blog placeholder

Om het beste verhaal ter wereld te schrijven is het eerst nodig om vast te stellen waar een verhaal aan moet voldoen om uitgeroepen te worden tot het beste verhaal ter wereld. Om dit vast te stellen ben ik op zoek gegaan naar zoveel mogelijk kenmerken van een goed verhaal. Na een uitgebreide  inventarisatie van deze kenmerken heb ik vervolgens vastgesteld met welke van deze kenmerken je gegarandeerd het beste verhaal ter wereld kunt schrijven. Hieronder volgt de lijst van kenmerken die ik verzameld heb op internet met daarachter de zwaarte die ieder kenmerk gemiddeld wordt toegekend.

Kenmerken van een goed verhaal:

1- in een goed verhaal zit ongeveer halverwege een radicale wending waardoor het verhaal een compleet andere kant op gaat. zwaarte 1
2- in een goed verhaal wordt een dogma doorbroken en iets acceptabel gemaakt wat daarvoor onacceptabel was. zwaarte  2
3- in een goed verhaal is de omschrijving van de entourage, d.w.z. de tijd en de plaats, perfect. zwaarte  2
4- een goed verhaal eindigt met een climax met daaropvolgend een conclusie die alles verklaart. zwaarte  2
5- in een goed verhaal kloppen alle details logisch met elkaar. zwaarte  3
6- een goed verhaal is authentiek. zwaarte  2
7- een goed verhaal voegt iets toe aan je dagelijkse doen en laten. zwaarte  1
8- een goed verhaal heeft een universele zeggingskracht. zwaarte  1
9- een goed verhaal is niet te langdradig. zwaarte  2
10- een goed verhaal moet geloofwaardig zijn. zwaarte  4
11- een goed verhaal heeft sterke hoofdpersonen waar de lezer zich mee kan identificeren. 4x
12- in een goed verhaal zitten tegenslagen die de hoofdpersoon overwint. zwaarte  2
13- een goed verhaal blijft voor altijd hangen en verandert de lezer. zwaarte  2
14- een goed verhaal spreekt de lezer dusdanig aan dat hij, a.h.w., in het verhaal getrokken wordt. zwaarte  2

Conclusie:
Het beste verhaal ter wereld moet dus voldoen aan al deze kenmerken en van deze kenmerken zijn de geloofwaardigheid en het logisch kloppen van alle details de twee belangrijkste. Om je verhaal het beste verhaal ter wereld te kunnen laten worden moet het dus geloofwaardig zijn en moeten alle details kloppen.

Het beste verhaal ter wereld:

Het beste verhaal ter wereld heb ik jaren geleden al geschreven. Het gaat over hoe een kansloze moslim baby die nadat zijn hele familie door het regime is uitgemoord door zijn buren uit het toenmalige dictatoriale Irak wordt gesmokkeld en door een Nederlands echtpaar als eigen kind wordt aangegeven bij het gemeentehuis. Vanaf dat moment is het jongetje opeens een geboren Nederlander. Zijn ouders hebben het jongetje nooit verteld dat hij eigenlijk een Irakese moslim is. Het jongetje groeit op als een rasechte Nederlander en naarmate hij ouder wordt ontwikkeld hij zich tot een man met sterke Nationalistische ideeën. Dit past echter niet bij zijn donkere haren en om die reden besluit hij zijn haar te blonderen. Tot de dag dat hij zijn eeneiige  tweelingbroer ontmoet in een asielzoekerscentrum. Het is alsof hij in de spiegel kijkt en op dat moment beseft hij dat hij zelf een Irakese moslim is. Dit is voor hem echter onacceptabel omdat dit voor hem, tegenover de miljoenen mensen die op hem gestemd hebben, een enorm gezichtsverlies zou zijn. Daarom draait hij de situatie om. Het feit dat hij naar Nederland gesmokkeld is en erkend is door Nederlandse ouders is , doordat hij geen Irakese familieleden meer heeft, niet te bewijzen en hij beseft dat als het andersom zou zijn dat het dan evenmin te bewijzen zou zijn. Hij besluit daarom om zijn invloed aan te wenden en zijn eeneiige  tweelingbroer asiel te verlenen op basis van het verhaal dat zijn broer als baby direct na de geboorte, door toedoen  van de van oorsprong Irakese arts die de keizersnee uitvoerde, uit het ziekenhuis is gesmokkeld. De moeder, die tijdens de bevalling onder narcose was, heeft daar, door de narcose, nooit weet van gehad en wist niet beter als dat ze één zoon had gebaard. Omdat zowel zijn vader als zijn moeder al overleden zijn en ook hij verder geen familie meer heeft is zijn verhaal net zo aannemelijk als de waarheid.