blog placeholder

Ik kwam het woord gloeilichaam voor het eerst tegen in het boek “de schrijver en zijn meisjes” van Peter Drehmans. Hij gebruikt het in een zin waarin een insect afbrandend en afbladderend tussen een lampenkap en een gloeilichaam rondvliegt. In de context van dat verhaal lijkt het woord gloeilichaam een lamp te betekenen. Dit betekend het echter niet, maar wat is een gloeilichaam dan wel?

Betekenis van gloeilichaam:
De betekenis van gloeilichaam is een object dat dusdanig heet wordt dat het begint te gloeien.

fallot motorcycle headlight

Voorbeeld 1:
Het eerste voorbeeld van een gloeilichaam stamt uit 1914. In de A.N.W.B. Kampioen van 13 maart 1914 staat dat een Engelse fabrikant Fallot dat jaar op het idee is gekomen om in een koplamp van een motorfiets een gloeilichaam in de vorm van een pastille aan te brengen in plaats van kousjes. Dit gloeilichaam in de vorm van een pastille bleek wel bestand tegen de trillingen die tijdens het rijden op een motorfiets ontstaan. Door het toepassen van een gloeilichaam in de vorm van een pastille gaf de lamp twee keer zoveel licht met hetzelfde gasverbruik.

Gloeikop motor

Voorbeeld 2:
Het tweede voorbeeld van een gloeilichaam is de gloeikop (ook wel gloeiplaat of gloeipunt genoemd) in een gloeikop motor. Het gloeilichaam neemt hierin de plaats in van een elektrische bougie. De naam gloeilichaam is afgeleid van het feit dat het gloeilichaam zo gloeiend heet wordt gemaakt dat het de brandstof in de cilinder tot ontbranding brengt. Door de motor vervolgens op de juiste manier te belasten blijft het gloeilichaam zonder externe warmtebron dusdanig op temperatuur dat hij blijft gloeien en daardoor zal het gloeilichaam steeds de nieuwe brandstof die in de cilinder wordt gespoten tot verbranding brengen zodat de motor blijft draaien. Motoren met een het gloeilichaam worden vooral op kleine schepen gebruikt omdat ze eenvoudiger zijn en minder storingsgevoelig als motoren met een elektrische bougie.

Zandstraler

Voorbeeld 3:
Een derde voorbeeld van een toepassing van een gloeilichaam is in zandstraalapparaten die in de tandtechnische laboratoria worden gebruikt voor het verwijderen van inbeddingsmassaresten, oxiden aan gietstukken en voor oppervlaktebehandelingen.