blog placeholder

Azijnzuur molecuul
Ik gebruik sinds kort hele goedkope schoonmaakazijn om op een natuurvriendelijke manier  het onkruid tussen mijn terrastegels weg te halen. Dit natuurvriendelijke huismiddeltje werkt uitstekend. Nu ik het een tijdje gebruik blijft het onkruid vrijwel geheel weg. Omdat mij dat zelfs met milieubelastende professionele herbiciden (onkruidbestrijdingsmiddelen) al die jaren daarvoor niet gelukt is rijst bij mij de vraag hoe natuurvriendelijk schoonmaakazijn feitelijk is en wat het verschil is tussen de voor consumptie bestemde natuurazijn en schoonmaakazijn.

Wat is azijn?
Azijn is een oplossing van minimaal 4% azijnzuur in water. Over het algemeen zit er in azijn tussen de 4% en de 15% azijnzuur. De chemische formule van azijnzuur is CH3-COOH en de wetenschapelijke naam is ethaanzuur. Zuiver watervrij azijnzuur is een kleurloze vloeistof die bij temperatuur lager dan 17 °C stolt tot heldere kleurloze kristallen en in die toestand ook wel ijsazijn wordt genoemd.

Is azijn een natuurvriendelijk onkruidbestrijdingsmiddel?
Op Wikipedia staat dat azijn wordt gebruikt als goedkoop onkruidbestrijdingsmiddel in de ecologische landbouw. Daaruit maak ik op dat de door mij gebruikte schoonmaakazijn een natuurvriendelijk onkruidbestrijdingsmiddel is.

Hoe wordt natuurazijn voor consumptie gemaakt?
Natuurazijn wordt op traditionele wijze bereid met behulp van de azijnzuurbacterie Acetobacter die  van nature in hout zit. Om het natuurazijn  productie proces plaats te laten vinden worden alcoholische dranken over houtkrullen gecirculeerd bij 30-35 °C. Als grondstof hiervoor kunnen dienen, oude wijn, vergist appelsap of andere alcoholhoudende natuurproducten. De verschillende op deze traditionele wijze vervaardigde natuurazijnen hebben ieder een eigen geur en smaak en wordt dan ook veelal in de keuken toegepast.

Hoe wordt azijn voor industrieel gebruik gemaakt?
Er zijn een aantal methodes om azijn voor industrieel gebruik te produceren. De wereldwijd het  meest gebruikte methode is het Monsanto-proces waarbij bij circa 180 °C en onder hoge druk (30 tot 40 atmosfeer) uit methanol en koolstofmonoxide azijnzuur wordt gemaakt met behulp van een katalysator (kobalt-, rhodium- of indiumverbindingen). Met deze methode van het omzetten van methanol en koolstofmonoxide tot azijnzuur is het bereikte azijnzuur percentage zeer hoog (ca. 99%). Minder gangbare methodes zijn de productie van azijnzuur uit aceetaldehyde door oxidatie aan de lucht met behulp van een katalysator (mangaan-, kobalt en chroomzouten), de productie van azijnzuur uit butaan door oxidatie aan de lucht onder verhoogde temperatuur met behulp van een katalysator (mangaan, kobalt en chroomzouten) en de productie van azijnzuur uit een reactie van water met azijnzuuranhydride.

Waar kun je industriële of schoonmaakazijn voor gebruiken?
Industriële of schoonmaakazijn kun je gebruiken tegen brandnetelsteken, als goedkoop onkruidbestrijdingsmiddel en om apparaten te ontkalken.