blog placeholder

De goedkoopste manier om naar de Ta Prohm tempel in Cambodja te gaan is door in het spel  Tomb Raider, met behulp van een 3D virtual reality device, met Lara Croft virtueel mee te liften als ze op zoek gaat naar oudheidkundige schatten. Je kunt namelijk het spel Tomb Raider al voor ongeveer 13 euro kopen via Marktplaats.

001 Ta Prohm (2) klein

Ta Prohm is een tempel in Cambodja die gebouwd is rond 1200 tijdens de regeerperiode van Jayavarman de vijfde de eerste boeddhistische koning van Angkor de tonmalige hoofdstad van het Khmer rijk. Hij wijdde de tempels van Ta Prohm aan zijn ouders. Het enorme programma van de bouw viel samen met een overgang in de staatsgodsdienst van het hindoeïsme tot het Mahayana boeddhisme, omdat Jayavarman het boeddhisme als zijn persoonlijke geloof had aangenomen. Tijdens Jayavarman’s bewind werden hindoeïstische tempels veranderd om beelden van de Boeddha weer te geven, en de hoofdstad Angkor werd een boeddhistisch heiligdom. Na zijn dood volgde er  een hindoe-revival dat een grootschalige campagne tot gevolg had van het ontheiligen van de boeddhistische beelden, dit duurde voort totdat in de 14de eeuw het Theravada Boeddhisme werd opgericht en de dominante religie werd in het land.

002 Angelna Jolie in Ta Prohm (6)

Tomb Raider temple?
De Ta Prohm tempel is gebruikt als filmlocatie voor de Tomb Raider Temple. Als je de film ziet kun je bijna niet geloven dat de door reusachtige boomwortels overwoekerde tempelgebouwen echt zijn. De film is gebaseerd op de latere versies van het computerspel Tomb Raider. Dit is te zien aan het feit dat in de film haar tegenstanders hoofdzakelijk mensen zijn terwijl in de vroegere versies van het computerspel Tomb Raider haar tegenstanders vooral gevaarlijke dieren en andere wezens waren. Dit verklaart waarom ze in de film Tomb Raider altijd zwaar bewapend als een soort commando haar archeologische speurtochten onderneemt de nieuwste wapens heeft en in staat is om terwijl ze van een touw naar beneden glijdt een salto achterover te maken, midden in de lucht om te draaien en vervolgens een richel achter haar vast kan grijpen en zich zonder moeite weer omhoog te hijsen.

Waarom helpt het kleine meisje Lara Croft?
In het bovenstaande filmfragment uit de film Tomb Raider is te zien hoe Lara Croft*, gespeeld door Angelina Jolie, bij haar zoektocht naar de archeologische schatten wordt geholpen door een jong Cambodjaans meisje. De reden hiervoor, die zij zelf dan nog niet weet, is dat het meisje denkt dat zijn een nazaat is van de stichter van de Ta Prohm tempel Jayavarman de vijfde. Dit denkt zij omdat zij gelijkenis ziet in de beeltenis van Jayavarman de vijfde en Lara Croft*

Jayavarman 5 en Anglina Jolie

Lara Croft:
Het personage Lara Croft is de Hertogin van Saint Bridget, is een excentrieke en rijke aristocrate uit het Zuidwest-Londense district Wimbledon. Ze is de dochter van Lord Henshingly Richard Croft en lady Amelia Croft. Lara Croft kreeg een elitaire opvoeding, van haar derde tot haar elfde kreeg ze privéonderwijs en daarna bezocht ze de Wimbledon High School for Girls tot haar zestiende. Vervolgens ging ze twee jaar naar de Schotse privéschool Gordonstoun, die vooral bekend is doordat verschillende leden van de Britse koninklijke familie, waaronder prins Charles, er les kregen. Tot slot bracht ze drie jaar door op een Zwitserse ‘finishing school’: een school die meisjes voorbereidt op een leven in hogere kringen. (Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lara_Croft )

Tomb Raider Underworld Lara Croft