blog placeholder

Ook bij ons huisdier de hond komen allergieen voor zoals bij mensen.

Veel honden hebben hier last van zonder dat de eigenaren het weten omdat de symptomen niet altijd even opvallend zijn.

Zoals mensen kunnen ook honden last hebben van allergieen.  Omdat mensen vaak zelf voelen als er iets niet goed is gaan ze naar de huisarts en laten ze een allergie test doen. 

Bij de dierenarts kan bij honden ook een allergie test gedaan worden. Er wordt dan een stuk haar afgeschoren en daar worden 22 injecties in gegeven met stoffen waar honden allergies voor kunnen zijn, zoals allerlei soorten mijten, pollen etc. Het kan zijn dat deze test geen resultaat geeft. Bij de meeste van deze gevallen is de hond dan allergies voor voedingsbestandsdelen. Dit kan een moeilijk proces worden omdat er nooit door middel van een test aangetoond kan worden voor welk bestandsdeel de hond dan precies allergies is. Het proberen van verschillende voeders voor langere tijd biedt dan vaak een oplossing.

De meest voorkomende symptomen van allergie bij honden zijn;

– Jeuk aan het onderlijf (buik en poten) Hier zie je ook vaak olifantenhuid onder de oksels (verdikking van de huid, vaak zwart gekleurd)

– Jeuk aan en rond de ogen. (De hond gaat vaak met zijn kop schuren over zijn kussen of over het tapijt)

– Steeds terug komende oorontsteking. (Oren laten hangen, vaak eraan krabben en vaak ook piepen tijdens het krabben, vieze stinkende oren)

Al deze symptomen zijn vaak moeilijk op te merken omdat de hond het vaak doet als hij alleen is en niks te doen heeft. Daarom is het belangrijk om eens goed naar je hond te kijken als hij wat vaker krabt dan normaal. Vlooien zijn dus niet altijd de oorzaak van krabben.

Als de allergietest wel een positieve uitkomst geeft dan zijn er verschillende mogelijkheden om het leven van je hond aangenamer te maken. Als een hond bijvoorbeeld allergies is voor huisstofmijt (wat redelijk vaak voorkomt) kan je niks doen om het te genezen. Huisstofmijt zit immers overal en is zo goed als niet mogelijk dood te krijgen. Het beste wat je zelf kan doen is vaak stofzuigen en het kussen van de hond vaker uitwassen. Ook een goede, regelmatige kambeurt is dan goed omdat een hond ook schilfers verliest en je die daarmee zo goed als er uit kan kammen.

Eer zijn verschillende medicijnen die te gebruiken zijn voor je hond in verband met zijn allergie. Een voorbeeld hiervan is een prednisonkeur. Dit is tevens meteen de goedkoopste oplossing. Na een tijdje dit middel te hebben gegeven zal het lijken dat je hond nergens geen last meer van heeft. Maar van binnen wordt er tegelijkertijd van alles aangetast. Zijn lever vervet oa, dit houdt in dat de gemiddelde levensverwachting van je hond 3 a 4 jaar minder zal worden. Voor veel mensen is dit geen optie omdat ze zo lang moglijk plezier van hun hond willen beleven.

Een ander voorbeeld is een imuuntherapie. Hierbij worden de stoffen waar de hond allergies voor is verdund bij elkaar gevoegd. Dit kan dan onder de huid van de hond worden ingespoten. Hierdoor bouwt de hond een hogere weerstand tegen de stoffen waar hij allergies voor is. De hond zal dus altijd allergies blijven maar minder snel een allergische reactie krijgen. Er zitten hier verder geen bijwerkingen aan.

Bij vermoeden van een allergie altijd contact opnemen met een dierenarts. Dat is de enige persoon die de test kan uitvoeren en dingen kan uitlsuiten zodat de hond maximaal geholpen kan worden en een jeukvrij leven tegemoet kan gaan.