blog placeholder

Veel mensen voeren hun hond brokken, maar hebben eigenlijk geen idee waarom. Waarschijnlijk omdat of de dierenarts iets heeft aanbevolen of vanwege de reclames. Maar wat zijn brokken nu eigenlijk?

afkomst:

Zoals de meeste mensen wel zullen weten stammen honden af van de wolf. En die eten andere dieren. Zeker geen brokken want die komen in het wild niet voor. Waarom voeren we ze dan wel aan onze honden?

Vroeger aten de honden mee met de mens, dus wat wij aten dat at de hond ook. Echter omdat er toch sommige voedingsstoffen ontbraken werden soms honden ziek. In de jaren 30 vond professor

Donath

 

iets uit dat met aanvullende voedingsstoffen bij het eten gegeven kon worden: de brok.

Omslag:

Een jaar of 35 geleden kwam de omslag, er werden complete brokken geïntroduceerd. Je hoefde alleen nog dit te voeren en je was klaar. Ondersteund door een bedrijfstak waarin miljoenen omgaan, worden brokken via reclame en informatie van dierenartsen gepusht als juiste voeding.

Inhoud:

Het maakt niet uit welke brokken je bekijkt als je naar inhoudsopgave van de verpakking kijkt dan zie je voornamelijk granen staan. Of het nu

pedigree

 

of een ander merk is. Er zit voornamelijk graan in aangevuld met ongeveer 20% gedroogd vlees en nog wat andere toevoegingen zoals geur en smaakstoffen.

Het probleem met graan is dat honden granen slecht kunnen verteren, en doordat het vlees gedroogd is, drinkt de hond veel water.

Wat dan wel:

Als je het aan liefhebbers met veel honden of aan fokkers vraagt, zul je vaak een simpel antwoord krijgen: 

vlees

 

Hierop is namelijk de spijsvertering van de hond ingesteld. Bovendien haalt hij er de meeste voedingsstoffen uit, als je af en toe wat eiwitten toevoegd dan ben je klaar. Soms iets hards om op te kauwen dan ben je helemaal klaar.

Voordelen van vlees zijn onder andere: minder poepen, minder water drinken, de hond stinkt minder (of niet meer) uit zijn bek, de vans glanst meer. En geloof maar dat hij het lekkerder vindt.