blog placeholder

We weten allemaal dat een computer alleen maar kan tellen met nullen en enen. Tenminste zo geven wij dat weer. Een computer kan echter alleen maar schakelingen razendsnel aan en uit zetten. Wij kunnen dit proces sturen door onze opdrachten als nullen en enen in te voeren waarna de computer bij iedere 1 een schakeling aan zet en bij iedere nul een schakeling uit zet. Ik ben helaas op dit gebied een leek dus hoe dit proces werkt kan ik je helaas niet vertellen. Wat ik wel wil proberen uit te zoeken is hoe je binair kunt tellen met alleen maar nullen en enen.

Binair tellen

Tutorial binair tellen – tellen met alleen nullen en enen

Binair tellen

gewoon tellen:

Wij werken normaalgesproken met het decimale getallenstelsel. We weten niet beter dus we staan er eigenlijk niet bij stil waarom we een decimaal getallenstelsel hebben. De reden ligt letterlijk voor de hand, twee handen om precies te zijn. We tellen in series van tien omdat we tien vingers hebben. Deze series lopen steeds van 0 t/m 9. Dus; 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9. Om na de tiende vinger weer door te kunnen tellen zetten we een 1 om aan te geven dat we één serie afgerond hebben en tellen vervolgens achter die 1 weer van 0 t/m 9. Dus 11,12,13,14,15,16,17,18,19. Nu zetten we na de tiende vinger een 2 om aan te geven dat we twee series afgerond hebben en noteren vervolgens achter die 2 weer één voor één het toenemend aantal vingers. Samengevat dus het aantal voltooide vingerreeksen (de eerste voltooide vingerreeks wordt net als de eerste vinger aangeduid met 0) met daarachter het aantal vingers waar we zijn.

Binair tellen

Sextaal tellen:

Dat wij decimaal tellen is puur toeval omdat wij geboren zijn met 10 vingers. Maar je hoeft niet tot 10 te kunnen tellen om te kunnen rekenen. Als we toevallig met 6 vingers geboren zouden zijn konden we ook tellen door middel van het aantal voltooide vingerreeksen (de eerste voltooide vingerreeks wordt net als de eerste vinger aangeduid met 0) met daarachter het aantal vingers waar we zijn. Dit zou er als volgt uitzien. 0,1,2,3,4,5, (twee handen vol) 10,11,12,13,14,15 (twee handen vol) 20,21,22,23,24 (twee handen vol) enzovoorts.

Binair tellen

Binair tellen:

Stel je nu voor dat we toevallig met 2 vingers geboren zouden zijn dan zouden we als volgt tellen door middel van het aantal voltooide vingerreeksen (de eerste voltooide vingerreeks wordt net als de eerste vinger aangeduid met 0) met daarachter het aantal vingers waar we zijn. Dit zou er als volgt uitzien. 0,1 (twee handen vol) 10,11 (twee handen vol) 100, 101 (twee handen vol) 110, 111 (twee handen vol) 1000, 1001 (twee handen vol) enzovoorts.

Binair tellen

Eenvoudig omzetten van decimaal naar binair:

Het omzetten van decimale getallen naar binaire getallen is gelukkig heel snel te doen in Excel of een ander spreadsheet programma. De formule voor het omrekenen van binair naar decimaal in Excel is: =DEC.N.BIN() waarbij het om te rekenen decimale getal (of de celcoördinaten waarin het staat) tussen de haakjes moet staan.