blog placeholder

Hier vind je alles over de verzorging van dieren. Je kan bijvoorbeeld zien hoe je een dier moet hanteren.  Ook geef ik informatie over de ogen, oren, en neus van het dier maar ook van het gebit . En nog een paar interesante weetjes.

Dieren lokken en vangen

Het belangrijkste punt om een dier te vangen of te lokken is rustig zijn, want als je gaat rennen achter een dier gaat het gegarandeerd fout de dieren schrikken namelijk en rennen hard weg. Je kunt het beste de dieren naar jou laten komen dat kan je doet door het dier te lokken met wat voer. Als ze daar niet in trappen dan kan je ze in een hoekje drijven. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat het dier zich niet kan verwonden aan bijvoorbeeld, scherpe voorwerpen.

Herkauwers.

In een stal zijn koeien makkelijk te vangen als je maar gebruik maakt van de inrichting van de stal. Begin eerst met het geven van het voer aan het voerhek je zult gelijk merken dat de koeien er naar toe komen.

Lopen de koeien of schapen in een weiland maak dan geburik van het kuddegedrag. Koeien kun je de goede kant op krijgen door achter te laatste koeien te lopen. Bij schapen mot je voor de hele kudde staan en lok ze door met wat voer te rammelen. Je moet vooral je ogen houden op het voorste schaap, wat als het voorste schaap loopt gaan de andere vanzelf mee.

Varkens

Bij varkens is het belangrijk dat je rustig blijft. Een varken is namelijk echt een dier dat zich schuilhoud en is erg stressgevoelig en raakt erg snel in paniek vooral als het dier zich nergens kan verschuilen. Varkens zijn het makkelijkst te sturen door gebruik te maken van drijfschotten. Zet voor de diren eerst een  route af met de schotten en drijf ze er dan door.

Paarden

Een paard is een vluchtdier en moet je ook rustig benaderen. Probeer het paard te lokken en praat met het dier als je ernaartoe loopt. Loopt het paard alsnog weg, blijf dan rustig staan en probeer de paard nieuwschierig te maken. Je kan ook natuurlijk weer voer gebruiken. Lukt het alsnog niet dan kun je het beter later proberen. Als je het paard direct nodig heb kun je het beste hulpvragen aan bijvoorbeerd een vriend of vriendin.

Honden

Als mens moet je een leiderspositie in nemen. Laat de hond naar jou toe komen en niet andersom. Kijk de hond ook niet te strak aan want dat is bedreigend voor de hond. Aai hem niet gelijk over zijn kop als hij bij je komt want dat ziet hij ook als een bedreiging. Laat hem even snuffelen tot hij zich op zijn gemak voelt. Hierna kan je ze gewoon aaien.

Hanteren

Heb je een dier eenmaal gevangen dat moet je hem natuurlijk op de huiste manier vasthouden. Elke dier heeft een andere aanpak. Zorg dus dat je weet hoe je het dier moet vastpakken het dier voelt zich dan ook prettig.

Ogen, oren, neus

Ogen

Normaal horen de ogen vochtig en schoon te zijn. Maar net als bij ons kan er wat vuil in zitten. Bij dieren met lang haar kan het vuil ook aan de vacht blijven plakken. Je kan het vuil weghalen door een zakdoekje of een watje gedept in afgekoeld koken water. In de ooghoek zit het derde ooglid ( knipvlies). Wil je het vuil verwijderen van het oog, veeg dan niet richting de neus maar richting het oor. Zo komt er geen vuil onder het derder ooglid. Als het oog rood is en ook pijnlijk kan het een oogonsteking zijn. Ga dan even langs de dierenarts.

Oren

Gezonde oren horen schoon te zijn en niet vies te ruiken. In het oor vind je alleen wat oorsmeel dat is lichtgeel van kleur. Dat kan je verwijderen met een papieren zakdoekje of met watten gedept in babyolie. Bij honden met zware hangoren of dichtbehaarde oren, moet je extra aandacht besteden aan de oren.

Neus

Dieren met een onbehaarde verharde neusspiegel, zoals de hond hebben een vochtige neus als ze zich goed voelen. Dieren met een behaarde neus zoals een paard hebben een warme neus als ze zich goed voelen. Vogels hebben geen neus maar een snavel.

Het gebit

Kiezen

De kiezen hebben een belangrijke taak in het vermalen van voer. Voor een goeie vermaling hebben de kiezen een vorm die past bij het voer dat de kies moet verwerken. Er zijn 3 soorten kiezen:

– Plooikies: heeft een ribbelig oppervlak ( voor grof voer )
– Knipkies: Heeft scherpe punten  ( voor vlees )
– Knobbelkies: zit tussen de plooi en knip kies in. ( voor alles eters )

Wisselen

De meeste jonge dieren ondergaan een wisseling. De melktanden vallen er dan uit. Het is eigenlijk net als mensen tanden. In deze periode kan het dier zich niet lekker voelen omdat er vaak veel tanden in een keer eruitvallen. Hij doet dan langzamer over het eten en kan last hebben van diaree.

Wassen

De meeste dieren hoef je niet te wassen. Zijn ze vuil voor modder en zand laat ze dan eerst goed opdrogen en kam ze met een borstel. Dan zijn ze alweer schoon. Wil je het dier toch wassen gebruik dan speciale shampoo voor dieren. Deze shampoos ontvetten de vacht niet te veel want het vet zorgt er juist voor dat het haar water en vuil afstoot.

Ik zal ook even vertellen hoe je een hond moet wassen in 14 stappen:

1. Borstel langharige honden eerst uit.
2. Zet de hond vast in de douche.
3. Zorg ervoor dat het niet te glad is.
4. Draai eerst de koude kraan open en meng dan warm erbij
5. Maak de hond helemaal nat.
6. Zorg ervoor dat er geen water in de oren of neus loopt.
7. Draai eerst de warme kraam dicht dan de koude.
8. Verdeel de shampoo over de vacht en masseer het goed hoor.
9. Spoel het goed uit.
10. Wrijf nog een keer de shapoo in en laat het goed schuimen
11. Spoel het goed uit.
12. Druk van voor naar achter en van boven naar beneden het water uit de vacht.
13. Laat de hond zich goed uitschudden.
14. Droog de hond goed af met handdoeken.

Ik hoop dat ik jullie voldoende informatie heb gegeven.