blog placeholder

De Broholmer is een prachtige molosser(mastiff-achtige hond), uit Denemarken. Vroeger zeer gewaardeerd door het Deense koningshuis en vriend voor het leven.

het ontstaan

Rond de Middeleeuwen namen de Vikingen diverse soorten mastiffs mee naar hun huis in Denemarken.  Ze kruisten deze mastiffs met hun eigen honden, waardoor er een groot ras onstond, de Broholmer. Deze” Deense Mastiff” werd voornamelijk gebuikt voor de bewaking van huis en haard (de veestapel) en was erg populair bij het Deense koningshuis. Helaas waren er rond de 19de eeuw maar weinig Broholmers meer over. Sinds circa 1985 heeft men in Denemarken,  de draad weer opgepakt en is men opnieuw, met de 350 Broholmers die er toen nog over waren, een succesvol fokprogramma begonnen.

 de aanschaf

Het is pas sinds 1999 mogelijk om, als buitenlander, een Broholmer te kopen. De honden mochten tot dan toe Denemarken niet uit. En zelfs vandaag de dag nog valt het niet mee. Er worden door de Deense Broholmerclub nogal wat eisen aan de toekomstige eigenaren gesteld. Er mag maar 10% van de puppen per jaar, naar het buitenland vertrekken en maar 1 pup per nest. Men  moet eerst een jaar lid van de Broholmerclub zijn voor je een Broholmer mag  aanschaffen. Daarnaast moet je een puppycontract ondertekenen( en borg betalen). Dat houdt in dat je na 1,5 jaar, 2x naar Denemarken moet om je hond telaten testen. Het gaat hier om een karaktertest – heeft hij wel een Broholmer karakter, is hij wel stabiel genoeg. Bij de andere test wordt de hond gemeten -heeft hij wel de juiste maten en uitstraling, bij deze test worden ook de foto’s van de heupen en ellebogen bekeken/gekeurd (mogen in Nederland gemaakt worden) Als alle test zijn doorlopen ontvangt de eigenaar de borg terug. Alleen de honden die zijn volledig zijn goed gekeurd kunnen eventueel gebruikt worden om mee te fokken, dit alles onder scherp toezicht van de Broholmerclub in Denemarken. Dit alles gebeurd om de gezondheid en het prima karakter van de Broholmer te behouden.

 het karakter

Brohomer is een geweldig (grote) molosser met een typerend karakter. Hij komt voor in de kleur goud/geel en zwart. Hij is vriendelijk, maar zeer argwanend naar vreemden toe.Tevens zijn de reuen niet altijd even gemakkelijk in de omgang met andere volwassen reuen. Reuen worden gemiddeld 75 cm de teven blijven wat kleiner, maar zijn toch behoorlijk grote honden. Het gewicht zit tussen de 55 en 75 kilo. Deze “Deense Mastiff”laat zich niet gemakkelijk trainen. Ze doen bijvoorbeeld een zit oefening 1x,bij de tweede keer doen ze het (misschien) met een diepe zucht maar bij de 3de keer gaat hij het commando zeker negeren, hij ziete r echt het nut niet in, om zo vaak achter elkaar hetzelfde “kunstje” te doen. Een ander voorbeeld is,als je,je Broholmer terug roept. Hij zal zich niet direct omdraaien om zich aan je voet te vleiien. Nee, hij  blijft waarschijnlijk eerst even staan, om te kijken waarom je hem roept, “dreigt er soms gevaar?” Dan is hij de eerste die er op af stormt, maakt niet uit wie, of wat het is. Hij laat onder luid geblaf en een imponerende houding, wel even zien dat er met hem(en zijn vrienden) niet te dollen valt. Het zijn geen honden die perfect luisteren, ze zijn zeer zelfstandig en doen alles op hun eigen manier. Maar als je ze hun gang laat gaan en hun zelfstandigheid en eigen werkwijze kunt waarderen, zijn het geweldig moedige kameraden, die je nooit in de steek zullen laten.

Zie ook:

Broholmer nederland