Streetdance betekent letterlijk straatdans. Streetdance is niet, zoals bijvoorbeeld de Foxtrot, de Samba, de Tango en andere bekende dansen, een dans met een vast patroon maar Streetdance is een verzamelnaam voor groot aantal dansvormen en dansstijlen. Alle dansvormen en dansstijlen die onder de noemer Streetdance vallen zijn, in tegenstelling tot de meeste van oudsher gangbare dansvormen en dansstijlen die veelal ontwikkeld zijn in dansinstituten, voor het overgrote deel ontwikkeld op straat. Daarnaast zijn aantal dansvormen en dansstijlen die onder de noemer Streetdance vallen ontwikkeld op de middelbare scholen en in clubs.
Kenmerken van streetdance
Één van de meest in het oog springende kenmerken van Streetdance is de kledingstijl van de dansers. De kledingstijl van de Streetdancers vindt zijn oorsprong vooral in de achterbuurten van het New York van de jaren 80 van de vorige eeuw. Deze eerste Streetdancers kleedden zich meestal in zogenaamde Baggy Clothes, dit betekend letterlijk “zakkige kleding”. De term Baggy Clothes wordt in het Engels gebruikt voor zeer ruim vallende broeken en shirts. De beoefenaars van Streetdance dragen deze zeer ruim vallende broeken en shirts vanwege de bewegingsvrijheid die deze kleding ze verschaft tijdens het dansen. Het Streetdancen zelf laat zich eigenlijk heel moeilijk omschrijven. Streetdance is namelijk aan een continue verandering onderhevig omdat de meeste bewegingen (moves) geïnsprireerd zijn op de op dat moment populaire videoclips. Dit zijn meestal Hiphop, Rapmuziek en Urbanpopmuziek (R&B). Er zijn wel een aantal steeds terugkerende elementen in het Streetdance. Zo worden er meestal snelle en flitsende bewegingen gemaakt die heel makkelijke losjes lijken. Streetdance is dus niet gewoon dansen, maar een meer een combinatie van techniek, pasjes en een goed ritmegevoel. Een voorbeeld van een vaak terugkerende “move” is de Snake. Hierbij rolt men als het ware als een slang met het lichaam over de grond.
Onderricht streetdance in nederland
Streetdance wordt tegenwoordig in Nederland ook wel gezien als een onderdeel van de, in de jaren 70 ontstane, Funkdance en Hiphop dansstijlen. Streetdance onderscheid zich in Nederland echter op een groot aantal onderdelen van Funkdance en Hiphop dansstijlen. Het eerste belangrijke verschil is dat Streetdance in Nederland ingedeeld wordt onder de sport en niet onder de dans. Streetdance wordt daarom in Nederland ook vooral op sportscholen onderwezen. Naast het Streetdance onderricht op sportscholen zijn er ook een aantal in Hiphop en Streetdance gespecialiseerde dansscholen in Nederland.
Streetdance als sport
Omdat Streetdance als een sport wordt beschouwd worden er ook wedstrijden georganiseerd waarin de diverse Streetdancers het tegen elkaar op kunnen nemen. Deze wedstrijden worden ook wel een DanceRace genoemd. Streetdance is een internationale wedstrijdsport. Om de de top te bereiken moet je natuurlijk veel talent hebben maar ook heel vaak en hard trainen. Bij de wedstrijden wordt er gestreden in 5 verschillende leeftijdsgroepen. De namen van deze leeftijdsgroepen refereren aan de oudste van het team. De verschillende leeftijdsgroepen zijn, de minicategorie (mini’s), de minderjarige categorie (cadetten), de juniorcategorie (junioren), de jeugdcategorie (jeugd) en de seniorcategorie (senioren).
Streetdance moves
Streetdance kent geen vaste “moves’ maar om je toch een idee te geven hoe het gaat zal ik er een aantal beschrijven. De bekendste, de “snake” (rollen als een slang over de grond) heb je al eerder in dit artikel gelezen. Er worden ook veel discobewegingen gemaakt, dit zijn bewegingen zoals bijvoorbeeld John Travolta maakte in de film Saturday Night Fever. Ook zijn er veel “moves” , zoals de “popin n locking” “move”, gebaseerd op de Funky “moves” van bijvoorbeeld James Brown. Maar de meeste, wereldwijd bekende “moves” zoals de moonwalk, glides, de running man, de shufflesteps, de points en de wristrolls zijn geïntroduceerd door Michael Jackson.