Sta je op het punt een Berner Sennen te kopen? Nog niet helemaal overtuigd van het ras, of ben je gewoon nieuwschierig en wil je wat meer informatie? Dan kan dit artikel je misschien helpen!
De Berner Sennen
Herkomst
Zwitserland (Dürbächgebied in de buurt van Bern)
Geschiedenis
De naam, Berner Sennen, wordt pas sinds 1908 gebruikt. Voor 1908 noemde men het ras Dürrbächler. Sennenhond betekent letterlijk boerenhond wat zijn oorspronkelijke taken wel doet vermoeden. De eerste vereniging voor de Berner Sennen werd in 1907 opgericht. Nu zijn er verschillende verenigingen voor de Berner Sennen liefhebbers. De Berner Sennen is oorspronkelijk gefokt om het vee te hoeden, te waken en als trekhond (trekken van een melkkar, …).
Raskenmerken
De Berner Sennen behoort niet tot de grote honden maar, eerder tot de middelgrote soort. Een teefje heeft een gemiddelde schofthoogte van 58-66cm en een reu gemiddeld 64-70cm. Qua kleuren zijn er slechts drie toegelaten: wit, roodbruin en zwart. Deze komen in combinaties voor. Een wit kruis op de kop, roodbruine wangen, witte borstkas, zwarte rug, … . De vacht is doorgaans golvend en lang.
Karakter
Het is een zeer waakzaam ras hoewel hij meestal niet zal ingrijpen als het niet nodig is. De Berner zal ook enkel en alleen de leden van zijn familie beschermen. De aanhankelijkheid en de trouwheid van de Berner, ten opzichte van zijn familieleden, is doorgaans een feit. Hierdoor kan de Berner goed overweg met kinderen. Houdt er wel rekening mee dat de Berner nood heeft aan discipline in zijn opvoeding. Je kan de Berner Sennen veel aanleren. Een goede opvoeding is dus van cruciaal belang.
Ziektes
De Berner Sennenhond kent redelijk wat problemen betreffende zijn gezondheid. Kanker, heupdysplasie, elleboogdysplasie, artritis, auto-immuunziektes, maagtorsie en nierproblemen zijn de grootste vrees van de Berner Sennenhond. Uitleg over de verschillende ziektes kan je terug vinden bij de artikelen over gezondheid. Uiteraard hoeft niet elke Berner Sennen te leiden aan deze ziektes/aandoeningen maar, regelmatige controle door de dierenarts kan zeker geen kwaad -Voorkomen is beter dan genezen-.
Levensverwachting
De Berner Sennenhond heeft een zeer lage levensverwachting (gemiddeld tussen de 7 – 9 jaar) ten opzichte van kleinere rassen. Uiteraard is een uitzondering op deze regel mogelijk. Dit heeft met verschillende factoren te maken zoals: leefomstandigheden, voeding, beweging, stress, etc.
Verzorging
Vacht
De vacht van de Berner Sennen verschilt tussen puppy en volwassen hond. Bij puppy’s is de vacht eerder donzig en pluizig, terwijl bij volwassen Berners de vacht lang en golvend is. De vacht zal geleidelijk aan veranderen vanaf de staart tot aan de kop. Eenmaal dit gebeurt is, heeft de Berner zijn definitieve vacht. Borstel de pup, vanaf het begin, elke dag zodat hij het gewend wordt en weet dat borstelen leuk kan zijn in plaats van onaangenaam. Later, als de Berner volwassen is, is een 2-3 wekelijkse borstel beurt voldoende behalve als hij in de ruifperiode zit dan is het aan te raden om de Berner weer dagelijks te borstelen. Tijdens het borstelen is het zeer belangrijk om bepaalde delen extra aandacht te schenken. Deze delen zijn: achter de oren, op de borst en in de ‘broek’. Dit zijn de delen waar de zo beruchte klitten het meest gevormd worden. Indien je Berner last zou hebben van klitten die er niet uitgaan met de borstel, neem dan een schaar en knip de klit er uit. Probeer dit niet met de borstel want je Berner zou wel is bang kunnen worden van de borstel.
Gebit
Zorg er steeds voor dat de Berner zijn gebit proper en gezond is. Het is aan te raden om de hond vaste en harde brokken te geven. Regelmatig een bijtstock van buffelhuid helpt de tanden gezond te houden en je hond is er gek op. Een 2 jaarlijkse controle bij de tandarts is zeker aan te raden. Er zijn ook tandpasta vervangende producten op de markt die tandsteen helpen te voorkomen en een slechte adem geur helpen te voorkomen. Je hond zal er geen last van hebben dat zijn adem slecht riekt maar, als baas is het natuurlijk minder aangenaam.
Nagels
De nagels van de Berner zullen zichzelf onderhouden doordat de nagels in contact komen met een harde ondergrond. Mocht het nu toch zijn dat de nagels te lang worden, dan kan je deze met een speciale nagelknipper afknippen (te koop in de meeste dierenspeciaalzaken). Dit is natuurlijk niet te vergelijken bij mensen dus als je je niet zeker genoeg voelt dan weet de dierenarts hier wel raad mee. Zij kunnen je de techniek aanleren zodat je het later zelf kan doen.
Oren
De oren dienen elke week schoon gemaakt te worden. De Berner heeft grote oren dus er zit ook veel vuil en oorsmeer in. Het schoonmaken van de oren kan heel eenvoudig met een doekje dat licht vochtig is gemaakt met lauw water. Als je hond teveel met zijn hoofd schud dan kan dit wijzen op een oorontsteking maar, met een wekelijks onderhoud verklein je de kans op oorontsteking aanzienlijk!
Ogen
De ogen dienen dagelijks gereinigd te worden. Ook hier volstaat het om een watte staafje licht vochtig te maken met lauw water en de slapertjes weg te vegen. Zo voorkom je dat de vacht rondom de ogen vies bruin wordt.
Opvoeding
Zoals eerder vermeld is het zeer belangrijk de Berner Sennen een goede opvoeding te geven. Jong geleerd is oud gedaan. Hoe sneller je begint met je pup te leren wat wel en wat niet kan, des te rapper zal hij een aangename hond worden waar je fier op kan zijn. Belonen kan je op verschillende manieren doen. Je geeft hem een aai, beloond hem doormiddel van je stem of je geeft hem een hondensnoepje. Het is zeker aan te raden om naar de hondenschool te gaan mocht het je eerste hond zijn. Zij kunnen je alles leren wat je moet weten omtrent de opvoeding van je hond.
Ook het sociaal contact is van cruciaal belang zowel met mensen als met andere honden. Als je hond nooit met een andere hond in contact komt dan is er de kans dat je hond asociaal wordt met agressief gedrag als gevolg. Laat je hond dus even spelen met de hond van de buren; als je andere honden tegenkomt tijdens het wandelen… Let wel op hoe de andere hond reageert. Jouw pup kan zeer sociaal zijn maar, de hond van de tegenpartij totaal niet, kom dan tussen beiden.
Laat je pup in het begin ook al is alleen en doe dit door middel van een opbouwend patroon. De eerste keer maximaal 5 minuten, de tweede keer ga je een stapje verder en blijf je 10 minuten weg. Zo bouw je de tijden op zodat je pup weet dat je steeds terug komt.
Als het slaaptijd is, is het aan te raden om de pup niet bij jou in bed toe te laten. Het is in het begin allemaal schattig maar eenmaal de Berner volwassen is heb je er een derde persoon bij in bed. Hier nog is: jong geleerd is oud gedaan. Wat wel kan is dat je je hond langst je bed laat slapen bijvoorbeeld in een grote doos of Bench zodat je niet ver van hem bent verwijderd want het kan zijn dat hij de eerste nachten gaat janken.
De zindelijkheid is een zeer moeilijk onderdeel van de opvoeding. Dit ligt zeker niet aan het ras maar, eerder aan hoe consequent je bent. Bij puppy’s is het zeer belangrijk dat je ze regelmatig buiten zet als ze wakker worden, gespeeld hebben, gegeten of gedronken hebben, etc. . In de meeste gevallen kan je zien dat je puppy dringend iets moet doen. Hoe rapper je reageert hoe sneller je pup het zal aanleren. Als er een ongelukje gebeurt maak je dan niet kwaad maar, straf hem door foei te zeggen (woorden spelen geen rol wel de manier van zeggen!). Onthoud dat je pup voor een grote opdracht staat en dit niet uit zichzelf zal aanleren. Indien de pup het wel goed doet beloon hem dan uitvoerig zodat hij duidelijk het verschil weet tussen een ongelukje en het juiste.
Omgeving
De omgeving speelt ook een rol. Een Berner Sennen is een hond die redelijk veel ruimte nodig heeft. Een tuin is met dit ras dan ook aan te raden. Natuurlijk is dit geen echte vereiste maar, mocht je geen tuin hebben dan zijn minstens 2 wandelingen aan te raden. Ook als je een tuin hebt zijn wandelingen aan te raden maar, dan kan je al is een dagje overslaan. Qua ruimte binnenshuis is er ook geen echte vereiste maar, het is geen klein schoothondje dus een ruime woonkamer is niet ongewenst zowel voor dier als voor de baas. Een stabiele omgeving echter, is wel een vereiste. De Berner Sennen past zich gemakkelijk aan maar elke week veranderingen zijn voor geen enkel dier goed en kunnen stress als gevolg hebben. Een hond brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en valt te vergelijken met een kind, echter is het alleen laten van een hond toegestaan in veilige omstandigheden en bij een kind niet. Dit hangt natuurlijk ook weer van de leeftijd af.
Wandelen
Ondanks het feit dat men de indruk heeft dat een Berner Sennen een wandel hond is, zit men hier helemaal verkeerd. De Berner Sennen houdt inderdaad van een goede wandeling maar, is zeker geen hond die urenlang mee zal willen wandelen. Dit hangt af van Berner tot Berner van wat ze aan kunnen maar, een Berner doet het graag rustig aan. Je zal ook merken dat de Berner in huis overkomt als een luie en zeer slome hond. Dit is een karaktertrek die ze hebben. Er sloom uit zien betekent nog niet dat ze niet te vinden zijn voor een wedstrijdje in het park.
Dierenartsbezoek
Een jaarlijks tot 2 jaarlijks dierenarts bezoek is zeker aan te raden. Mocht het zijn dat je Berner mankt dan dien je een onderzoek te laten uitvoeren want dit kan wijzen op een heupdysplasie tijdig vaststellen door de dierenarts is belangrijk. Vergeet zijn jaarlijkse inentingen en rabbi’s niet. Indien je Berner zich vreemd gedraagt of als je twijfels hebt dan kan je altijd bij je dierenarts terecht.
Algemene indruk
De Berner Sennen is een echte familie hond waar je veel liefde en plezier mee zal beleven. De opvoeding is een zeker niet te vergeten punt maar, eenmaal de Berner volwassen is zal hij je trouwe kameraad zijn.