blog placeholder

Ikzelf heb 2 Cavaliertjes. Het zijn super lieve hondjes maar zoals bij alle hondenrassen, weet je best waar je aan begint. Dit is belangrijk om weten.

 

 

Karakter

Een Cavalier King Charles Spaniel is heel zacht van karakter met een lichte toets van eigenzinnigheid. Ze zijn heel goed in de omgang met kinderen. Ze hebben ook niets van agressie in zich. Ze zijn echte gezelschapsdieren die heel veel vriendschap geven. Het waken is niet aan hen besteedt, hoe meer bezoek des te beter.

Ze zijn heel intelligent en leren vlug maar doen graag hun zin maar met een beetje volharding zijn ze echte voorbeelden. Cavaliertjes kunnen perfect op een appartement leven maar hebben wel minstens één of twee wandelingen nodig per dag en binnen zijn ze levendig en speels. Natuurlijk kunnen ze ook languit op de sofa liggen luieren.Blaffen doen ze zelden.

Ze zijn gek op andere dieren maar ze geven voorkeur aan soortgenoten. Ze kunnen goed met elkaar overweg.

 

Bouw en uitzicht

Een volwassen Cavaliertje wordt ongeveel 36 cm hoog, weegt tussen de 5 kg en de 10 kg. Teefjes zijn doorgaans kleiner dan de reutjes en hun oren worden ook iets minder lang. Er wordt ook gezegt dat na castratie van een reutje, de vacht dof en stug wordt maar ik weet uit eigen ervaring dat dat niet zo is. Ze worden tot 15 jaar oud.

De vacht is half lang en een lichte bek in het het haar is toegestaan.Men heeft vier verschillende tekenigen binnen het ras:

Tri-color:

Deze vacht is hoofdzakelijk wit/zwart met bruin boven de ogen, binnenkant van de oren en onderkant van de staart.

Blenheim:

De vacht is wit met bruin over heel zijn/haar lichaam

Ruby:

De vacht is volledig bruin

Black and tan

De vacht is zwart met bruin

Verzorging

Qua verzorging vragen ze wel wat tijd. Ze verliezen redelijk wat haar, niet alleen tijdens het ruien maar het hele jaar door. Ze hoeven niet naar de trimmer maar vooral de oren worden best toch wel twee maal per week gekamt. Ik doe ze om de twee à drie maal in bad ( als je ze het als puppy gewoon maakt, zijn ze er gek op).

Regelmatig de oren nakijken op oorsmeer. Indien overvloedig oorsmeer, met een watje het oor proper maken. Zeker niet met een wattenstaafje in het binnenoor gaan!

Regelmatig een bezoekje aan de dierenarts is geen overbodige luxe!

TIP:

Om het haarverlies te beperken doe ik twee maal per jaar een kuur met Dermosent( enkel verkrijgbaar bij de dierenarts). Dit zijn druppels op natuurlijke basis die men eens per week op de huid aanbrengt. Dit helpt echt wel!

Problemen

Een Cavaliertje heeft wel eens last van huidproblemen (meestal het gevolg van een voedselallergie). Je kan het merken aan het feit dat ze veelvuldig krabben en regelmatig een hun poten likken. Er zal ook roos in hun vacht te vinden zijn. Meestal verdwijnen deze klachten als ze aangepaste voeding krijgen, dit meestal op basis van vis.

Soms is het nodig om ondersteunend cortisone toe te dienen en hen te wassen met speciale shampoo.

Omdat Cavaliertjes lange oren hebben, hebben ze soms ook last van een oorontsteking.

Cavaliertjes kunnen ook moeilijke eters zijn, maar met wat volharding eten ze wat je hen voor zet. Natuurlijk zijn ze verzot op koekjes en snoepjes en vooral op alles wat jij eet. Ze hebben dan ook de neiging om wat overgewicht te gaan krijgen.