blog placeholder

Collodion is een extreem brandbare dikke stroperige vloeistof. Collodion wordt  in de betere make-up winkels verkocht onder de naam Rigid* Collodion. Hoewel de naam anders doet vermoeden is Rigid Collodion een vloeistof.

*Het Engelse voorvoegsel Rigid kan gebruikt worden voor het omschrijven van een fysieke eigenschap en betekend dan stijf, hard, stevig, onbuigzaam en inelastisch of als een omschrijving van een houding van een persoon en betekend dan stevig, onbuigzaam, onveranderlijk, hard en snel en ijzersterk.

Collodion structuur

Collodion:
Collodion is cellulosenitraat met een lage nitreringsgraad, opgelost in een mengsel van ethanol en di-ethylether. Deze nitraatarme dikke stroperige vloeibare vorm van collodion werd vroeger gebruikt als kleefmiddel om de lichtgevoelige laag op een fotografische plaat op te kunnen aanbrengen. Collodion met een hoge  nitreringsgraad noemt men ook wel schietkatoen en is extreem brandbaar. Schietkatoen wordt gebruikt voor het vervaardigen van reukloze munitie. De nitraatarme dikke stroperige vloeibare vorm van collodion wordt tegenwoordig nog wel gebruikt als drager in middelen tegen wratten, om de werkzame bestanddelen salicylzuur en melkzuur langdurig in contact met de wrat te brengen.

Rigid Collodion:
Rigid Collodion, ook wel “Litteken vloeistof” genoemd, is een heldere collodion  oplossing gemaakt  om te gebruiken als speciale effecten Make-up voor het creëren  littekens huid. Als je de Rigid Collodion ” Litteken vloeistof ” op  een klein gebied van de huid “schildert” ontstaan er als het opdroogt  rimpels op de huid. Je kunt grotere litteken effecten creëren door deze handeling  meerdere keren te herhalen. Je kunt de met Rigid Collodion op deze manier gecreëerde littekens heel eenvoudig weer verwijderen door ze er gewoon af te pellen.

Celluloid film

Celluloid:
Als je het oplosmiddel uit collodium laat verdampen blijft er celluloid over. Celluloid is een semisynthetische polymeer en was één van de eerste bruikbare kunststoffen. Celluloid kan namelijk makkelijk gegoten en bewerkt worden  maar de brandbaarheid is extreem en celluloid is daarom als kunststof verdrongen. Celluloid is vooral bekend geworden door het gebruik als materiaal voor het vervaardiegen van filmrollen. Celluloid wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt voor het vervaardigen van tafeltennisballetjes en gitaarplectrums en als de dunne bekleding van de houten kast van accordeons.