blog placeholder

Dit is een klein samengevat atrikel over baardagamen.

– Hoe en waar baardagamen leven.

– Hoe baardagamen eruit zien,en hoe groot ze worden.

– Het verschil tussen een mannetje en vrouwtje is,en hoe ze paren.

– Hoe je baardagamen moet verzorgen.

Hoe en waar baardagamen leven:

De Baardagaam is een hagedis die voorkomt in de
woestijnen van Australië.
Merendeels leven ze alleen maar soms kan je ze ook
in kleine groepjes vinden. Het zijn hele vriendelijk en nieuwschierige beestjes die leven in een omgeving waar
het gemiddeld 28 graden is en in de zon is het natuurlijk
veel warmer, tot wel 50 graden.
Ze hebben de zon nodig om op temperatuur te komen,
ze zijn namlijk koudbloedig. Daarvoor gaan ze op stenen
liggen omdat deze heerlijk warm worden door de zon.
Soms zie je ze dan liggen en dan maken ze hun buik erg plat. De levensverwachting van
deze dieren zijn ongeveer 10 jaar, maar overal zijn er uitzondringen.


Hoe baardagamen eruit zien, en hoe groot ze worden:

Een Baardagaam word best groot, een man kan tot
60cm groot worden en een vrouw
ongeveer 50cm. Ze hebben erg scherpe nagels en een
huid wat er erg stekelig uitziet
maar niet zo erg stekelig aanvoelt. De scherpe nagels gebruiken ze ook om te klimmen, want dat doen ze graagals ze de gelegenheid krijgen.


Het verschil tussen een mannetje en vrouwtje, en hoe ze paren:

Een man en een vrouw zijn in het begin moeilijk te onderscheiden, pas na een tijdje is het verschil duidelijk te zien. Bij het mannetje zijn aan de staartwortel 2 bultjes te zien, en bij het vrouwtje 1 bult in het midden.

Als een Baardagaam ongeveer 8 maanden oud is, is het geslachtsrijp. Bij een man is dat vaak iets eerder en daarom moet u ook goed in de gaten houden dat hij niet “te”graag wil paren als het vrouwtje er nog niet aan toe is. Haal ze dan liever uit elkaar om te veel stress te verkomen bij het vrouwtje. Een paring bij de baardagamen gaat er best “hard”aan toe.

Als het mannetje wil gaan paren dan wordt zijn baard erg zwart, zet hij zijn keel op, en gaat met zijn kop knikken.Het vrouwtje gaat erop reageren door langzaam met de kop te knikken.En soms met haar voorpootje te gaan zwaaien.Het mannetje rent dan achter haar aan, en bijt haar in de nek.Hij probeerd haar op haar zij te leggen.Als hem dat is gelukt, dan gooit hij zijn staart onder haar en dan paren ze.Als de paring is gelukt, bevalt ze na een maand. Het vrouwtje legd ongeveer 20/25 eitjes, en doet ze begraven.


Hoe verzorg je baardagamen :

Wat je allemaal nodig hebt : terrarium, warmte lamp en uvb lamp, bodem bedekking, waterbakje (bij kleintjes alleen sproeien,die verdrinken), calcium en mineralen poeder, decoratie materiaal, krekels, wasmotjes, andijvie en fruit.

Jonge baardagamen hebben elke dag krekels nodig die bepoedert zijn met calcium en mineralen. De wasmotjes zijn alleen bedoeld voor lekkernij. Andijvie is erg goed voor de baardagamen en vinden het ook erg lekker. Een volwassen baardagaam heeft meer behoefte aan groente en vlees.

Verder in het terrarium zorg je dat er ergens een netje zit dat er frisse lucht in komt. En onder de lamp een grote steen hebt liggen. Je kunt ook onder de bodem bedekking een warmte mat leggen.