blog placeholder

De wetenschappelijke naam van het lieveheersbeestje is Coccinella. Het meest voorkomende lieveheersbeestje is het zevenstippelige lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata). Lieveheersbeestjes eten zowel luizen als planten en schimmels. Veel mensen denken dat het aantal stippen iets zegt over de leeftijd maar dit is niet het geval. De meeste lieveheersbeestjes leven maar een jaar.

Lieveheersbeestje

De naam Lieveheersbeestje:
De naam lieveheersbeestje is het meest gangbaar en komt van de Germaanse naam voor het kevertje. De Germanen noemden het lieveheersbeestje Freyafugle. Dit betekend vogel van de godin Freya. Toen de Germanen bekeert werden tot het Christendom werd deze naam verchristelijkt tot Onze-Lieve-Vrouwebeestje of lieveheersbeestje.

Lieveheersbeestje

Streeknamen Lieveheersbeestje:
Ieder streek heeft zo zijn eigen naam voor het lieveheersbeestje. Dit zijn de volgende namen;  kapoentje, oliebeestje, stippelbeestje, zonnekoekje, pim-pam-poentje, boerinnetje, boterbeestje, fowieltje, hemelbeestje, hennetje, kezenmolletje, jezusjesbeestje, koffiekuikentje, liefhennetje, liefvrouwebeestje, liefvrouwemuisje, lieve marijtje, lieveheerhennetje, lieveheerspaardje, lievehereminnetje, lievelammetje, mariabeestje, poppennonnetje, eerebeestje, krûpelhintsje, ingeltsje, earmpiekje, sjmautwurmke, (s)-levenierepaerdje, hemelbeestje, pimpernelletje, smoutwormpje, tierenhennetje, vliegmusje, onzelievevrouwpulletje, mulderinnetje, molentandje, muuëletêntje, moedergodssterretje, lieveherebolletje, kevelewormpje, kaevelebieësje, draaihennetje, goudbeestje, hemellammetje, oliebeestje, (s)-lievrouwbiske, slivveniersbieske, enslevreu(bies)ke, Kukeluussien kukeluusjen, kukeluutjen, kukelesaantje, keukediefien, kukediefien, koekediefje, koekediefien, mariabeestje, zönnekuukske, zönnekuuknje, kroontien, herenhoentien, laiveneertiekje, armmarmottie, (onze)lieveheer(s)(e)beestje, (onze)lievevrouw(e)beestje, piempampoentje, hemelbeestje, pieternel(letje), pieternellebeestje, piepauw(tje), piepebontje, pimpajoen(tje), pimpaljoen(tje), pimpompulletje, kok’aentje, kok’aontje, lieve vrouwke, lievevrouwebêêstjen, pàpoenebêêsje, pampoentje, piempampoe:ntje, pieternelleke, pimpampoe:ntje en piepebontje.

Lieveheersbeestje

De schoonheid van het Lieveheersbeestje:
Het aller-zeldzaamste lieveheersbeestje vind ik het allermooist. Dit is het zwarte lieveheersbeestje met rode vlekken in de vorm hartjes. Het egaal rode lieveheersbeestje lijkt op het eerste gezicht erg saai maar als deze gaan paren vormen ze samen een rood hartje.

Lieveheersbeestje

Het ultieme Lieveheersbeestje:
Iedereen houdt van lieveheersbeestjes. De liefde voor lieveheersbeestjes is volgens mij een aangeboren iets. Het begint al op zeer jonge leeftijd. Zodra een klein kindje voor het eerst een lieveheersbeestje ziet wordt het betoverd door zijn kleuren. Het houdt zijn vinger erbij en het lieveheersbeestje loopt onbevangen tegen de uitgestoken vinger op. Het lieveheersbeestje loopt als een klein vriendje naar boven en het kindje gaat staan en kijkt gebiologeerd naar het vriendelijke beestje dat over zijn hand loopt. Het kind gaat staan en houdt zijn hand voor zich uit. Het lieveheersbeestje loopt vervolgens altijd naar de vingertopjes en zal als het daar is aangekomen stoppen. Dan na een paar tellen vliegt het tot grote verbazing van het kleine kind opeens de lucht in.

Lieveheersbeestje

De liefde voor het Lieveheersbeestje:
Wat veroorzaakt de liefde en de fascinatie voor het lieveheersbeestje. Het kleine kind is gewend dat alle insecten normaal gesproken weglopen zodra ze er een vinger naar uitsteken. Het ervaart daarom de spontane toenadering van het lieveheersbeestje als een blijk van liefde en vriendschap. Daarom zal het kleine kind het lieveheersbeestje ook geen kwaad doen. Zo’n mooi gekleurd glimmend vriendje dat over je hand loopt vinden ze geweldig.

Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestje tegen zinloos geweld:
Lieveheersbeestjes hebben een vertederende uitwerking op mensen en zijn daarom het symbool van de strijd tegen zinloos geweld.

Lieveheersbeestje