

4.De paartijd.

Het paren word bepaalt door temperatuurschommelingen. Door de temperaturen worden hun hormonen geprikkeld. De wijfjes krijgen 1 a 2 keer per jaar kleintjes. De zwangerschap van het hamerhaaiwijfje is niet zoals de meeste vissen,die leggen gewoon eitjes. Zei baart haar baby’s zoals zoogdieren. Dat wil zeggen dat de embryo’s het voedsel krijgen uit het bloed,via de placenta en dan in de navelstreng.

  

 5.Eetgewoontes.

In de avond gaan ze uit mekaar op voedsel te zoeken,en bij zonsopgang komen ze weer bij elkaar op dezelfde plek. Hamerhaaien eten eigenlijk alles wat in zee leeft zoals vissen,kwallen,schildpadden,en pijlstaartroggen blijken hun lievelingeten te zijn,ondanks de stekels die giftig zijn. Maar daar schijnen ze geen last van te hebben.