blog placeholder

Machu Picchu is de bekendste bewaard gebleven oude stad van de Inca’s. De stad is rond 1450  op een hoogte van ongeveer 2400 meter gebouwd tussen de steile bergpieken Machu Picchu en Huayna Picchu. De stad is genoemd naar één van de twee steile bergpieken waartussen de stad is gebouwd . De namen Machu Picchu en Huayna Picchu betekenen in de taal van de plaatselijke indiaanse bevolking, het “Quichwa”, respectievelijk  “Oudeman hoogte” en “Jonge berg”.

Machu Picchu

Historie:

De historie van de stad Machu Picchu is er één vol met raadsels. De wetenschappers hebben nooit een verklaring kunnen vinden waarom de Inca’s op zo’n afgelegen plek een stad hebben gebouwd. De stad is namelijk alleen maar omringd door woeste bergen en was in de Incatijd alleen te voet bereikbaar over steile paden en was het enkele dagen lopen vanaf de dichtstbijzijnde stad Cuzco. De verklaringen die de wetenschappers voor de bouw van een stad op deze plek hebben bedacht zijn daarom heel divers. De grootste groep wetenschappers* denkt dat de stad een vakantieverblijf was voor edelen en koningen omdat er  veel verblijven voor edelen en hun dienaren gevonden zijn. Een andere groep wetenschappers denkt dat de stad een handelscentrum was voor cocabladeren vanwege de centrale ligging tussen de vele coca plantages. En een laatste groep wetenschappers denkt dat de stad een vestingstad was ter verdediging van het Incarijk.

Machu Picchu

*Als meest waarschijnlijke verklaring wordt door steeds meer wetenschappers aangenomen dat de stad een vakantieverblijf was voor edelen en koningen. Deze mogelijkheid geeft namelijk de meest aannemelijke verklaring voor het feit dat de stad na 100 jaar vrij plotseling verlaten werd. In die tijd werden de Inca’s namelijk verslagen door de Spanjaarden waardoor de edelen en koningen hun macht en geld kwijtraakten en niet meer op vakantie konden gaan naar Machu Picchu.

Machu Picchu

Door zijn afgelegen ligging is de stad na de overwinning van de Spanjaarden nooit door de Spanjaarden ontdekt en dus als enige Incastad niet geplunderd door de Spanjaarden. Helaas werd de stad in 1867 ontdekt door de Duitse houthandelaar en goudzoeker Augusto Berns die de stad plunderde en de historische schatten verkocht aan Europese musea. Augusto Berns heeft echter nooit aan iemand verteld waar hij de schatten had gevonden. Pas in 1911 ontdekte de Engelse historicus Hiram Bingham tijdens een onderzoek naar de Inca-paden de stad bij toeval en maakte hij de vondst wereldkundig.

De belangrijkste bezienswaardigheden van machu picchu

DE ZONNETEMPEL

De zonnetempel:

De Zonnetempel is gebouwd voor de belangrijkste god van de Inca’s de zonnegod “Inti” en staat daarom in het centrum van de stad. Het ronde gebouw is gebouwd ter bescherming van een grote ceremoniële steen en wel zo dat als de winterzon door het raam naar binnen schijnt, het precies op de grote ceremoniële steen valt.

INTIHUATANA

Intihuatana:

 De Intihuatana is een rots in het centrum van de stad. Tijdens de zonsopkomst valt er een schaduw op de steen waardoor het gebruikt kan worden als zonnewijzer. Waarschijnlijk bestudeerden de Inca’s de sterren en de zon vanaf die plaats bestaat het vermoeden dat de Inca’s het magnetische noorden met de Itihuatana konden vinden.

TEMPEL VAN DE DRIE RAMEN

Tempel van de drie ramen:

De Tempel van de Drie Ramen is, zoals de naam al zegt, een tempel met drie ramen. In De Tempel van de Drie Ramen ligt een heilige steen met drie treden die de drie werelden representeren: Ukja Pacha (de onderwereld), Kay Pacha (de aarde) en Hanan Pacha (de hemel).

HOOFDTEMPEL

Hoofdtempel:

De Hoofdtempel is de grootste tempel van Machu Picchu en hoewel het de grootste tempel van de stad is, is het nog steeds niet duidelijk welke godheid er in werd vereerd.

DE TEMPEL VAN DE CONDOR

De tempel van de condor:

De Tempel van de Condor* is gebouwd ter ere van Apu Kuntur (de Condor-god). De condor was, naast de slang en de poema, een van de heilige dieren van de Inca’s. Er staat een sculptuur die een landende condor uitbeeldt. Een legende van de tempel is dat het gebruikt werd als gevangenis.

Andes condor

*CONDOR: http://nl.wikipedia.org/wiki/Andescondor
Met de Condor wordt hier de Andescondor bedoeld. De Andescondor is een gierensoort binnen de groep Cathartidae, waartoe alle gieren in de Noord- en Zuid Amerika behoren.

Meer informatie over de Inca stad Machu Picchu kun je vinden op  http://nl.wikipedia.org/wiki/Inca%27s