Heel veel dingen die de mens maakt zijn recht en slecht. De natuur werkt daarentegen heel vel met welvingen. Wat is het geheim van die natuurlijke welvingen en waarom zijn welvingen zo aantrekkelijk.
Welvingen:
Met het woord welvingen worden gladde glooiende vormen bedoeld. Welvingen ontstaan door een verschil in hoogte of omvang van een object of een lichaam. In de natuur ontstaan welvingen spontaan doordat de groei of de verplaatsing van materie onderhevig is aan natuurlijke wiskundige functies die ten grondslag liggen aan de groei of de verplaatsing van de materie. Dit is de zogenaamde welving formule. De mate van welving behorende bij een bepaalde welving formule wordt bepaald door de welving constante Cw. We kunnen bij een bepaalde welving behorende welving constante berekenen met de formule Cw = (α1*t/b+ α2*t2/b2)*b6 waarbij α1, en α2 w berekende waardes zijn en b een gegeven waarde.
Voorbeelden van mooie natuurlijke welvingen:
Je kunt zelf door middel van de hierna beschreven proefopstellingen een paar veel voorkomende vormen van mooie natuurlijke welvingen maken.
Welving proef 1:
Voor de eerste welving proef heb je een meloen nodig met een doorsnede van ongeveer 30 cm, een surfplank en een nat mouwloos T-shirt met een wijde halsopening. De uitvoering van deze proef is als volgt. Schuif het natte T-shirt over de top van de surfplank tot de halsopening strak rondom de punt zit en niet verder naar beneden zakt. Leg de surfplank op een 50 cm hoge rug van zand. Snij de meloen in tweeën en schuif deze van onderaf in het T-shirt naast elkaar op de surfplank tot ze net zichtbaar zijn in de halsopening van het T-shirt.
Welving proef 2:
Voor de tweede welving proef heb je een twee aubergines nodig met een maximale diameter van ongeveer3 cm een rugbybal en een latex badmuts. De uitvoering van deze proef is als volgt. Schuif de badmuts strak om de punt van de rugbybal. Schuif vervolgens de twee aubergines net smalle kanten naar in de badmuts tot de punt van de rugbybal.