De Cavia, of het Guinese biggetje zoals de Cavia soms ook wel wordt genoemd is een knaagdier dat van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. Anders dan de naam Guinese biggetje doet vermoeden is de Cavia absoluut geen familie van het varken. Ook komen ze, voor zover bekend, ook niet in Guinea in het wild voor. In de meeste landen worden Cavia’s alleen als huisdieren gehouden maar in een aantal Zuid-Amerikaanse landen worden Cavia’s vooral gehouden voor de vleesproductie. De Cavia zoals wij die in Nederland kennen is de Huiscavia (Cavia porcellus) die heel makkelijk te houden is (een Cavia wordt eigenlijk nooit ziek en kan heel goed tegen de kou) en zich makkelijk laat vastpakken en aaien en daarom als huisdier heel populair is. Er zijn echter nog 5 soorten Cavia’s bekend namelijk de Braziliaanse cavia (Cavia aperea), de Amazonecavia (Cavia fulgida), de Cavia intermedia, de Cavia Magna en de Tschudicavia (Cavia aperea tschudii).
De huiscavia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Huiscavia#Geschiedenis_van_de_cavia_als_huisdier
De Huiscavia (Cavia porcellus) komt van oorsprong uit Peru en is zo’n 200 jaar geleden door Nederlandse en Engelse handelaren naar Europa gebracht. Wetenschappers hebben door middel van genetisch onderzoek vastgesteld dat alle Huiscavia’s van de 3000 jaar geleden door de Peruaanse indianen tot huisdier gemaakte Cavia afstammen. Huiscavia’s worden ook nu nog door veel mensen in Peru, Bolivia en Ecuador, net als bij ons vroeger kippen en konijnen, voor consumptie gehouden. Voor de arme mensen vormen zij een belangrijke voedselbron die zij voeren met schillen en etensrestjes. De Huiscavia is, met een lichaamslengte van tussen de 25 cm en de 30 cm een vrij groot knaagdier en groter als zijn in het wild levende soortgenoten. De Huiscavia leeft het liefst met meerdere Cavia’s bij elkaar, het zijn sociale dieren die ook heel goed met bijvoorbeeld konijnen samen kunnen leven. De Huiscavia kan tot wel 8 jaar oud worden maar gemiddeld worden ze zo’n 5 jaar oud.
De Tschudicavia
De Tschudicavia (Cavia aperea tschudii) wordt algemeen beschouwd als de wilde versie van de Huiscavia. De Tschudicavia leeft in het Andesgebergte in Zuid-Ameriak en komt voor tot op een hoogte van 4200 meter.
De Amazonecavia:
De Amazonecavia (Cavia fulgida) komt voor in het oosten van Brazilië.
De Cavia Intermedia:
De Cavia intermedia komt alleen voor op de Moleques do Sul eilanden in Brazilië. De Cavia intermedia wordt helaas met uitsterven bedreigd.
De Cavia Magna:
De Cavia Magna is eigenlijk geen echte Cavia maar een Cavia-achtige. De Cavia Magna stamt namelijk af van de Enescavia. De Cavia Magna is veel kleiner als de echte Cavia’s en komt voor in gebieden waar voldoende vocht en voedsel beschikbaar is in Argentinië, Brazilië en Uruguay.
Verzorging van een Cavia:
Het belangrijkste bij de verzorging van een Cavia is goed voedsel. Het beste is om er voor te zorgen dat de Cavia, in ieder geval, altijd voldoende hooi tot zijn beschikking heeft. Hooi is namelijk onmisbaar voor de spijsvertering van de Cavia en zorgt ervoor dat hun tanden, die altijd doorgroeien, getrimd worden. Naast hooi heeft de Cavia, omdat de Cavia zelf geen vitamine C aan kan maken, ook veel gras, groente en kruiden nodig. Tenslotte is het aan te raden om Cavia’s ook elke dag wat speciaal Cavia voer te geven. Wat ook belangrijk is is de lichamelijke verzorging van de Cavia. Af en toe moeten zijn nageltjes geknipt worden en bij langharige Cavia’s moet regelmatig de vacht worden verzorgd. Het knippen van de nagels is een secuur werkje en moet dan ook door de ouders (of de dierenarts) gedaan worden. De vacht mag wel door een kind worden verzorgd maar alleen onder toezicht van een ouder. Als je daar als ouder geen tijd voor hebt is het beter om een kortharige Cavia aan te schaffen. LET OP!! een val vanaf 1 meter hoogte kan al dodelijk zijn voor een cavia. Laat hele kleine kinderen daarom nooit alleen met een cavia spelen.
Huisvesting van een cavia:
Een Cavia hok of kooi moet minimaal 0,75 vierkante meter, per Cavia, groot zijn. Hoe groter het oppervlak, hoe prettiger de Cavia zich voelt. Een Cavia kan zowel binnen als buiten gehouden worden. ’S Winters zitten ze graag in de sneeuw. Ze moeten natuurlijk buiten wel een schuilhok hebben, liefst met zaagsel erin. Ook als ze binnen in een kooi gehouden worden vinden ze het prettig om een schuilhokje te hebben.