blog placeholder

Jaarlijks in augustus wordt er in de Hanzestad Hasselt het Euifeest gehouden. Bijna alle inwoners doen direct of indirect wel iets om dit feest tot een succes te maken. De festiviteiten duren maar liefst een hele week en elke dag is er weer wat anders te doen. Waarom is dit feest een bezoekje waard?

Oorsprong

Het euifeest is al erg oud, zo blijkt uit de oude notulen van de Oranjevereniging Hasselt. Het feest vond zijn oorsprong in 1959, toen het bestuur een vervangend evenement zocht voor het eerdere Koninginnedag. Het feest begon onder de naam Oranjefeesten en duurde toen twee tot drie dagen. Er werden bijvoorbeeld voetbalwedstrijden gehouden, muziekoptredens, optochten en toneelvoorstellingen. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een feest van een week lang en is er echt voor ieder wat wils. De naam euifeest is afgeleid van de tijd waarin het feest plaatsvindt. Eui betekent namelijk hooi en vroeger werd er vaak in de boerenomgeving gehooid in de maand augustus. Als het hooi droog was binnengehaald werd er feest gevierd. Hoewel er nu niet meer zo veel wordt gehooid in de omgeving Hasselt, is het Euifeest een mooie manier om deze herinnering te behouden. 

Programma

Het Euifeest kent een lang en erg divers programma. Iets wat erg mooi is zijn de verlichte straten in de hele stad. Elke straat doet elk jaar weer zijn best om er iets moois van te maken en er zijn dan ook prijzen te winnen, zoals een prijs voor de mooiste straatversiering of de beste verlichting. Door de hele stad is zowel een auto- als fietsroute uitgezet, die je op een mooi avond kan rijden of fietsen. Verder zijn er de hele week activiteiten zoals een viswedstrijd, een kalverkeuring, een kindermiddag, een braderie, spelletjes, muziekoptredens en wat voor een Hanzestad ook niet mag ontbreken is natuurlijk het bezichtingen van diverse schepen. Traditie is het roken van paling op de zaterdagse braderie. Wat ook een echt hoogtepunt is, is de optocht die op zaterdag verreden wordt. Tientallen wagens zijn speciaal voor deze dag versierd en levendig gemaakt door de vele figuranten, waarbij de aandacht voor het streekeigen dialect natuurlijk niet mag ontbreken. Verder is er op de vrijdag- en zaterdagavond altijd muziek in de feesttent. Vaak is op vrijdag radio 538 of iets soortgelijks aanwezig en maken diverse Nederlandse artiesten de zaterdagavond onveilig met hun feestnummers. Om het spectakel nog eens groter te maken, is er doordeweeks altijd een vuurwerkshow, prachtig te bezichtigen vanaf de grote brug. Kortom, een leuk feest om eens een bezoekje aan te brengen!  

Kijk ook eens bij een van mijn andere artikelen over leuke evenementen in de kop van Overijssel:

http://artikelen.foobie.nl/vrije-tijd/10120-sleepbootdagen-zwartsluis/