In het eerste artikel heb ik een aantal basis communicatietechnieken uitgelegd die u kunnen helpen om de communicatie met uw kat te verbeteren. In dit tweede artikel ga ik dieper in op de onderlinge verstandhouding tussen katten, poezen en kitten. Gewoon omdat er nog zeveel meer te leren valt!
De kat is jouw huisdier en dus te gast in jouw huis. Maar laten we duidelijk zijn. De kat is geen hond. Daarmee bedoel ik dat de hond alles zal doen om het u als baasje naar uw zin te maken. Een goed opgevoede hond erkent u als baasje en luistert naar u en doet wat u wil. Van een kat hoeft u dat niet te verwachten. De tevreden kat heeft recht op zijn eigen plek in huis en vraagt daarnaast nog zoveel meer. Klinkt dit eng? Misschien, maar als u goed naar u kat luistert en geeft wat hij vraagt krijgt u zoveel liefde en aandacht terug…en dat is waarvoor u het allemaal doet, toch?
De kat doet wat hij zelf wil.
Dit klopt helemaal. Verwacht niet dat u kunt bepalen wat de kat doet en wanneer hij dat doet. De kat heeft zijn eigen ritme. Het is erg belangrijk dat de kat zijn eigen plekjes in huis heeft. Zowel een plekje laag in huis, bijvoorbeeld een mand in een rustig hoekje als een plek hoger in de kamer. Bijvoorbeeld bovenin een krabpaal. De kat kan dan kiezen wat hij op dat moment het liefste heeft. Dit kan namelijk per dag en per moment verschillen.
Verschil tussen een kat en een poes.
Waar ik het woordje kat gebruik kunt u ook zeker poes lezen. De behoeften zijn hetzelfde. Toch verschilt het karakter van een poes erg veel met die van een kat. De poes is dominant en de kater is onderdanig aan de poes. Mocht u dus denken aan het in huis nemen van een tweede of derde poes of kater is het belangrijk dit in uw achterhoofd te nemen.
Mocht u al oudere katten of poezen hebben kan het voor grote problemen zorgen wanneer u nog een volwassen kat of poes kiest. Dit zal de gehele rolverdeling namelijk veranderen. Het moet namelijk altijd duidelijk zijn voor deze beestjes wie er de baas is. En uiteindelijk zal dit vaak de poes worden. Als je dus twee poezen in huis hebt kan dit een groot probleem worden. Je loopt het risico dat de twee poezen constant gaan strijden om de baas in dit territorium te worden en dat zal voor een hoop kleerscheuren en lawaai zorgen. Als u dan ook nog een kater heeft die daar tussenin zit dan zal dit ervoor zorgen dat u drie gestreste beestjes in huis hebt. Daar wordt niemand blij van, toch?
Een tweede of derde kat erbij?
De afweging is dus of u wel een volwassen poes in huis zou moeten nemen. Mocht u al een poes hebben en toch wat gezelschap voor haar wensen kunt u best een volwassen kater overwegen. Let er wel op dat hij onderdanig van karakter moet zijn, zodat hij de poes als baas zal erkennen.
Nog een overweging is om een kitten in huis te nemen. Een volwassen kat zal een kitten maar zelden pijn doen of niet accepteren. Een kitten is ook altijd onderdanig aan de volwassen kat of poes. Mocht u al een poes of een kater en een poes in huis hebben dan is het wederom aan te raden om wel een katertje te kiezen, puur zodat er later geen gevechten uit gaan breken met de poezen onderling.
Een kitten vinden?
Als u dan besloten heeft om een kat, poes of kitten in huis te nemen is het aan te raden dit via het dierenasiel bij u in de buurt te doen. U weet dan dat er in overleg met u naar een geschikte kat gekeken zal worden. U kunt u wensen en twijfels bespreekbaar maken met mensen die samen al tientallen jaren aan ervaring bezitten. De prijs zal wellicht wat hoger zijn maar u krijgt dan een kitten of kat die ingeënt, ontwormd, gechipt en medisch gecheckt is. Ook is hij of zij geholpen en zal de kitten na ongeveer een half jaar geholpen worden. Dit is allemaal in de prijs inbegrepen.
Mijn advies is om vooral geen kitten of kat via marktplaats te kopen. U weet niet waar hij vandaan komt en met wie u zaken doet. Mocht de kat ziek blijken te zijn dan kunt u nergens aanspraak op maken of rechten aan ontlenen.
Via deze weg heb ik getracht u wijzer te maken in de onderlinge relaties tussen katten, poezen en kittens. Zelf vang ik al jaren kittens op die bij het asiel gebracht of gevonden zijn. Mijn specialisme is het socialiseren van verwilderde kittens. Dit is dus hoe mijn persoonlijke ervaring is. Er zullen altijd uitzonderingen zijn. Mocht u uw verhaal willen delen of hebt u vragen kunt u op dit artikel reageren.
Uiteindelijk doe je dit omdat die poes, kater of kitten te lief is om het niet te doen. Ondanks dat ze een eigen willetje hebben vinden wij, de kattenliefhebber, dit beestje onweerstaanbaar en hebben we het er graag voor over. Want het is toch heerlijk om ’s avonds op de bank te zitten en dat zo’n beest lekker tegen je aan kruipt?