blog placeholder

Kinderen houden van dieren. Voor ouders is het vast herkenbaar, elk kind heeft ooit wel eens gezeurd om een huisdier, en na lang zeuren gaan ouders wel eens overstag. Meestal wordt een dier dan in de dierenwinkel of bij een fokker gekocht. Voor een hond of een kat gaat men nog wel eens naar het asiel, maar wist u dat er ook zoiets voor konijnen bestaat?

Mensen zijn snel vertederd door jonge dieren. Zo’n schattig klein katje of pluizig konijntje is moeilijk te weerstaan. Als kinderen dan aangeven dat ze graag een huisdier willen hebben, beslissen ouders vaak dat het misschien wel een leuk cadeau is voor een verjaardag of voor sinterklaas of kerst.
In het begin is het nog leuk, tot de kat in de gordijnen gaat hangen, of het konijnenhok toch wel erg vaak schoongemaakt moet worden. Na een tijdje is het nieuwe er wel van af, en dan wordt het duidelijk dat er ook nadelen kunnen zitten aan het houden van een huisdier. De kinderen raken op het dier uitgekeken en het wordt een strijd wie de hond uit moet laten of het konijn eten moet geven. Veel mensen nemen de nadelen voor lief, en zien voornamelijk de voordelen. Helaas zijn er ook mensen die de beslissing nemen om hun huisdier weg te doen. Soms is er gewoonweg geen andere oplossing mogelijk door omstandigheden, maar vaak komt het ook doordat mensen niet voldoende voorbereid aan een huisdier zijn begonnen.
Vaak is wel bekend waar men terecht kan met een hond of een kat, maar konijnen worden soms gewoon in het bos vrijgelaten. Een konijn dat altijd binnen geleefd heeft, kan niet zomaar naar buiten, een nacht vorst zou hij niet overleven. Zelfs konijnen die in een hok in de tuin hebben gewoond zouden het in het wild niet redden, ze zijn immers gewend aan voer uit een bakje en een fles drinkwater.

Als u overweegt om een konijn aan te schaffen, zorg dan eerst dat u over voldoende informatie beschikt over het houden van een konijn. Alleen op die manier kunt u een weloverwogen beslissing nemen of u goed voor het dier kan zorgen. Er is veel informatie te vinden, u kunt boeken kopen of lenen van de bibliotheek, en ook op internet zijn er veel websites te vinden met informatie. Als u zeker bent van uw zaak kunt u overwegen om een konijn te adopteren in plaats van er een te kopen in een dierenwinkel.

Ook al zijn adoptiekonijnen vaak geen jonge konijnen, dit heeft ook zijn voordelen. De mensen die bij een konijnenopvang werken zijn vaak zeer kundig, en kunnen samen met de vorige eigenaar een goed beeld schetsen van het karakter van een konijn. Hierdoor kunnen ze inschatten welk konijn bij wie past. Een gezin met kinderen heeft weinig aan een konijn dat niet graag opgepakt wordt, en konijnen die van rust houden zijn het best op hun plek bij mensen die zelf ook rustig zijn.
Het geeft ook een goed gevoel dat u op deze manier een konijn een welverdiende tweede kans geeft. Mensen kiezen eerder voor een jong dier, terwijl een volwassen dier net zoveel plezier kan brengen. Vaak is het ook makkelijker, omdat deze dieren al goed zindelijk, ingeënt en gecastreerd zijn. Dit laatste heeft als voordeel dat rammen bij voedsters geplaatst kunnen worden zonder dat er nestjes komen. Castreren verkleint ook de kans op kanker en het voorkomt dat de ram gaat sproeien.
Verder is een konijn uit de opvang in verhouding goedkoper dan een konijn uit de dierenwinkel. Je betaalt maar heel iets meer voor een opvangkonijn, terwijl je zelf veel meer geld kwijt zou zijn aan castreren en inenten.

Op internet zijn diverse websites van konijnenopvangcentra te vinden. Hier kunt u informatie vinden over het houden van konijnen, foto’s zien van konijnen die een baasje zoeken en prijslijsten raadplegen. Als u overweegt om een konijn aan te schaffen, denk dan eens aan een adoptiekonijn!