Wil je voor het eerst een hond kopen? Welke hond past bij jou en je levensstijl? Het is belangrijk om over een aantal zaken na te denken zoals kosten, opvoeding en uitlaten. Een actieve hond vraagt bijvoorbeeld om een actieve baas. Dit artikel helpt je in de zoektocht naar de hond die bij je past.
Aanschaf van een hond: Kies de hond die bij je past.
Het oorspronkelijke werk van de hond
Honden zijn generaties lang gefokt voor diverse werkdoeleinden. Herdershonden bewaakten de schapen en dreven de kudde bij elkaar. Retrievers hielpen bij de jacht, terriërs zijn gefokt om op klein wild te jagen. De meeste honden hebben tegenwoordig geen werk meer en zijn huishond. Toch zit de jacht, het drijven of waken in veel hondensoorten.
Uiterlijk en karakter
Uiterlijk speelt vaak een belangrijke rol bij de keus van een hond. Natuurlijk wil je een hond waar je graag naar kijkt! Aan de andere kant is karakter ontzettend belangrijk. Verdiep je van tevoren in de hondenrassen die je mooi vindt. Neem een kijkje in bijvoorbeeld een rassenwijzer, hondenencyclopedie of kijk op het internet. Een hond die veel beweging en uitdaging nodig heeft, is meestal geen schoothond. In veel rassenwijzers (zoals Toepoels Rassenwijzer) staat informatie over het karakter, verzorging en hoeveel beweging de verschillende rassen nodig hebben.
Stel de volgende vragen aan jezelf en maak daarna een overwogen keuze:
- Kun je de kosten betalen? Het voer, de dierenarts, de mand etc. moeten betaald kunnen worden. W
- Wat ben je van plan om samen met je hond te doen? Wil je samen fietsen, lopen of speuren? Ga je meedoen aan hondentraining of hondensport? Of zit je het liefst op de bank met je hond op schoot?
- Heb je voldoende ruimte voor de hond? Een grote hond past minder goed in een flat. Daar moeten dan echt lange wandelingen tegenover staan. Een hond heeft ook ruimte nodig om zich terug te kunnen trekken, bijvoorbeeld in een mand. In gezinnen met kinderen is dit nog belangrijker.
- Hoeveel tijd per dag heb je om je hond uit te laten? Veel hondensoorten hebben veel energie. Als ze niet genoeg uitgelaten worden/ uitdaging krijgen, gaan ze zich vervelen. Een hond die zich verveelt, kan agressief worden of je meubels vernielen.
- Wil je een onderhoudsvrije hond of heb je tijd om te kammen/ knippen? Veel honden hebben af en toe een kambeurt en een wasbeurt nodig. Sommige honden hebben dagelijkse vachtverzorging nodig en moeten regelmatig naar de hondentrimsalon.
- Wil je een grote of kleine hond? Grote honden eten meer en hebben goede training nodig, anders trekken ze je bijvoorbeeld omver. Natuurlijk moet een kleine hond ook goed opgevoed worden!
- Wil je een puppy of oudere hond? Een pup kost veel tijd wat betreft zindelijkheid en gehoorzaamheid. Aan de andere kant is het leuk om je hond precies zo op te voeden zoals jij wilt. In het asiel zitten ook vele leuke honden. Zo’n hond kun je een fijn tweede leven bieden.
- Wil je een rashond of een kruising? Bij een rashond weet je voor welk werk het ras is gefokt. Je weet van tevoren welke ziektes voor komen bij een ras. Ook weet je hoe groot de hond zal worden en hoe het er eruit zal zien. Aan een rashond hangt vaak een duurder prijskaartje. Hoe een kruising qua werkgedrag, uiterlijk en grootte wordt, is vaak een verrassing. Kruisingen zijn over het algemeen goedkoper en gezonder dan rashonden.
- Gaat de hond mee op vakantie of is er oppas geregeld? Er zijn zat hondenpensions en uitlaatservices, maar u moet er op tijd bij zijn. Elke jaar worden er weer honden gevonden die achtergelaten zijn wegens vakantie.
Heeft u er goed over nagedacht?
Past de hond die u zo mooi vindt, nog steeds bij u? Neem dan eens een kijkje bij deze honden in het echt. Veel rasverenigingen willen u daar graag bij helpen. Op een hondenshow kunt u ook veel honden in actie zien. Eigenaren vertellen graag over hun hondenras. Daarna is het tijd om op zoek te gaan naar de pup of oudere hond.
Honden staan te koop in advertenties, hondenbladen en op het internet. Ook op verkoopsites als Marktplaats staan goede fokkers. Er zitten helaas ook broodfokkers tussen. De meeste rasverenigingen houden een puppylijst bij. Lidmaatschap is meestal wel verplicht, maar je krijgt er goede begeleiding voor terug.
Ga niet alleen op een foto af, maar ga altijd kijken. De puppen of oudere honden moeten er gezond en schoon uit zien. Puppy’s moeten ingeënt, gechipt en ontwormd zijn. Ga op je gevoel af. Pas op met zielige zwakke puppy’s. Ze kunnen ziek zijn en hoge dierenartskosten met zich meebrengen.
Veel succes met de zoektocht!