blog placeholder

Waarom wordt het nooit vrede

Ook vandaag woedt of woeden er ergens ter wereld een of meerdere oorlogen. Het betreft hierbij tegenwoordig hoofdzakelijk burgeroorlogen en niet zo zeer oorlogen tussen staten onderling. Ondanks dat de overgrote meerderheid van de mensheid tegen oorlog is heerst er nog steeds geen wereldwijde vrede. Hoe komt dit en waarom komt er nooit vrede.

Oorlog:
Oorlog is een fenomeen dat is uitgevonden door de mens. Zodra de hersenen van de prehistorische mens zover ontwikkeld waren dat ze in georganiseerd verband konden besluiten een rivaliserende groep prehistorische mensen aan te vallen om ze te verdrijven of te onderwerpen ontstonden de eerste oorlogen. Dit kwam zelfs zo vaak voor dat het de hoofddoodsoorzaak van de prehistorische mens was. Uit onderzoek is gebleken dat deze prehistorische stammenoorlogen (percentueel) gemiddeld 20 keer dodelijker waren dan de oorlogen van de 20e eeuw. Uit archeologische vondsten blijkt dat zo’n 50% van de vele uit die periode opgegraven resten door geweld is omgekomen.

tabel

Waarom wordt het nooit vrede?
Zolang de denkende mens bestaat is er nog nooit sprake geweest van vrede. Uit bovenstaande tabel zou je geneigd zijn te denken dat er over een aantal jaren, door de verdere intellectuele ontwikkeling van de mensheid, uiteindelijk toch vrede zal ontstaan. Ik ben er echter van overtuigd dat dit niet het geval zal zijn. De reden hiervoor is de niet te remmen groei van de wereldbevolking. Alle oorlogen, ook de oorlogen die uit naam van een geloof of ideaal worden gevoerd, hebben namelijk maar één reden namelijk, tekorten. Het is een gegeven dat er over een paar jaar door de verregaande overbevolking in het Midden-Oosten als eerste een gebrek aan drinkwater gaat ontstaan. Dit zal het begin zijn van een periode van oorlogen die, zolang de mensheid in dit tempo door blijft groeien, eeuwig zal duren.