blog placeholder

Relativiteit 1

Na 100 jaar is eindelijk het bewijs gevonden voor het laatste ongeteste element van Einsteins relativiteitstheorie. Het betreft het eerste directe bewijs van de kosmische inflatie theorie. Uit dit bewijs blijkt dat we nog steeds leven in de Big Bang en dat het hele heelal en alles wat zich daarin bevindt nog steeds uitdijt.

De Oerknal of te wel de Big Bang:
De Oerknal of te wel de Big Bang theorie is 100 jaar geleden door Albert Einstein beredeneerd als direct gevolg van zijn relativiteitstheorie. Uit Albert Einstein zijn berekeningen bleek dat het heelal moest zijn ontstaan uit één, enorm heet, zogenaamd “singulair” punt waarin geen tijd en ruimte bestonden.

* Een singulariteit is in de kosmologie een punt met een oneindig klein volume en een oneindige grote dichtheid.

Het bewijs voor De Oerknal of te wel de Big Bang:
De hypothese voor de Oerknal of te wel de Big Bangtheorie is in 1927 bedacht door Prof. dr. Mgr. Georges Lemaître. In deze theorie verklaart hij de metrische uitdijing van het heelal. Volgens deze theorie wordt ruimte-tijd bepaald door een Metrische tensor die door de tijd heen zo verandert dat de ruimtelijke dimensies groeien of uitrekken als het heelal groter wordt.

Relativiteit

Hoe kun je leven in de Oerknal of te wel de Big Bang?
De Oerknal of te wel de Big Bang is ook nu nog gaande. Dit betekend dat het heelal nog steeds uitdijt. We hebben hier echter geen erg in omdat ook alles wat in het heelal zit mee uitdijt. Omdat wij met dezelfde snelheid uitdijen als het heelal veranderd er voor ons niets. Heel veel mensen zullen dit niet begrijpen want zij zien in gedachten een steeds groter worden heelal waarin de afstanden tussen de hemellichamen toenemen. Dit is theoretisch gezien wel het geval maar in de praktijk niet. Dit is als volgt te verklaren. Het meetlint waarmee je de afstand tussen twee objecten meet dijt met dezelfde snelheid uit dus blijft de fysiek gemeten afstand hetzelfde. Ook wij worden groter dus ook ten opzichte van ons blijft alles even groot en ver. Het maakt dus in de praktijk niet uit of het heelal zo groot is als een voetbal of oneindig groot. Wij dijen net zo snel uit dus ervaren wij het als hetzelfde heelal dus veranderd er niets aan ons leven.