blog placeholder

De 7 kenmerken van verslaving zijn:

1. Je hebt in de loop der tijd steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.
2. Als je er mee stopt krijg je onthoudingsverschijnselen.
3. Je doet of gebruikt het veel langer en steeds meer dan je van plan was.
4. Je wilt steeds stoppen maar het lukt je niet om te stoppen of te minderen.
5. Je bent er een groot deel van je tijd praktisch of in gedachten mee bezig.
6. Je geeft er belangrijke sociale, beroepsmatige of vrijetijdsbezigheden voor op of verminderd deze.
7.  Je blijft er mee doorgaan ondanks dat je wet dat er hardnekkig of terugkerende sociale, psychische of lichamelijke problemen door ontstaan.

Gezonde verslaving door fysieke inspanning:

Het prettige geestelijke gevoel dat je krijgt door de fysieke inspanning is een roesachtige toestand die wordt veroorzaakt doordat tijdens fysieke inspanning veel zenuwcellen neurotransmitters vrijlaten die door receptoren van andere zenuwcellen worden opgenomen. De geactiveerde ontvangende zenuwcellen roepen hierdoor een prettig, plezierig, minder bedreigend gevoel op. De belangrijkste eigenschap van de vrijkomende neurotransmitters  is in de eerste plaats pijnonderdrukking, maar ze geven als bijkomend effect een gevoel van geluk of euforie. Het mooie van deze de door fysieke inspanning verkregen roesachtige toestand is dat hij veroorzaakt wordt door door  je eigen lichaam aamgemaakte, dus lichaamseigen, neurotransmitters.

Geen suiker verslaving:
De smaakervaring van suikers kunnen je wel in een roesachtige toestand maar suiker is volgens de 7 genoemde criteria niet verslavend.

Goedkope vet verslaving:
Vet is een verhoudingsgewijs goedkope verslaving, met een paar zakken chips of een paar hamburgers kun je al een roesachtige toestand bereiken. Dit komt doordat bij de inname van vet voedsel er direct chemische stoffen vrijkomen in de darmen. Deze stoffen lijken sterk op de verbindingen die ontstaan bij het gebruik van marihuana. Vet is heel sterk verslavend omdat hoe meer chemische stoffen er in de darmen worden aangemaakt, hoe sterker de behoefte naar vet voedsel wordt.

Gezonde chilipeper verslaving:
Het eten van chilipepers is niet zwaar verslavend en het is een gezonde verslaving. Het opwekken van de lichaamseigen neurotransmitters (endorfinen) wordt door de in de chilipepers aanwezige stof capsaïcine veroorzaakt. Capsaïcine  stimuleert de warmtezintuigen in de mond en wekt zo de indruk van hitte. Als reactie hierop worden in de hersenen neurotransmitters afgescheiden om de pijn van deze vermeende ‘brandwond’ minder te voelen, dit geeft de gebruiker een plezierig en behaaglijk gevoel.

Goedkope chocolade verslaving:
Chocolade kan sommige gebruikers ook een plezierig en behaaglijk gevoel geven. Het bereiken van dit gevoel na het eten van chocolade hangt af van de soorten groepen bacteriën die iemand in zijn  spijsverteringskanaal heeft. Mensen die een plezierig en behaaglijk gevoel  krijgen door het eten van chocolade maken namelijk meer glycine (aminozuur) en taurine (een actief ingrediënt in energiedrankjes) aan in hun lichaam. De waarden van die stoffen hebben te maken met het voorkomen van bepaalde typen bacteriën in het lichaam.

Goedkope automutilatie verslaving:
Zoals ik al in mijn artikel over schreef komen er bij automutilatie (zelfbeschadiging) neurotransmitters vrij bij het pijnigen. Dit geeft bij veel mensen ook een gevoel van geluk. De gewoonte om jezelf te beschadigen groeit geleidelijk en is moeilijk te doorbreken en is dus zwaar verslavend.