blog placeholder

Het begrip denkraam bestaat pas sinds 1949 toen het werd geïntroduceerd door de dwerg Kwetal. Net als vele andere uitdrukkingen van de dwerg Kwetal werd ook het begrip denkraam heel snel gemeengoed in Nederland. Een paar jaar later had daarom ook iedere Nederlander al een denkraam. Van het begin af aan was er tussen de denkramen van de mensen onderling een groot verschil. In de eerste jaren wisten de mensen echter niet van elkaars denkraam af en was iedereen dus tevreden met de grote van zijn denkraam. Na verloop van tijd werden de onderlinge verschillen in de grote van de denkramen meer bekend en kwamen veel mensen erachter dat ze een veel kleiner denkraam hadden dan de meeste mensen.

Denkraam:
Om de grote van je denkraam te kunnen bepalen moet je eerst weten wat een denkraam precies is. Volgens de zoon van de bedenker van het woord gebruikte de dwerg Kwetal denkraam in de betekenis van verstand, brein of geest. Volgens Wikipedia is denkraam een neologisme* (een taalelement dat nieuw is in een taal). Dit is echter achterhaalt, denkraam was in 1949 inderdaad een neologisme maar nu, ruim 60 jaar later is het dat niet meer. Volgens Wikipedia heeft denkraam geen exacte eenduidige betekenis maar is het een aanduiding voor het vermogen tot begrijpen maar ook wel referentiekader, denkkader of paradigma**.

Denkraam

*Neologisme:
Volgens Taallink is neologisme het tegengestelde van heimwee en slaat het op de gemoedstoestand van iemand die weg wil van zijn thuisomgeving en hevig naar verre horizonten verlangt. Neologisme zou dus een synoniem zijn voor zwerfdrift, dromomanie en fugue.

Dwerg Kwetal

** Paradigma
Een paradigma is een term die gebruikt wordt in de wetenschapsfilosofie om een samenhangend stelsel van theorieën en modellen aan te duiden die een denkkader (denkraam) vormen waarin de werkelijkheid nauwkeurig onderzocht en ontleed kan worden en vervolgens opgeschreven kan worden.

denkramen

Wat bepaalt de grote van je denkraam en hoe kun je het vergroten?
De grote van je denkraam wordt bepaald door de mate van ontwikkeling van je verstand, brein en geest. Je kunt dus je denkraam vergroten door je verstand, je brein en je geest respectievelijk te trainen en te verruimen. Hierbij moet aangetekend worden dat het vergroten van je verstand en je brein eenvoudig bereikt kan worden door studie en training maar dat dit niet vanzelfsprekend een ruimere geest tot gevolg heeft.