De Kempvis komt oorspronkelijk uit Thailand en Laos en behoort tot de Anabantidae (labyrintvissen) familie. De mannetjes worden ongeveer 7 centimeter lang en de vrouwtjes zijn iets kleiner, want die worden ongeveer 5 centimeter lang.
Algemene gegevens
-
Latijnse benaming: Betta Splendens
-
Benaming in de volksmond: Kempvis (ook wel Siamese kempvis)
-
Lengte mannetje: 7 centimeter
-
Lengte vrouwtje: 5 centimeter
- Herkomst: Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam
Het houden van Kempvissen
De Kempvis is helaas ook bekend bij de lokale bevolking in het land van herkomst. Daar wordt deze vis namelijk vaak gebruikt voor visgevechten. Ze zetten dan twee mannelijke kempvissen dicht bij elkaar en laten ze zich letterlijk dood vechten, waar natuurlijk om geld wordt gewed welke van de twee zal gaan winnen. De eerste regel voor het houden van Kempvissen is hiermee duidelijk geworden, namelijk dat je nooit twee mannetjes bij elkaar mag zetten!
Verder raad ik aan om als beginnende aquarist deze vis niet in je aquarium te houden. De Kempvis kan namelijk in een aquarium vanaf 60 centimeter worden gehouden, zeker als je ook van plan bent om vrouwtjes te gaan houden! Het is belangrijk dat er voldoende schuilplaatsen zijn in de vorm van planten. Ook zijn drijfplanten noodzakelijk om het licht wat te dempen en een wat donkere bodem om de kleuren beter naar voren te laten komen. De watertemperatuur kan tussen de 23°C en de 27°C liggen. de pondus Hydrgenium (pH) waarde moet tussen de 6 en 7.5 liggen en de Gezamenlijke Hardheid (GH) tussen de 5 en de 19.
Verder zijn Kempvissen echte alleseters. Ze eten zowel diepvriesvoer als levend voer, zoals zwarte muggenlarven,watervlooien,cyclops,artemia en droogvoer. `
Mannetjes en vrouwtjes onderscheiden
Het onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes is heel erg makkelijk en kan niet fout gaan. Het mannetje heeft namelijk hele grote en sierlijke vinnen, terwijl het vrouwtje deze niet heeft. Op de eerste foto is een vrouwelijke Kempvis te zien terwijl op de tweede foto een mannelijke Kempvis is te zien.
Vrouwelijke Kempvis
Mannelijke Kempvis
Het kweken van Kempvissen
Het kweken van Kempvissen is vrij lastig. Bij de kweek maakt het mannetje een schuimnest, dit ziet eruit alsof er luchtbelletjes aan elkaar zijn gemaakt. Het mannetje maakt dit schuimnest vaak tegen een bladrand of een drijfplant aan. Er wordt aangeraden om een kweekbak te gebruiken zonder al teveel stroming in het water en de temperatuur hierin te verhogen naar 29°C. Zodra het vrouwtje verticale strepen vertoont is zij bereid om te paren. Het betekent dus niet dat als een mannetje een schuimnest maakt, je ook automatisch jongen krijgt. Het mannetje zal onder het schuimnest het vrouwtje een paar keer omhelzen en dan zal het vrouwtje de eitjes lossen. Het mannetje vangt ze op en spuugt ze in het schuimnest. Vervolgens is het belangrijk dat je het vrouwtje weghaalt, want anders zal ze worden gedood. De jongen komen na 1 á 2 dagen uit en zullen dan nog ongeveer 2 dagen in het nest hangen, voordat ze vrij gaan zwemmen. Als dit gebeurd moet ook het mannetje uit de bak worden gehaald, anders zal hij de jongen gaan opeten.